Głowica z drewna
-
mateuszw106
- Kontakt:
Głowica z drewna
Hej,
Ostatnio myślałem z czego zrobić głowicę do rakiety. Dobrze aby taka głowica była mocna, aby nie trzeba było robić nowej, nawet jeśli spadnie bez spadochronu. Myślałem także nad łatwością wykonania owego elementu. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby zrobić głowicę z drewna. A dokładniej z balsy. Wystarczyłoby kupić klocek balsy i go wytoczyć. Co o tym sądzicie ? Próbowaliście już robić coś takiego ? Jeśli nie z drewna, to jaka alternatywa ?
Pozdrawiam
Ostatnio myślałem z czego zrobić głowicę do rakiety. Dobrze aby taka głowica była mocna, aby nie trzeba było robić nowej, nawet jeśli spadnie bez spadochronu. Myślałem także nad łatwością wykonania owego elementu. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby zrobić głowicę z drewna. A dokładniej z balsy. Wystarczyłoby kupić klocek balsy i go wytoczyć. Co o tym sądzicie ? Próbowaliście już robić coś takiego ? Jeśli nie z drewna, to jaka alternatywa ?
Pozdrawiam
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Re: Głowica z drewna
Będzie dobrze. Ale równie wytrzymała (jeśli nie bardziej) będzie głowica z laminatu.
-
mateuszw106
- Kontakt:
Jaskiniowiec, jakbyś mógł to podaj jakieś informacje na temat tej głowicy z laminatu. Jak się to robi, itp.
Moje głowice są zazwyczaj z drewna
nie patrzę nawet na rodzaj, po prostu biorę odpowiadający mi kawałek i tworzę z niego głowicę
są wytrzymałe, ze względu na masę nie musisz się martwić o stateczność 
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Wszystko zależy od rozmiaru głowicy jaką chcesz wykonać... Z małymi głowicami faktycznie możesz dłubać w balsie. W dużych staje się to nieopłacalne i tutaj popieram - lepiej zrobić z laminatu. A jak zrobić? A np tak:
1. Zaopatrzyć się w styrodur, tkaninę szklaną i żywicę epoxy, rozcieńczalnik nitro.
2. Ze styroduru np na tokarce zrobić głowicę o 1-2 mm mniejszą niż trzeba
3. Włoknem szklanym i żywicą zalaminować całą powierzchnię styroduru ( pamiętając o wpuście w korpus)
4. Albo zostawić styrodur w środku i mieć wypełnioną głowicę , albo zalać go rozcieńczalnikiem nitro który rozpuści i wypłucze styrodur.
5. Szpachla i szlifowanie na gładko
Tak "mniej więcej" powstawała głowica do K1-X
1. Zaopatrzyć się w styrodur, tkaninę szklaną i żywicę epoxy, rozcieńczalnik nitro.
2. Ze styroduru np na tokarce zrobić głowicę o 1-2 mm mniejszą niż trzeba
3. Włoknem szklanym i żywicą zalaminować całą powierzchnię styroduru ( pamiętając o wpuście w korpus)
4. Albo zostawić styrodur w środku i mieć wypełnioną głowicę , albo zalać go rozcieńczalnikiem nitro który rozpuści i wypłucze styrodur.
5. Szpachla i szlifowanie na gładko
Tak "mniej więcej" powstawała głowica do K1-X
-
mateuszw106
- Kontakt:
Rozumiem, że styrodur który wchodzi do rakiety również ma być zalaminowany ?
Szpachla idzie bezpośrednio na laminat? Będzie się ona trzymać żywicy ? Czy mogłaby być użyta szpachla do drewna, czy trzeba jakiejś innej ?
Szpachla idzie bezpośrednio na laminat? Będzie się ona trzymać żywicy ? Czy mogłaby być użyta szpachla do drewna, czy trzeba jakiejś innej ?
Na początek styrodur można zastąpić styropianem,
matę szklaną papierem namoczonym w kleju (ale nie na papkę tylko tak z czuciem żeby go ładnie naciągnąć na wytoczony styropian)
a tokarkę wiertarką i papierem ściernym
pamiętać trzeba żeby większe formy kleić z plastrów styropianu a nie wzdłż bo gorzej się szlifuje.
Jak papier wyschnie (kilka warstw oczywiście) to na zewnętrzną warstwę szpachel (może być farba z talkiem) i malowanie końcowe.
To taka "wersja coś z niczego".
Pozdr. Leszek
matę szklaną papierem namoczonym w kleju (ale nie na papkę tylko tak z czuciem żeby go ładnie naciągnąć na wytoczony styropian)
a tokarkę wiertarką i papierem ściernym
pamiętać trzeba żeby większe formy kleić z plastrów styropianu a nie wzdłż bo gorzej się szlifuje.
Jak papier wyschnie (kilka warstw oczywiście) to na zewnętrzną warstwę szpachel (może być farba z talkiem) i malowanie końcowe.
To taka "wersja coś z niczego".
Pozdr. Leszek
- yarco
- Podniebny Filmowiec

- Kontakt:
Można wykorzystać na głowicę do rakiety stożek wykonany z gęsto-spienionego styropianu. Są dostępne w sklepach florystycznych w kilku rozmiarach 90x210 mm, 180x400 mm, 120x270 mm. wystarczy dokleić tuleje prowadzącą i głowica gotowa.
http://www.sklepflorystyczny.pl/pol_m_S ... -2069.html

http://www.sklepflorystyczny.pl/pol_m_S ... -2069.html

"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"
-
xxmichuxx3
- Nowy
Z balsy też można wziąść klocek odrrysować obwód i wyciac i później wkręcić do wiertarki i papierem ścierny przyłożyć i uzyskać kształt głowicy ja robię z przeważnie z twardego stropianu robię i też wychodzi.
Ameryki nie odkryłeś. Ale nagroda się należy 
- Załączniki
-
- 802976260c6b.jpg (17.93 KiB) Przejrzano 12763 razy
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.