Festiwal METEOR 2013

Polskie Towarzystwo Rakietowe - wstąp i legalnie odpalaj Rakiety Dużej Mocy
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Festiwal METEOR 2013

Post autor: verex »

Kacper, właśnie o tym miejscu pomyślałem jak kilka dni temu także szukałem miejsca noclegu. Myślę, że to dobre miejsce i rzeczywiście można byłoby się tam rozbić w większej grupie.
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Mój udział w FM-2013

Post autor: KSard »

Witam wszystkich serdecznie po urlopowej przerwie.
Już tylko kilka dni dzieli nas od Festiwalu METEOR-2013. Przygotowania mojej floty rakietowej wchodzą w ostatnią fazę.
Chciałbym podzielić się z Wami moimi planami startowymi na tej imprezie.

Modele podzieliłem na dwie grupy:
Rakiety, które wezmą udział w zawodach, oraz te, które polecą w drugim dniu spotkania.

1. Rakiety do zawodów:
  • RASKO-2 - loty wysokościowe na silniku ROS
  • BOS-1 - lot na zadany pułap
  • INTER - lot na 200 metrów
  • ONYX-7 wystartuje na Licencję RDM II stopnia.
Obrazek

2. Drugi dzień

Planuję wystartować Hipersonalem H z napędem hybrydowym.
Ten model, to nowy nabytek w mojej "stajni". Brat bliźniak oryginalnego Hipka. Jest piękny!
Został wykonany i sprezentowany mi przez Paula.
Rakieta zrobiona perfekcyjnie i trochę mam obaw, czy silnik nie zrobi psikusa, ale...liczę, że będzie sukces :smile:

Przygotowuję także nowy mój produkt - rakietę CASTOR, która wyniesie na pokładzie logera o nazwie FLEXIPILOT zaprojektowanego i wykonanego przez Krzysztofa Bosaka. Na pokładzie znajdzie się takze SALT, a więc będzie okazja na porównanie pomiarów z dwóch niezależnie działających urządzeń.
Ten model, to górny stopień rakiety dwustopniowej o nazwie POLLUX-CASTOR, którego lot planuję na najbliższe LRE.
Obrazek

To tyle jesli chodzi o mnie. Fajnie byłoby, gdyby każdy z uczestników festiwalu napisał coś o swoich planach startowych. Mielibysmy wtedy pełny obraz tego, co nas czeka w Toruniu.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć
Rozmawiałem z wojskowym, który został przydzielony (w zastępstwie) do zajęcia się FM. Ustaliliśmy plan:

1. Przyjazd na miejsce spotkania "Sypka" pierwszego dnia o godzinie 10:00,
2. Otwarcie pomieszczenia, udostępnienie zasilania, podpisanie formalności,
3. Otwarcie przestrzeni powietrznej do 2 km, przyjazd straży pożarnej i rozpoczęcie lotów o godzinie 12:00
4. Zamknięcie przestrzeni powietrznej i zakończenie lotów o godzinie 19:00

5. Przyjazd na miejsce spotkania "Artyleria Bóg Wojny" drugiego dnia o godzinie 10:00
6. Otwarcie przestrzeni powietrznej do 7 km, przyjazd straży pożarnej i rozpoczęcie lotów o godzinie 12:00
7. Zamknięcie przestrzeni powietrznej i zakończenie lotów o godzinie 19:00

pzdr
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Świetnie że loty będą do 19. Więcej czasu na przełożenie elektroniki.

Mam jednak spostrzeżenie - w nocy temperatura wg. Accuweather będzie wynosiła 9 stopni Celsjusza. Nieco mnie to zasmuciło, bo nastawiałem się na nocne gapienie w niebo i spanie w namiocie... Jednak przy takiej temperaturze zostałem zmuszony do rezerwacji hotelu. Dla zainteresowanych jest to hotel WALTER, 25 minut drogi od poligonu.

KSard, ja to sobie podzieliłem w taki sposób:

Dzień I:
  1. Lot rakiety DZT50 /ROS
  2. Lot rakiety Sky One /3xROS
  3. Lot rakiety Sagitta /SCHERMULY
  4. Lot rakiety Intercelestia /PTR400
  5. Lot rakiety InterMINI /PSN G130
  6. i jeśli starczy czasu, ponowny lot rakiety Sky One /3xROS
Dzień II:
  1. Lot rakiety SKYSCRAPER /3x WESSEX
  2. Lot rakiety Sky One /3x ROS
  3. Lot rakiety DZT50 /ROS
  4. Lot rakiety Intercelestia /SCHERMULY
  5. Lot rakiety Sky One /3x ROS
  6. Lot rakiety DZT50 /ROS
  7. Lot rakiety Sky One /3x ROS
Nie wiem, co mi z tego wyjdzie, z racji tego, że nie wiem jak się wyrobię czasowo z przygotowaniem rakiet do lotu, oraz z... samym dokończeniem rakiet ;)

Czy w locie na 200 metrów trzeba startować na jednym silniku, czy można np. na klasterze 3 silników? Jeśli można na klasterze, to z chęcią polecę Sky One na 200 metrów.

