LRE Drawsko 2011

Polskie Towarzystwo Rakietowe - wstąp i legalnie odpalaj Rakiety Dużej Mocy
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: LRE Drawsko 2011

Post autor: robercik »

Cześć
Paul pisze:Blogoslawieni Ci, co nie widzieli , a uwierzyli :wink:

Amen :grin:
Ja jednak jak ten niewierny Tomasz musiałbym najpierw dotknąć tej rakiety...

Oczywiście uznajemy jako aktualny rakietowy rekord Polski przekroczone 3,7 km. Jesteśmy z niego dumni :cool:
Proponuję nową zakładkę na stronie PTR z rekordami wysokości.

Jeśli chodzi o rekody Europy wystrzelone w Europie to na stronie http://www.ukra.org.uk/records/openalt można zobaczyć że Anglicy latają powyżej 5 km, rekord brytyjski to przekroczone 6,4 km. Gdzieś czytałem też że Hiszpanom udał się lot na 7km. Wynik K1-X spokojnie nadaje się do brytyjskiej tabeli rekordów.

Nie wiem tyko skąd Tofik wziął te 5-6 km :roll:

pzdr
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Już mówię:

Jak Ksard wcześniej wspomniał i ja zresztą już dawno o tym mówiłem boli mnie słaba informacjia - a właściwie jej rozpowszechnianie.

O ile o Hipersolnalu I RTP3, RTP4 trąbiło się to człowiek śledził temat, a tutaj dopiero dzięki temu tematowi dowiedziałem się że Krakusy mają swoją rakietę zdolną osiągać taką prędkość.... nigdzie wcześniej żadnego temat żadnych wzmianek....
Przed wyjazdem do Drawska domyślałem się że będzie Hipersonal i RTP, - o krakowskim projekcie nie było nic. - według mnie bez względu na efekt o tym powinno się trąbić (nie że mam do kogoś żale ale moim zdaniem sami jesteście sobie winni)

To samo z tematem silnik WU 38 - przyznam się że miałem mętlik kto komu robi ten silnik, kto go testuje, a kto nim poleci....
Wiele osób wypowiadało się tak jakby było w jego posiadaniu - taki wątek powinna prowadzić jedna osoba a nie 3-4 zaangażowane
lub wyraźnie w tekście odznaczyć o co chodzi, kto i co i dla czego....

Moim zdaniem przesył informacji jest tragiczny, w Toruniu poznałem wielu ciekawych ludzi, kilku rzeczy się dopytałem ale jako tako zabrakło mi integracji, a chyba po to jest ten wyjazd

I tutaj proszę dobrze mnie zrozumieć - NIE MAM DO NIKOGO PRETENSJI, ale ja odczułem charakterystyczny podział na ekipy - nasza niestety poszła w kimę, Pomorze zaczęło grać i śpiewać przy swoim stole, krakusy jakoś tak się też rozbiegły, w zasadzie to zobaczyłem tylko jak wyglądają osoby o których tyle słyszałem i od których zassałem cenne informacje.

5-6km to właśnie efekt takiego zdawkowego odsłuchu ktoś mówił o tym, że chcecie rezerwować przestrzeń do 10km, że może uda się 6 dolecieć.

Właśnie: ktoś, coś, kiedyś...

Dla tego mój błąd.

Aaaaaa bym był zapomniał test silnika Kacpra widziałem ale nie miałem pojęcia do czego go zastosują i kto nawet w zasadzie.
Dopiero wczoraj pogrzebałem na stronie Ksarda, i dam doszukałem się wzmianek o tym projekcie po datach widać że było to jakiś czas temu.
A na forum? - cisza, ja śledzę codziennie nasze zasoby od prawie roku i jakoś ten fakt mi umkną.

Moim zdaniem to poważny problem.
Żeby nie było jestem strasznie zadowolony z wrześniowej imprezy, lecz proponuję aby jakoś przemyśleć te kwestię.

W zasadzie każda ekipa czy była wyodrębniona, każdy szykował swój model i to zajmowało dużo czasu.
Myślę że warto by było następnym razem zorganizować wieczór integracyjny bądź jakieś zajęcia wspólne jakieś prelekcje czy coś wszystko to by położyć większy nacisk na wymianę znajomości.
Integracja jaka być powinna była ale wewnątrz grupowa - Białystok miał dłuuugą podróż więc było o czym gadać, wspominać, Krakusy w samochodzie pewnie też i na poligonie, a w Toruniu znowu cisza.

No ale to nie wątek od tej sprawy - może podyskutujemy o nim za jakiś czas przy okazji następnej imprezy?
(żeby było jasno, jestem bardzo zadowolony aczkolwiek szczerze chciałem nakierować organizatorów przyszłego zlotu, bez pretensjonalnej krytyki).

amen :mrgreen:
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Tofifi pisze:Już mówię:

Jak Ksard wcześniej wspomniał i ja zresztą już dawno o tym mówiłem boli mnie słaba informacjia - a właściwie jej rozpowszechnianie.

