Wszystko komponenty da się kupić na allegro i zlutować we własnym zakresie.
Całkowity koszt powinien się zamknąć w 80zł (lub taniej jak wszystko zamówicie na AliExpress).
Do wgrania i odczytywania później zapisów komputera potrzebne będzie ARDUINO IDE.
Może też się przydać program Fritzing do projektowania płytek PCB oraz możliwości podglądnięcia podłączenia.
Zaczynamy!
Opis modułu:
Ten bardzo prosty moduł po zlutowaniu będzie śledził aktualną wysokość rakiety. Jeżeli wykryje spadek rakiety poniżej maksymalnego pułapu, komputer daje prąd na listwę zaciskową oraz zapisuje w pamięci komputera najwyższy zarejestrowany pułap rakiety. Potem wybucha zapalnik i spadochron zostaje wyrzucony.
Następnie po podłączeniu Arduino do komputera, Arduino wyświetla nam najwyższy pułap rakiety.
Po włączeniu modułu załączy się buzzer(piszczałka), który potem pomoże nam odnaleźć rakietę jeżeli wpadła w gęstą trawę. Może to być irytujące więc dopóki rakieta nie leci można go sobie zakleić taśmą izolacyjną i trochę wyciszyć.
Kod starałem się opisać w miarę jasno, dokonałem kilku poprawek przed publikacją by był bardziej zrozumiały, ale nie mam jak go przetestować więc jakby co to dajcie znać.
A propos testów. Kiedy już zlutujecie sobie ten moduł najłatwiej go przetestować przez wkręcenie diody led lub cienkiego drucika z wełny stalowej do zacisków wyzwalania. Następnie można wsiąść do jakiejś windy, włączyć komputer i wjechać na ostatnie piętro, a potem w dół. Wtedy powinien komputer spalić drucik lub diode led na waszych oczach
Pamiętajcie tylko, że komputer uzbraja wyzwalacz dopiero po wjechaniu na co najmniej 10 metrów.
Lista komponentów:
1. Złącze listwa zaciskowa AK ARK 2pin h12 5mm – 2 szt.
2. Przełącznik DIP switch x1 (2 pin) – 1 szt.
3. N-MOSFET IRFZ44N - THT – 1 szt.
4. KABEL / KONEKTOR - JST - FEMALE - 9 cm – 1 szt.
5. BATERIA LI-PO 7,4V 2S 260mAh 35C/70C TURNIGY – 1 szt.
6. Rezystor 10K Ohm 0,25W – 1 szt.
7. Dioda prostownicza 1N4004 (na zdjęciu jest inna, też działa) - 1 szt.
8. Płytka PCB – 1 szt.
9. Arduino Nano (klon lub oryginał) – 1 szt.
10. BME BMP280 Sensor lub BMP 280 (na zdjęciu) – 1 szt.

Sposób podłączenia:

Kod programu:
http://dominikhamala.home.pl/Altek/Altek_v1.ino
Plik frtizing projektu pcb:
http://dominikhamala.home.pl/Altek/Altek_v1.fzz