średnica - 30 mm
długość - 35 cm
usterzenie - 3 szt
masa startowa - 240g
odzysk - opóźniacz pirotechniczny 5s , dwie taśmy hamujące

Usterzenie
Płaszczyznę statecznika wykonałem razem z podstawą co bardzo ułatwia montaż. Materiał którego użyłem to 4 kartki bloku technicznego sklejone żywicą epoksydową przy pomocy prasy składającej się z dwóch równych kawałków drewna uciętych z jednej strony pod kątem 15°. Drewno zabezpieczyłem przed sklejeniem olejem oraz cienką folią spożywczą , od strony skośnej docisnąłem rurkę o średnicy trochę mniejszej niż kadłub rakiety , która odpowiednio wyprofilowała podstawę.

Wstępnie wyciąłem kształt nożem a do dokładnej obróbki przez szlifowanie użyłem wzornika. Przyrząd do szlifowania składa się z dwóch deseczek skręconych razem dolna deska służy do prowadzenia po wzorniku a górna z naklejonym papierem dokładnie kopiuje kształt na obrabiany materiał. Technologia zapewnia dużą dokładność suwmiarka nie pokazała większych różnic niż kilka setnych milimetra , można w ten sposób uzyskać dowolny kształt statecznika.

Przed przyklejeniem zwęziłem podstawę o połowę.

Sposób którego użyłem do zaznaczenia miejsca przyklejenia stateczników.

Głowica
Wykonanie głowicy bez użycia tokarki jest dość problematyczne. Próba toczenia drewna przy pomocy wiertarki nie dała zadowalających rezultatów więc postanowiłem zrobić to ręcznie , jako szkielet konstrukcji posłużył mi kawałek czerstwego pieczywa nadałem mu odpowiedni kształt papierem ściernym i polakierowałem żeby nie chłonął żywicy. Dolną część głowicy uzyskałem robiąc odlew w formie z kawałka rurki użytej do budowy rakiety , następnie nałożyłem szpachlę samochodową wykańczającą na górę i przystąpiłem do szlifowania.

Podobnie jak stateczniki głowice szlifowałem na wzorniku , zgrubnie papierem 80 następnie przesunąłem klocek oporowy o 1mm do przodu i wykończyłem papierem 120. Szlifowanie zajęło około 30 min dając zaskakująco dobry efekt końcowy.

Lakier
Sprawdziłem kilka dostępnych na rynku lakierów w aerozolu i mogę polecić lakiery ekologiczne - producent DECO COLOR® , dostępne na allegro. Zalety produktu to wydajność , bardzo dobre krycie lepsze niż większość lakierów matowych więc nakłada się cieńsze warstwy i nie ma problemów z zaciekami. Lakier ma bardzo słaby zapach prawie nie wyczuwalny i dość szybko schnie , powłoka mogła by być twardsza

Silnik
Rurka PVC-U 3/4", 3 bloki paliwa KNDX 50g , zacisk 254-210-241 , czas opóźnienia: 5 s , do wyrzucenia taśm hamujących użyłem 0,4g NC.
Start
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5KvTYyVKzN0[/youtube]
Rakieta po 40s bezpiecznie powróciła na ziemię lądując około 150m od miejsca startu.