O ile o Hipersolnalu I RTP3, RTP4 trąbiło się to człowiek śledził temat, a tutaj dopiero dzięki temu tematowi dowiedziałem się że Krakusy mają swoją rakietę zdolną osiągać taką prędkość.... nigdzie wcześniej żadnego temat żadnych wzmianek....
Przed wyjazdem do Drawska domyślałem się że będzie Hipersonal i RTP, - o krakowskim projekcie nie było nic. - według mnie bez względu na efekt o tym powinno się trąbić (nie że mam do kogoś żale ale moim zdaniem sami jesteście sobie winni)

To samo z tematem silnik WU 38 - przyznam się że miałem mętlik kto komu robi ten silnik, kto go testuje, a kto nim poleci....
Wiele osób wypowiadało się tak jakby było w jego posiadaniu - taki wątek powinna prowadzić jedna osoba a nie 3-4 zaangażowane
lub wyraźnie w tekście odznaczyć o co chodzi, kto i co i dla czego....

Moim zdaniem przesył informacji jest tragiczny, w Toruniu poznałem wielu ciekawych ludzi, kilku rzeczy się dopytałem ale jako tako zabrakło mi integracji, a chyba po to jest ten wyjazd

I tutaj proszę dobrze mnie zrozumieć - NIE MAM DO NIKOGO PRETENSJI, ale ja odczułem charakterystyczny podział na ekipy - nasza niestety poszła w kimę, Pomorze zaczęło grać i śpiewać przy swoim stole, krakusy jakoś tak się też rozbiegły, w zasadzie to zobaczyłem tylko jak wyglądają osoby o których tyle słyszałem i od których zassałem cenne informacje.

5-6km to właśnie efekt takiego zdawkowego odsłuchu ktoś mówił o tym, że chcecie rezerwować przestrzeń do 10km, że może uda się 6 dolecieć.

Właśnie: ktoś, coś, kiedyś...

Dla tego mój błąd.

Aaaaaa bym był zapomniał test silnika Kacpra widziałem ale nie miałem pojęcia do czego go zastosują i kto nawet w zasadzie.
Dopiero wczoraj pogrzebałem na stronie Ksarda, i dam doszukałem się wzmianek o tym projekcie po datach widać że było to jakiś czas temu.
A na forum? - cisza, ja śledzę codziennie nasze zasoby od prawie roku i jakoś ten fakt mi umkną.

Moim zdaniem to poważny problem.
Żeby nie było jestem strasznie zadowolony z wrześniowej imprezy, lecz proponuję aby jakoś przemyśleć te kwestię.

W zasadzie każda ekipa czy była wyodrębniona, każdy szykował swój model i to zajmowało dużo czasu.
Myślę że warto by było następnym razem zorganizować wieczór integracyjny bądź jakieś zajęcia wspólne jakieś prelekcje czy coś wszystko to by położyć większy nacisk na wymianę znajomości.
Integracja jaka być powinna była ale wewnątrz grupowa - Białystok miał dłuuugą podróż więc było o czym gadać, wspominać, Krakusy w samochodzie pewnie też i na poligonie, a w Toruniu znowu cisza.

No ale to nie wątek od tej sprawy - może podyskutujemy o nim za jakiś czas przy okazji następnej imprezy?
(żeby było jasno, jestem bardzo zadowolony aczkolwiek szczerze chciałem nakierować organizatorów przyszłego zlotu, bez pretensjonalnej krytyki).

amen :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

:-)

Ale już spokojnie. Chłopak buduje rakiety, nie ogląda tego co nie dotyczy projektu, nie pamięta nawet jeżeli widział.

:mrgreen:
Free Your Mind
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Andrzej - akurat ten link widziałem, spoko, ale dopiero wczoraj, bo rzadko zaglądam na tą stronkę.
Na forum brak było tradycyjnego tematu z przebiegu budowy - o tym mówię.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Pojawi się. Przynajmniej takie były deklaracje.
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,
Mam jeszcze inna liste tej angielskiej organizacji UKRA - http://www.ukra.org.uk/records/allclass

Moim zdaniem taki podzial , klasyfikacja jest "skrojona " dla wszystkich zainteresowanych , nawet i dla tych ktorzy startuja na malych kupnych silniczkach.
Osobiscie preferowal bym taki podzial, tabele :wink:

Pozdrawiam
Paul
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Przedstawiam wykres jaki powstał po obróbce danych z telefonu komórkowego na pokładzie K1-x. Ten palmtop z systemem Android zaprogramowany przez Placka posłużył jako komputer pokładowy.
Obrazek
Czas w sekundach, za to wartości na osi Y podane w Niutonach dla przyspieszeń (wartość 9,81N to 1g), dla kąta zaś nalezy wskazania pomnożyć razy 10 i uzyskamy kąt w stopniach.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

I jeszcze jeden wykres. Jest to wykres w oparciu o dane z SALTa.
Obrazek
Prędkość określamy poprzez podzielenie wskazań na osi przez 10.
ODPOWIEDZ