Pierwsza rakieta i kilka pytań.

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Buzz
Nowy

Pierwsza rakieta i kilka pytań.

Post autor: Buzz »

Witam nazywam się Staś i mam 14 lat od niedawna interesuje się modelarstwem rakietowym i naszła mnie chęć na zbudowanie rakiety.
Wcześniej zajmowałem się w miarę długo modelarstwem papierowym (wiem że raczej ma niewiele wspólnego, ale przynajmniej nauczyłem się cierpliwości)
W związku z projektem mam kilka pytań.

1.gdzie powinien znajdować się spadochron i linka amortyzująca ? W części kadłuba gdzie jest silnik czy w części kadłuba gdzie jest głowica ?
2. Te dwie przegrody z balastem będą to dwa sklejkowe krążki połączone śrubami i nakrętkami i będą z haczykiem. Za nie będzie się zaczepiała linka amortyzująca.
3.Jaka średnica czaszy i długość linki amortyzującej
4. Co myślicie o moim projekcie ? Wzniesie się w górę ? Będę używał jednego ROS-a 40 tylko niestety nie wiem dlaczego nie mogę go wgrać.
5.Kadłub będzie z kartonowych tub zalaminowanych dragonem a stateczniki wręgi i reszta drewniana będzie ze sklejki.

A oto projekt.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
Obrazek
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: Pierwsza rakieta i kilka pytań.

Post autor: Tofifi »

Projekt wydaje sie byc poprawny.
ros spokojnie poradzi sobie z wyniesieniem takiej rakiety na kilka set metrów.
zasadniczo spadochron umieszcasz tam gdzie chcesz aby on był, niektorzy wola przy glowicy, niektorzy nad silnikiem - wszystko zależy od sposobu wyzwalania go oraz miejsca podzialu rakiety.

Średnica czaszy 35-45cm powinna byc ok, zależy od tego jak będzie z wiatrem w dzien lotu.
Buzz
Nowy

Dzięki za szybką odpowiedź.
Może to głupie pytanie, jeżeli wsadzę spadochron tuż nad silnikiem , oczywiście oddzielony krążkiem ze sklejki to czy po wypaleniu ładunku miotającego nie zostanie on wepchnięty do tej drugiej komory na przeciwko a nie na zewnątrz ?
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Wszystko jest możliwe, a nie mozesz po prostu dac przegrody nad spadochronem? - Tak aby nie wdmuchiwało go w głąb korpusu?
Buzz
Nowy

Myślałem nad tym , ale gdzie wtedy przymocuję linkę amortyzującą ?
wrx

Post autor: wrx »

Witam, ja linkę amortyzującą mocuje na zewnątrz rakiety.

P.S. Jak na razie puszczam tylko rakiety wodne.
„Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi” A. Einstein.
Buzz
Nowy

Słyszałem o tym patencie , jednak jestem jednym z tych co przywiązują wagę do wyglądu.
Jednak mam już pomysł jak rozwiązać ten problem. :)
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie
Czy korpus i inne części malować przed czy po laminacji ?
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Zdecydowanie po LAMINOWANIU.
Buzz
Nowy

Ok. dzięki za odpowiedzi !
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!
Buzz pisze: 1.gdzie powinien znajdować się spadochron i linka amortyzująca ? W części kadłuba gdzie jest silnik czy w części kadłuba gdzie jest głowica ?
Może być i tu i tu. Bezpieczniej dać dalej od ładunku miotającego czyli bliżej głowicy.
Buzz pisze:Jaka średnica czaszy i długość linki amortyzującej?
Średnicę czaszy w takich modelach najlepiej dobierać do masy modelu i wiatru w dniu startu. W Twoim przypadku 40 czy 50 cm powinno być ok. Ros jest ciężki nawet po wypaleniu a w Twoim projekcie stateczniki wystają nieco za model - muszą przejąć siłę lądowania więc można czaszę dać większą zwłaszcza, że pułap nie będzie za duży więc z wiatrem też model za dużo nie ucieknie... Jeśli stateczniki będą niezbyt mocne a czasza mała - będziesz musiał kleić stateczniki po każdym lądowaniu :evil:
Pytanie gdzie chcesz dać linkę amortyzującą?
Można zrobić tak: jeśli czasza spadochronu będzie miała 0,5m, linki do czaszy powinny mieć minimum 0,5m (lepiej 0,75m). Cały zatem spadochron będzie miał (złożona czasza) około 0,75m. Bezpiecznie jest, kiedy człony modelu po rozdzieleniu oddalą się od siebie na więcej niż dwukrotność długości spadochronu (w tym przypadku na 1,5 m), bo to oznacza, że wiążąc spadochron w połowie długości, po rozdzieleniu członów czasza nie zostanie w rurze tylko zostanie wyciągnięta na zewnątrz. Inna sprawa, że lepiej żeby linki od spadochronu do segmentów rakiety nie były takiej samej długości, bo segmenty będą się o siebie obijać przy opadaniu. Widzę sprawę tak: segment z głowicą - 80cm linki - mocowanie spadochronu - 140cm linki - segment z silnikiem. Lina główna wychodzi dość długa - 2,2 metra, ale jeśli dać całą z gumy to da świetną amortyzację i zminimalizuje ryzyko nieotwarcia spadochronu.
Buzz pisze: Co myślicie o moim projekcie ? Wzniesie się w górę ?
Projekt jest ok. Wzniesie się w górę o ile wyrzutnia będzie ustawiona w górę :lol: Na ROSie można liczyć na jakieś 100-120 metrów pułapu. Wiem o czym mówię, mam model o podobnych gabarytach :wink:
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