Fireball by Artur

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
wojt972
**

Re: Fireball by Artur

Post autor: wojt972 »

mam pytanie jak dużo nalałeś tam paliwa (karmelek??) od dyszy do jakiej wysokości ....

A czy ktoś mg\ogłby mi padać jakiś temat tu na forum o budowie rakiet ale odśrodka ?? (chodzi mi głownie o paliwa) bo nie umie znaleść.... z Góry dzięki.
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Terminologia:
http://wiki.rakiety.org.pl/
http://ksiegarakiet.jaskiniowiec.strefa.pl/

Obliczenia (Arkusz Nakki i jak używać):
http://ksiegarakiet.jaskiniowiec.strefa ... &Itemid=34

Jak to powinno się zrobić:
topic149.html
Uprzedzam pytania: nie możesz użyć rurki po papierze toaletowym, nie możesz zrobić dyszy z gipsu, nie możesz zrobić dyszy z drewna ;)

BHP:
topic4.html

A tak od sibie: Koniec końców najlepiej moim zdaniem jest kupić gotowy silnik. Nie zaśmiecaj również tematu kolegi pytaniami o silnik karmelkowy skoro jego rakieta ma latać na silniku fabrycznym
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

No tak, tutaj kolega Placydo ma rację :smile: Ta rakieta powstała praktycznie tylko pod gotowe silniki fabryczne ROS 40 :smile: Prawdę mówiąc jest to bardziej model na którym chciałem się nauczyć budować, laminować, wklejać i ogólnie wykorzystywać różne techniki montażu. A Korpus części silnikowej jest tak skonstruowany że nie wiem czy wejdzie tam do środka jakiś lepszy silnik karmelkowy :smile: Do użytku z silnikami domowej roboty ( z którymi mam nadzieje pomoże mi Kacper ^^ ) będę chciał zbudować inną rakietę, i to chyba jeszcze przed wakacjami :razz: Ale na razie planów nie zdradzam

Pozdrawiam :smile:

RAKIETA GOTOWA!! :) W 100% ukończone dzieło :)
Zbieram zapisy na pierwsze odpalanie ^^
wojt972
**

Post autor: wojt972 »

Arturro a powiedz czym jest utwardzona ta tuba kartonowa z ktorej jest korpus?? Ja mam w domu kilka takich tub i tak myślałem czy by ich właśnie nie wykorzystac??
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Tuba kartonowa jest nasączona rozcieńczonym lakierem nitrocelulozowym :) Tzn tak: wziąłem całą długą tubę, słoiczek, rozcieńczalnik nitro i lakier nitrocelulozowy. Rozcieńczyłem w proporcji 2 do 1 ( dwie objętości lakieru na jedną rozcieńczalnika) i dokładnie wymalowałem całą tubę pędzlem tak by było widać że ona ciemnieje - co oznacza że cała nasiąka tym lakierem :)

Jak lakier wysechł - po dwóch dniach mniej więcej - wziąłem papier ścierny (800) i przeszlifowałem wszystkie nierówności :)

Po tych zabiegach rura jest sztywna i gładka :)

Pozdrawiam

PS. Środa - godzina 18:30 - 19 Planowane odpalanie rakiety Fireball - Ktoś chętny? :) Na razie zapisani na listę są : Kacper, Marcel no i ja :)
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Jeszcze jedno :smile: Na pokładzie kamery już za jej pierwszym razem poleci kamera :smile:

Lot rejestrować będzie kamera szpiegowska w długopisie - akurat taka, ponieważ taką załatwiłem sobie za darmo ( jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma) :grin:
została umocowana wewnątrz korpusu i będzie nagrywać obraz horyzontalnie :)
Parametry:
Rozdzielczość zdjęć: 1600x1200px

• [*][left]Format zdjęć: JPG[/left]
    [*][left]Rozdzielczość filmów: 640x480px / 30 FPS[/left]
    [*][left]Format filmu: AVI[/left]
    [*][left]Parametry dźwięku: 128kbit / 16bit / PCM[/left]
    [*][left]wymiary: długość 145mm, średnica 14mm[/left]
    [*][left]waga: 40g (sama kamera mniej - około 20g)
    [/left]
    [*][left]Wbudowany akumulator 250mAh [/left]
    [*][left]odczyt kart pamięci microSD i TF do 16GB[/left][/size]
Wygląda to następująco:
bk667c_4.jpg
bk667c_4.jpg (28.69 KiB) Przejrzano 10834 razy

A w korpusie :
kamerka.jpg
kamerka.jpg (32.02 KiB) Przejrzano 10834 razy
Tak jak pisałem wcześniej :smile: Odpalanie w Krakowie za mostem Wandy :smile: godzina raczej 19 :smile: Pozdrawiam i zapraszam :smile:
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Erich »

No to czekam z niecierpliwością na film z pokładu rakiety ;)
Good luck! :wink:
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

No to tak... :smile:

Start odbył się, silnik odpalił - niestety rakieta ugrzęzła na końcu wyrzutni która okazała się zbyt elastyczna... Ogólnie wszystko poza wyrzutnią zadziałało prawidłowo - a to duży plus :razz:

Rakieta zgrabnie zanurkowała w dół i zaryła w ziemię odłamując 2cm czubka głowicy i nadłamując jej wydrążony wpust w korpus - da się naprawić na szczęście :smile: ( w razie czego mam drugą głowicę od Piotra :smile: )

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wD853p6FtIE[/youtube]

Praktycznie całkowicie spaliła się balsa wystająca za silnikiem, ale to nie problem - następnym razem jej tam nie będzie :smile:
Wyciągnąłem wnioski - muszę skrócić wyrzutnię i zmniejszyć średnicę pręta by rakieta luźniej się zsuwała. Do następnej próby prawdopodobnie zaśrubuję jeszcze 3 dodatkowe dyszę oraz rozwiercę główną do 4,5-5mm :smile:

PS. początkujący konstruktorzy - zadbajcie o dobrą wyrzutnię :grin:
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

ArturroKRK pisze: Wyciągnąłem wnioski - muszę skrócić wyrzutnię i zmniejszyć średnicę pręta by rakieta luźniej się zsuwała.
Nie śpieszyłbym się ze skracaniem a pręt dałbym raczej grubszy/sztywniejszy i większy luz na przelotkach. Kilka razy oglądałem film i mam wrażenie że start silnika był nierówny, od chwili zapłonu rzuca modelem na boki. Wydaje mi się, że kilka elementów się nałożyło. Z czego są przelotki i pręt? Zaślepione boczne i centralna dziura 4,5mm może pomóc.
to the open space
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Luk »

PIOTR pisze:Kilka razy oglądałem film i mam wrażenie że start silnika był nierówny, od chwili zapłonu rzuca modelem na boki.

Byłem przy odpalaniu rakiety. Była na silniku niemodyfikowanym więc dostała momentalnie ostrej rotacji. To spowodowało że mogłeś widzieć to jako nierówny start. Na dodatek przelotki były z niewielkim luzem względem pręta wyrzutni więc się najzwyczajniej zaklinowała. Na filmiku tego nie widać ale pręt był mocno powyginany po starcie, w dodatku niestety z bardzo miękkiego stopu.
Po próbie widać było także że jedna z przelotek pękła, co potwierdza tezę że rakitę mocno zaklinowało. Moim zdaniem następnym razem należy zastosować przede wszystkim sztwniejszą wrzutnię i większe przelotki, oraz jak już było mówione najlepiej przerobić Ros'a bo połączenie jego rotacji i przelotek zazwyczaj źle się kończy jak widać...

Pozdr.Luk
ODPOWIEDZ