Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadczalnej

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadcza

Post autor: verex »

Ok, wezmę do pod uwagę.
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Chyba zauważyłem podpatrzone mocowanie spadochronów z mojej Delirium :) Jeśli tak, to bardzo mi miło :P

Swoją drogą, bardzo ładne testy, fajnie patrzeć jak działacie :)
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć,

Nie wiem jak masz zrobione mocowanie spadochronów w Delirium :wink:. Zainspirowały mnie zdjęcia z niemieckiego forum, między innymi to: http://www.raketenmodellbau.org/reposit ... 9922/bild6

Tak przy okazji:
Mamy miejsce z którego odbędzie się start. Duże prywatne pole, sporo miejsca w każdym kierunku. Start odbędzie się z lokalizacji o współrzędnych 54.008727,18.802922 link do mapy: https://maps.google.pl/maps?q=54.008727 ... 1&t=h&z=15

Najbardziej prawdopodobna data startu to sobota, 6 kwietnia. Miało być nieco wcześniej, ale z racji problemów z przelewem za Altimaxa (dziadowski PayPal) start się opóźni. Elektronikę przed startem chcę oblatać, zobaczyć co jak działa w praktyce, a na to też potrzeba czasu. Altimax dojdzie, to zrobię kosz elektroniki i będzie można lecieć.

Jest już także wycięta kalkomania na rakietę. Po pomalowaniu na docelowy kolor się ją przyklei :wink:.

Pozdrawiam,
Damian
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Projekt jest już prawie że na wykończeniu :smile:.

Dzisiaj doszedł Altimax! :D
Jest to wersja Altimax G2 SD. Elektronika będzie zasilana akumulatorkami od Kacpra (3,7V 20C 350mAh).

Obrazek

Oprócz Altimaxa jako drugi system odzysku poleci UWS5-51 od Jaskiniowca.

Obrazek
(bateryjka na zdjęciu tylko pod fotke - w locie zostanie użytwa mocna bateria Energizer)

Kalkomania na rakietę została wycięta laserowo w cienkiej folii samoprzylepnej koloru czerwonego. Na to folia transparentna, która pozwoli na równe przyklejenie tego na korpusie rakiety.

Obrazek

Zrobiona została dodatkowa sekcja kosza silnikowego. Sekcja ta posiada haczyk, do którego przymocowana jest lina kevlarowa (1,5m) o gr. 4mm, na której końcu jest karabińczyk o wytrzymałości 50kg. Lina ta będzie mocowana do dolnej części kosza elektroniki. Pełni więc funkcję awaryjną (na wypadek, gdyby szarpnięcie na pułapie wyrwało kosz elektroniki).

Obrazek

Pozostała kwestia startu... Więcej informacji będę mógł podać w ciągu następnego tygodnia. Pierwszy realny termin to był 6 kwietnia, jednak z pewnych względów termin ten jest niedostępny. Następna realna data startu to sobota, 13 kwietnia i termin zapasowy sobota, 20 kwietnia.

Obrazek
(Formularz rezerwacji przestrzeni powietrznej / Polska Agencja Żeglugi Powietrznej)

W ciągu kilku następnych dni postaram się zamieścić informacje o ostatecznej dacie startu, wraz ze szczegółami... :smile:

Rakietę jeszcze trzeba wyposażyć w kosz elektroniki, zmontować, oraz pomalować... :smile:

Pozdrawiam,
Damian
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Teraz zarzucę Was zdjęciami robionymi gaśnicą... :D Telefonem, dlatego lipna jakość, ale postaram się jutro cyknąć coś więcej lepszym aparatem.

Do rzeczy - dzisiaj powstał kosz elektroniki. Został zamocowany Altimax G2 SD, Tracker GPS, UWS-5-51, złącza na baterie oraz w górnej części zasobniki na proch czarny, który wyrzuci spadochron. W dolnej części kosza (pod trackerem) został zamocowany haczyk, który połączy kosz elektroniki z koszem silnika liną kevlarową - tak na wszelki wypadek... Główne mocowanie spadochronu jest między zasobnikami na proch.

