Radionamiar-prośba o pomoc.

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Awatar użytkownika
Mufasa
*

Radionamiar-prośba o pomoc.

Post autor: Mufasa »

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem forum ale już od ok. pół roku śledzę forum i jestem z nim w miarę oczytany. Zafascynowany modelarstwem rakietowym mam już za sobą kilka startów rakiet, niestety żadnej nie udało mi się znaleźć. Jestem zmuszony puszczać rakiety w dosyć trudnym terenie (wysoka trawa, niekiedy drzewa itd.) ale nie zniechęca mnie to do doskonalenia się w tej dziedzinie.

Powiem szczerze że jestem pełen podziwu dla systemu Jaskiniowca na modułach Telecontrolli. Jest w miarę prosty, TANI i chyba wystarczający jak na moje obecne potrzeby. I tutaj mam gorącą prośbę do Jaskiniowca o pomoc w skonstruowaniu tego systemu. Zamówiłem moduły nadajnika i odbiornika Telecontrolli, wzmacniacz SWA 9000 (koszt ok 5 zł). Mam pod ręką dwa na prawdę dobrze zaopatrzone sklepy elektroniczne wiec z pozostałymi elementami nie będzie problemu. Poza tym jestem w sposób zadowalający zaznajomiony z obsługą lutownicy, trawieniem płytek itd. Proszę jednak o w miarę możliwości przejrzysty i czytelny schemat połączenia wszystkiego w spójną całość (i odrobinę wyrozumiałości i cierpliwości ze strony Jaskiniowca) bo bez tego nic działającego nie wyrzeźbię...
Awatar użytkownika
Mufasa
*

Re: Radionamiar-prośba o pomoc.

Proszę o jakiś odzew bo już trochę czasu minęło a w moim poście ciągle cisza...
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Przepraszam, jakoś przegapiłem temat.
Do połączenia całości zastosowałem dodatkową płytkę drukowaną. Podrzucę jej foto w najbliższym czasie
Awatar użytkownika
Mufasa
*

Nie ma sprawy, lepiej późno niż wcale... Cierpliwości mi jeszcze nie brakło. :wink: Gdyby udało ci się do skrobnąć choćby ołówkiem na kartce jakiś schemat co z czym i jak dodatkowo do tych zdjęć to byłbym bardzo wdzięczny...
zsamot1996
*

Post autor: zsamot1996 »

Czy jest szansa na schematy nadajnika i odbiornika radionamiaru? Mam jeszcze jedno pytanie: Czy można w jakiś sposób zwiększyć zasięg działania?
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Cześć
Z łącznością radiową jest tak, że zależy ona on wielu czynników. Wszystkie one mają duże znaczenie i tylko na kilka mamy wpływ:
Z technicznych spraw które możesz zmienić to moc nadajnika, częstotliwość na której pracujesz ( w ograniczonym zakresie - ponieważ dla amatorów zabaw z radiem przewidziane jest pasmo 27MHZ ) oraz rodzaj anteny ( kierunkowa i dookolna - ), czułość odbiornika.
Wielkiego pola manewru nie masz - moc nadajnika możesz zwiększać w ograniczonym zakresie - zasilanie, rozmiary urządzenia.
Częstotliwości są narzucone przez nasze prawo - możesz się pokusić o małe zmiany, lub duże ale wtedy wyskoczysz poza przepisy - tutaj zaznaczę, że odpowiedni dobór częstotliwości ma ogromne znaczenie dla zasięgu i sposobu rozchodzenia się fali radiowych - ( jedne są pochłaniane przez przeszkody inne po prostu się odbijają, ostatnie nie ma dla nich większego znaczenia - spada jedynie poziom sygnału po przejściu przez przeszkodę ).
Rodzaj anteny - tutaj w rakiecie musi być antena do okólna, zaś w odbiorniku kierunkowa - inaczej nie znalazł byś rakiety. Co tu można zmienić - możesz popracować żeby antena zawsze stała w pionie ( po wylądowaniu rakiety ), a nie waliła częścią energii w ziemię. Sposób ustawienia anteny ma ogromne znaczenie i o tym napiszę gdy dojdziemy do rzeczy na które nie mamy wpływu. Czułość odbiornika połączona jest z rodzajem anteny i stopniem zaawansowania odbiornika - tutaj masz pole do popisu - możesz zrobić urządzenie na plecy :wink:, pamiętaj, że odbiornik współpracuje z nadajnikiem i im bardziej precyzyjny będzie nadajnik tym łatwiej będzie wybrać z szumu sygnał odbiornikowi. "Szum" w radio nie jest pustką, a milionem sygnałów emitowanych przez źródła naturalne, oraz przez produkty człowieka. Nawet linia energetyczna "nadaje".
Teraz trochę o "drobiazgach" na które nie mamy wpływu, a mają znaczenie dla łączności:
Ustawienie anteny. Nasze rakiety mają jedną "zaletę" kochają lądować w różnych jarach gdzie otoczone są ziemią, roślinnością i wilgocią, w pobliżu linii przesyłowych itp. - co decyduje, że anteny się nie "widzą" i sygnał jest znacznie słabszy lub nie ma go w ogóle, bo jest tłumiony przez silniejsze źródła.

Poza tym, na rozchodzenie się fal radiowych ma wpływ pora dnia/nocy, zachmurzenie/nasłonecznienie i aktywność słoneczna.

Całość zagadnień o rozchodzeniu się fal radiowych i ich właściwościach nazywamy propagacją fal radiowych. Poszukaj i poczytaj - musisz o "przeciwniku" wiedzieć jak najwięcej. :wink:

Tak więc zwiększenie skuteczności ( zasięgu działania ) nie jest łatwe. Znaczenie ma też technika odszukiwania - czyli doświadczenie użytkownika.
Niestety nie mam schematu. Polecam forum: elektroda.pl
Free Your Mind
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Dzięki za pochwałę - w tzw. międzyczasie znalazłem jeszcze coś takiego i coś takiego.
Free Your Mind
Awatar użytkownika
Mufasa
*

Ja również jeszcze raz zapytam Jaskiniowca: czy doczekamy się schematów/zdjęć? Bo widzę że nie tylko mnie się to przyda, a chodzi mi konkretnie o ten układ bo mam już nadajnik, odbiornik i wzmacniacz i po prostu szkoda by mi było tych kilkudziesięciu zł :roll: ...
ODPOWIEDZ