Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Post autor: andżej »

Witam,

Z założenia rakieta Konrad miała być prostym modelem wykonanym przy minimalnym wkładzie finansowym czyli takim który z powodzeniem może wykonać każdy początkujący modelarz. Projekt powstał w darmowym programie OpenRocket.

Obrazek

Głowica wykonana została z dwóch kawałków pianki od starej lodówki sklejonych żywicą epoksydową. Kształt wytoczony na wiertarce później zalaminowany matą szklaną i zaszpachlowany.

Obrazek

Stateczniki zastosowane pochodzą z poprzedniej wersji rakiety Konrad 2 (CATO) a wykonane są z balsy 3mm obustronnie zalaminowanej matą węglową. Oczywiście dla obniżenia kosztów można z powodzeniem zastosować sklejkę ze skrzynki po mandarynkach i laminować matą szklaną. Stateczniki wklejone są oczywiście klejem na ciepło.Łoże silnika to gilza po foli aluminiowej która po oderwaniu jednej wew warstwy papieru pasuje do silniczków ROS. Wewnątrz komory silnikowej wklejone jest kółko sklejkowe 6mm z otworkiem aby ładunek opuźniający silniczka ROS dobrze pasował.

Obrazek

Kółka kończące komorę silnikową wycięte sa z sklejek 6mm i 4mm za pomocą otwornic do drewna (castorama) a ewentualne dopasowanie średnic z braku tokarki wykonywane jest za pomoca wiertarki i parieru ściernego. W dolnym krążku umieściłem dwa gwinty do zabezpieczenia silnika silnika przed wypadnięciem a w górnym zaczep linki.

Korpus rakiety wykonany został z rurki papierowej 60mm śr pozyskanej od Piotra (może być oczywiście tubka od dokumentów). Z tej samej rurki wykonane zostało połączenie segmentów rakiety (oczywiście rozciętej i dopasowanej)

Obrazek

W górnej części korpusu wklejono kolejne kółko sklejkowe z mocowaniem linki. Do tej linki zamocowane będą dwa spadochroniki kupione w komplecie z silniczkami ROS. Ładunek rozdzielający człony stanowi 0,5g PCZ umieszczone w komorze silnikowej nad silnikiem.

Obrazek

Zabezpieczenie silnika.

Obrazek

Z pewnością nie jest to modelarstwo na wysokim poziomie które prezętuje Paul :wink: . Starałem się tylko pokazać że można zbudować model posiadając jedynie podstawowe narzędzia (wiertarka, otwornice, nożyk do tapet) i mocno ograniczony budżet.

Obrazek
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Fajny, prosty patent z mocowaniem silnika.
zgubilembulke
*

Post autor: zgubilembulke »

x
Ostatnio zmieniony piątek, 6 kwie 2018, 17:42 przez zgubilembulke, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Kamery nie będzie choć miejsca dosyć. Na silniku ROS rakieta będzie się obracać wokół osi co dyskfalifikuje film.
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Fajna testowa dzida, rurkę i głowicę mam :) kto wie może też zmontuję.
kermit
PROFI
Kontakt:

Post autor: kermit »

Ksp.:)

coś mi to moją "PROWIZORKĘ" przypomina :lol:

tylko trochę grubszą

Rakietka ładna :)
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Ja także zajmuję się budową prostych modeli pod ten silnik.

Jeden model całkiem nowy, drugi przeróbka rakiety PRINCE, tej szczęśliwie odnalezionej w Toruniu :D

Gdy tylko warunki pogodowe na to pozwolą, przetestuję rakietki.
grzegorz95k
Nowy
Kontakt:

Post autor: grzegorz95k »

Witam, mam pytanie do znawców tematu dotyczących silnika ros 40.Czy mogę wykonać komorę slinikową z tkaniny szklanej lub z balsy , wiedziąc ze silinki te mocno się nagrzewają nie wplynie to ujemnie na kosntrukcjie, a chcialbym stasować ją kilkakrotnie. A może trzeba zastosować jakąś izolacje ?? Pozdrawiam prosze o informacje.
grzegorz95k
Nowy
Kontakt:

Post autor: grzegorz95k »

Dzieki za informacje uwzględnie to przy robieniu komory silnikowej.
Awatar użytkownika
żydu
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Konrad 3 - prosta rakietka na silniku ROS

Post autor: żydu »

Witam
Można wiedzieć ile wynosi masa rakiety?
(Swoją drogą sam noszę imię Konrad i zastanawiam się, czy ta rakieta przyniesie sławę temu imieniu, czy odwrotnie :smile: )
ODPOWIEDZ