Niedługo testy naziemne - testy wyrzutu spadochronu, oraz test wspomnianych zasobników prochowych.

Na zdjęciach nie widać kamerki - nie chciało mi się dzisiaj jej mocować. Postaram się ją umieścić pod kątem, by filmowała w dół (ziemię).

Dobra, czas na zdjęcia... ;)

1. Pierwsze przymiarki zacząłem od rozrysowania położenia poszczególnych elementów. Jako pierwsze urządzenie zamocowałem UWS-a.
Obrazek

2. Kolejna przymiarka, to mocowanie GPS'a:
Obrazek

3. Potem nadszedł czas na sprawdzenie, ile miejsca zajmie Altimax wraz z okablowaniem:
Obrazek

4. Trzeba było skręcić na nowo zasobniki, dodatkowo wzmocniłem je epidianem 5:
Obrazek

5. Tak to się prezentuje z profilu: dwa zasobniki, a po środku haczyk z karabińczykiem do mocowania spadaka:
Obrazek

6. Po skręceniu kosza - Altimax...:
Obrazek

7. Żeby sprawdzić, czy płytka ze złączami do zapalników nie puściła lutów, podłączyłem Altimaxa pod komputer celem sprawdzenia czy wszystko jest OK:
Obrazek

8. W sekcji poniżej Altimaxa będą dwa akumulatorki Li-Po 350mAh 20C 3,7V (od Kacpra), które będą zasilać Altimaxa:
Obrazek

9. A tak się prezentuje już skręcony kosz od strony UWS-a i trackera:
Obrazek

10. Jak widać płytka pomocnicza od Altimaxa została wkręcona na szybko śrubkami do drewna. Jako że nie jest to zbyt pewne mocowanie, zmienię je przed lotem na wkręty, a od tyłu dam nakrętki... Przy okazji na fotce widać mocowanie Altimaxa - "Steckverbinder":
Obrazek

11. Tracker GPS, złącze baterii od UWS-a:
Obrazek

12. Tak się prezentuje Altimax w koszu elektroniki:
Obrazek

13. A tak cały kosz elektroniki od strony Altimaxa właśnie:
Obrazek

P.S.: Wiem że wizualnie te armatki do prochu nie zachwycają - pełno żywicy naklajstrowane a i po bokach jeszcze epidian schnie. Aha, te wręgi w których są owe zasobniki PCZ, oraz wręga pod nimi, są obustronnie laminowane tkaniną szklaną 140g i epidianem 5 + PAC. Jestem ciekaw, jak pójdą testy naziemne. Mam nadzieję, że zasobniki pozostaną na swoich miejscach. Jeśli nie, trzeba będzie je wcmocnić...

P.S.2: Sprawdziłem uszczelnianie na oringi - jest problem z włożeniem kosza z oringami do korpusu. Dlatego zdecydowałem się uszczelnić taśmą izolacyjną. Wcięcia pod kabelki do dolnej komory także zostaną uszczelnione.

Pozdrawiam,
Damian
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,
Mam nadzieje, ze ten kosz na elektronike, a wlasciwie te okragle wregi sa na tyle szczelne, by wzrost cisnienia powstaly w momencie odpalenia spadochronow
nie zniszczyl ci czulej elektroniki ( ALTIMAX). Rowniez przedzial gdzie znajduje sie elektronika ALTIMAX powinna byc na tyle szczelna, by nie dochodzilo do
wyrownywania cisnienia z wnetrza rakiety. Male nieszczelnosci nie stanowia problemu, ale wieksze moga sie okazac fatalne dla samej elektroniki jak rowniez
i do uzyskanych wynikow.

