Rakieta HIPERSONAL

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Czy dobrze rozumiem że można kupić fornir z balsy :?:

którym potem okleja się rurkę z laminatu :?:

czym się to klei :?:

jak bardzo takie oklejenie wzmacnia korpus :?:

co powiesz o wzmacnianiu korpusu wypełniając go pianką do okien :?:

Przepraszam że tak hurtem ale to są rzeczy nowe :D

pzdr

<span style="color: red">Odpowiedzi na Twoje pytania zamiescilem w temacie "Technika i technologia wykonywania rakiet"

Paul</span>
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,

Na forum szwajcarskim znalazlem cos ciekawego na temat aerodynamiki modeli rakiet przy predkosciach granicznych. Chodzi glownie o przekraczanie predkosci dzwieku tzn. dokladnie to co planujemy z rakieta HIPERSONAL. Publikacja jest w jezyku angielskim z tad tez dla tych ktorzy maja cos wspolnego z tym jezykiem bedzie to z pewnoscia cos interesujacego.

http://www.rasaero.com/

Paul
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Skoro mam już na miejscu wszystkie niezbędne podzespoły modelu i rysuje się szansa na aparaturę do śledzenia i odnajdowania, to może czas zabrać się konkretnie do roboty. :D

Punktami krytycznymi projektu są także:

- dobór odpowiednich stateczników

- dwustopniowy układ odzysku.

- silnik

Jeśli dostanę od Was zgodę , to proponuję taki scenariusz:

1. Zaprojektowanie stateczników.

2. Przygotowanie modelu do pierwszego lotu testowego z nowym układem odzysku zakupionym u Jaskiniowca typu UUWS-2. Wcześniej jednak układ zostanie przetestowany przy najbliżej okazji podczas startu mojego modelu ALUR, specjalnie budowanego do tego celu.

Jeśli wszystko będzie OK proponuję aby odpalić HIPERSONALA do lotu poddźwiękowego i sprawdzić konstrukcję pod względem stabilności lotu.

Właściwy lot naddźwiękowy odbędzie się, kiedy Paul przyjedzie do Polski z silnikiem klasy H, a Pinot zbuduje własny silnik, na którym to nastąpi przekroczenie bariery dźwięku.
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Właśnie,

Proponuję lot poddźwiękowy preprowadzić na pomniejszonej wersji silnika z paliwem APAN-4S...
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Jasne - jestem za.

Dużo będzie zależało od wyników testów na hamowni u Pomorzan :D

Dzielą nas od tego już tylko godziny.

Co do kształtu lotek, to proponowałbym jednak zostać przy układzie podobnym do tego stosowanego w rakiecie Railgun.

Obrazek

Z tego co mi wiadomo, oryginał przekraczał prędkość kilku M.

Podobne kształty widziałem także w projekcie amerykańskich modelarzy, a więc chyba nie ma co kruszyć kopii.

Trzeba działać.

Paul - czy rejestracja danych z lotu przez aparaturę typu SALT jednoznacznie potwierdzi ewentualne przekroczenie bariery dźwięku przez Hipersonala?

Acha - robiłem symulację powroty rakiety z wysokości 2 km.

Przy założeniach:

1. Kąt startu 85 - 90 stopni

2. Prędkości wiatru 4-6 m/s

3. Spadochron mniejszy o średnicy czaszy 500 mm

4. Spadochron zasadniczy o średnicy czaszy 1000 mm otwarty na wysokości 200 m

- model wyląduje ok 1500 m od wyrzutni.

Czas opadania - 150 - 200 sekund

Nie jest to nic nadzwyczajnego i można się zmieścić nawet w obszarze o średnicy 2 km.

Trudniejsze będzie zapewnienie idealnie pionowego wznoszenia.
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Moim zdaniem przy tak dobrym stosunku siągu silnika do masy rakiety nie będzie z tym problemu

Pogoda na razie straszna ale postaramy sie przetestować silniki jak najszybciej

pozdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć

Masz rację, spadochron może być mniejszy. Posłużyłem się tutaj tylko przykładem mojego modelu ALUR dla lepszego zobrazowania zagadnienia.

Z tymi testami, to nie przymus. Jeśli pogoda będzie zła, to nie ma potrzeby spieszyć się. Czekaliśmy tyle, to kilka dni nie odegra żadnej roli - choć nie ukrywam, ze spala mnie ciekawość :D
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Stary, siedzę na paliwie Pinota i na Twoim silniku jak na mrowisku :lol: .

Dzisiaj od godziny 15 aż do tej chwili jest super, tyle że ciemno...

Wszystkie prognozy dla rejonu poligonowego wskazują że jutro przed południem wiatr ucichnie i nie będzie padać. Przy odrobinie szczęścia może nawet nie bedzie chmur i wystrzelimy jutro Striełę a jak nie to stestujemy chociaż SR217 :P

Bloki Pinota nie zmieściły się do krótszej testówki i muszą poczekać na powrót Strieły z przestworzy :D .

pzdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Witam

Oto części składowe rakiety HIPERSONAL, którymi na dzień dzisiejszy dysponujemy.

Obrazek

Patrząc od góry:

1. Korpus dłuższy

2. Korpus krótszy

3. Moduł przeznaczony do zamontowania elektroniki

4. Łoże silnika

5. Głowica

Po prawej:

1. Łącznik

2. Zabezpieczenie silnika

3. Pierścień końcowy

4. Krążek oporowy zamykający łoże silnika

Po lewej:

1. Układ UUWS - Jaskiniowca

Obrazek

Po zważeniu wszystkich części modelu zestawionych razem ciężar wynosi dokładnie 550 g (bez układu UUWS, który wraz z baterią waży 105 g)

Stateczników jeszcze nie wycinałem. Chciałbym uzgodnić z wami kształt ostateczny lotek.

Jak widać, mamy spory zapas masy.

Na początek pytania:

- waszym zdaniem, w którym korpusie (krótszym, czy też dłuższym) należy za zamontować łoże silnika?

- w rakiecie jest sporo wolnego miejsca, a więc czy warto umieścić małą kamerę filmową na pokładzie?

- jak malujemy model? : ogłaszam mały konkurs na zaprojektowanie malowania modelu :D

Czekam na Wasze opinie i projekty

cdn
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Mysle, ze model powinien byc tak poskladany jak zaproponowales na zdjeciu.W przeciwnym wypadku bedziemy mieli za malo miejsca na spadochron. Oczywiscie wersja odwrotna przesunie nam srodek ciezkosci do przodu, ale czy w tym przypadku wystarczy nam tego wolnego miejsca? W sumie chodzi o spadochron ca. 80cm , linki oraz zabespieczenie przed goracymi gazami -ok. 5cm.

Paul
ODPOWIEDZ