Pozdrawiam,
Damian
Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: przemo »

Witam
Po długiej rozpisce Damiana nie wiem czy czasu straczy na mnie :wink: , ale jeśli się uda to wstępnie zainteresowany jestem poniższym planem.
( @Damian - szacun! Twój zapał i tempo prac oraz ich rzetelne prowadzenie wprawia mnie w zachwyt - brawo!)

1. Konkurs S1-D - rakieta HELIANTHUS
2. Licencja I stopnia - rakieta BELLIS
3. Lot na 200m - rakieta ELEKTRODA (odbudowana po wiosennym krecie)
4. Lot dedykowany - rakieta ELEKTRODA (lub BELLIS)
5. Jesli pkt4 na Elektrodzie to BELLIS z podwójnym odzyskiem poza konkursem.

Obecnie w stajni po mojej reaktywacji mam tylko te 3 modele ale biorąc pod uwagę to, że robiłem jeszcze hamownię i wyrzutnię, godząc to wszystko z obowiązkami rodzinnymi i służbowymi to i tak jestem zadowolony :mrgreen:

Zgłaszam przyjazd swój +1 oglądacz w sobotę rano pod wskazane współrzędne.
Sam osob. Skoda Octavia PO291CA

czy jeszcze jakieś dane muszę podać?
pozdrawiam i do zobaczenia
Przemo
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Faktycznie - dopiero trzech uczestników uchyliło rąbka tajemnicy, co do lotów, a już widać, że czasu będziemy mieć nie za dużo. ;)

Jest jeszcze jeden temat, który na razie jest przemilczany. Kwestia pomiarów wysokości. PTR nie ma na swoim koncie altimetrów. Swego czasu Paul deklarował pomoc w tej sprawie. Jeśli on nie przyjedzie, to zawody zostaną pewnie odwołane.

Miejmy nadzieję, że plany Paula nie zmieniły się i odwiedzi Polskę, i piękny Toruń.
Jeszcze jedno.
Należy zagwarantować Paulowi, że jeśli uczestnik zagubi lub zniszczy urządzenie, to zobowiąże się je odkupić.

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

No myślę że sprawa kaucji była już "rzucona" na forum i jak dla mnie jest oczywista.
Jeśli Paul jednak nie dojedzie (szkoda by było) może znajdzie się ktoś inny kto miałby takie maleństwa i jednak konkurs się odbędzie.
Ja mam niestety tylko 1szt SL100, spory no i z baterią 9V to razem 52g. Trochę dużo jak na S1-D :mrgreen:
A czy na szybko można gdzieś w PL kupić takie maleństwo?
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć,

Mam nadzieję że czasu starczy :mrgreen:

Oczywiście, można kupić Adrela:
http://adrel.com.pl/Modelarstwo.html

KSard, to jak, w konkursie na 200m można lecieć na klasterze 3 silników, czy tylko na jednym?
A i jeszcze jedno pytanko - zbiórka jest o godzinie 10:00 w rejonie Sypka, czy tak jak rok temu, przy wjeździe na poligon?

Pozdrawiam,
Damian
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

verex pisze:Cześć,

KSard, to jak, w konkursie na 200 m można lecieć na klasterze 3 silników, czy tylko na jednym?
A i jeszcze jedno pytanko - zbiórka jest o godzinie 10:00 w rejonie Sypka, czy tak jak rok temu, przy wjeździe na poligon?
Idea tego konkursu jest taka, aby trafić dokładnie w punkt, czyli 200 metrów. Zwycięży ten, kto będzie najbliżej tej wartości (i tu wartość bezwzględna się liczy, czyli przykładowo 210 i 195 - wygrywa 195) :)
Tak więc można wystartować dowolnym modelem nawet na dużym silniku byle model miał odpowiednią masę i doleciał jak najbliżej granicy 200 metrów.

Co do miejsca zbiórki jeszcze się nie wypowiadam, bo sam nie wiem, ale chyba Robert już to ustalił z wojskiem.

Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

@Damian,
Z postu FM2012 można zabrać obie pary współrzędnych geograficznych i jedziesz.
Jak na bramie (o ile jest) za mostem nie utkniesz to dojedziesz na miejsce.
Jesli utkniesz to pewnie ktoś tam będzie od wpuszczania ;)

Tak czy owak się przyda taki malutki altek więc zamawiam.
Tadeusz też chce aby mu wziąć więc myślę, że jakoś ten konkurs ogarniemy jakby co ;)
ODPOWIEDZ