Pozdrawiam
Paul
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam,

Kibicuję wam od początku :grin: . Bardzo podoba mi się Twoje podejście do całego projektu - takie poukładane, brawo :grin: .
Dobra to teraz pomarudzę. Patrząc na kosz elektroniki widzę że zdecydowałeć się na baterię 9V do UWSa mocowaną w specjalnym pudełku.
Z doświadczenia powiem że nie jest to najlepsze rozwiązanie choć sam je wiele razy stosowałem:
1. Orientacja stykami do góry sprzyja utracie zasilania podczas dużego przeciążenia na starcie.
2. Bateria potrafi czasem wylecieć z koszyka jesli nie jest dodatkowo zabezpieczona.
Druga sprawa to mocowanie GPSa - proponuję abyś dał dodatkowe podparcie pod spodem - w ostatnim locie "Amelinium" urwalo mi plastikowy zatrzask do baterii przez co Tracker stracił zasilanie i na nic się nie przydał.

Pozdrawiam,
Andżej
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,
I jeszcze pare uwag:
Dlaczego pakujesz tyle zelastwa do tej rakiety ? Boisz sie, ze bedzie za lekka ?
Sam kosz silnikowy posiada 3 takie prety z podkladkami i nakretkami.
Nastepna sprawa UWS. Elektronika ta posiada KMZ 51 - czujnik pola magnetycznego.
Male srubki do mocowania wewnatrz rakiety nie stanowia zagrozenia, ale metalowe czesci
na twojej wyrzutni moga doprowadzic do zadzialania UWS-a. Ten metalowy pret za ktorym
sie chowa ten UWS + te metalowe klamry na wyrzutni troche mnie niepokoja.
Rowniez uwagi Andzeja powinienes sobie jeszcze raz dobrze przemyslec. Jak najbardziej sluszne.

Pozdrawiam
Paul
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Witam,

Dlaczego pakuję tyle żelastwa... :D Zwykłem robić kosz silnika z taką ilością prętów, ile jest stateczników. Owszem, swoje waży, ale wolę żeby było ciut cięższe, ale pewne i solidne. Te nakrętki zostały później dodatkowo zalane epidianem, by się nie rozkręcały. Tak samo zostało zrobione w koszu elektroniki (później dam zdjęcia jak to wygląda).

Co do UWS-a - rzeczywiście jest ryzyko że odpali na wyrzutni. Ale spokojnie :). Przetestuję to tak szybko jak będę mógł (póki co pracuję technicznie nad elementami rakiety, by wszystko jak najszybciej skończyć). Położenie zaczepu baterii też jeszcze przemyślę.

Andrzej, GPS oraz bateria będą dodatkowo zamocowane taśmą izolacyjną lub choćby opaską zaciskową. Zdjęcie przedstawia po prostu koncepcję kosza elektroniki.

Dziękuję za wszelkie uwagi - czytam je na bieżąco i staram się poprawić wszystko tak, by błędy wyeliminować. To, że czasem na uwagi nie odpowiadam, to dlatego że nie chcę robić z forum śmietnika, po prostu przyczepię to do kolejnego posta, który będę pisał. Nie miejcie mi proszę tego za złe ;).

Pozdrawiam,
Damian
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć
verex pisze:P.S.: Wiem że wizualnie te armatki do prochu nie zachwycają - pełno żywicy naklajstrowane a i po bokach jeszcze epidian schnie. Aha, te wręgi w których są owe zasobniki PCZ, oraz wręga pod nimi, są obustronnie laminowane tkaniną szklaną 140g i epidianem 5 + PAC. Jestem ciekaw, jak pójdą testy naziemne. Mam nadzieję, że zasobniki pozostaną na swoich miejscach. Jeśli nie, trzeba będzie je wcmocnić...
Armatki do prochu są 10 x za ciężkie i o wiele zbyt pancerne. Proponuję żebyś zamienił je na dwie aluminiowe obudowy od starterów starych lamp świetlówek. Poproś konserwatora szkolnego, to z pewnością obdarzy cię całą garścią takich starterów. Taka obudowa jest w kształcie kubeczka z niewielkim otworkiem w dnie, który idealnie nadaje się żeby przez niego przykręcić kubek do sklejki - patent sprawdzony i wiele razy oblatany.

pzdr
ODPOWIEDZ