Fireball by Artur

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Fireball by Artur

Post autor: ArturroKRK »

:D no tak... nie pomyślałem i walnąłem gafę... A przyznam szczerze że pisząc poprzedniego posta zastanawiałem się na słowami: Detonacja, eksplozja, deflagracja :P Ogólnie zasugerowałem się MW ... Teraz po Twoim spostrzeżeniu dochodzę do tego że powinienem był napisać "spalenia NC" :)

Dzięki za uwagę :) na przyszłość będę się pilnował :P
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

może się wtrącę między wódkę a zakąskę ale czy nie myśleliście o używaniu "gumy" do skakania dla dzieci jako linki?
Jest naprawdę rozciągliwa i pochłonęła by na początku siłę szarpnięcia nawet gdyby np silnik jeszcze pracował
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Amortyzatory gumowe stosuje się często. Sprawdzają się.
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

I najprawdopodobniej zostanie taki układ zastosowany :) ( linka pleciona polipropylenowa + guma)

Btw. dzisiaj w wolnym czasie ( gdy zasychała farba na rakiecie) zrobiłem taki mały buzzer ( gwizdek)
Podpiąłem pod bateryjkę 12V ( ale taką małą, jak w pilotach do samochodu) + włącznik + buzzer 12 V. Ogólnie jest dość głośny - dopóki się go nie zamknie w korpusie... Mam nadzieje że będzie go słychać co najmniej tak jak w Anihilacji po odłączeniu korpusów...

Wieczorem wrzucę trochę zdjęć - no i jedne z pierwszych zdjęć rakiety już złożonej w całość ( z zewnątrz zostały tylko stateczniki do pomalowania i prowadnice wyrzutni do wklejenia)

Ps. Jak najlepiej zamocować linkę do wnętrza korpusu?
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

No dobra :smile: Ostatnia rzecz do zrobienia mi została - wklejenie rurek prowadnicy w pachwinę statecznika i przy głowicy. Poza tym rakieta jest praktycznie gotowa ( chociaż stan kolorowego lakieru pozostawia wiele do życzenia...)

Rakieta prezentuje się tak :smile:
real.jpg
real.jpg (67.73 KiB) Przejrzano 10010 razy
Planowane odpalanie piątek ( w godzinach wieczornych , ale póki widno) lub też sobota ( około południa) , prawdopodobnie tam gdzie testy silnika Kacpra . I tutaj pytanie do was :smile: Jest ktoś chętny wybrać się ze mną na ten dziewiczy lot? :grin:

Pozdrawiam

Ps. Dzięki wielkie za wszelaką pomoc którą uzyskałem przy budowie tego mojego drugiego modelu, a pierwszego porządnie zaprojektowanego i w miarę dokładnie wykonanego :smile:
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Prezentuje się o niebo lepiej niż fury na parkingu za nią ;).
Elegancja francja, głowica jakbyś szykował się po cichu na koszulkę MachBusters :)
Czekam na wyniki lotu.
Free Your Mind
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,
Ostatnia rzecz do zrobienia mi została - wklejenie rurek prowadnicy w pachwinę statecznika i przy głowicy.
Te rurki na prowadnice nie wklejaj tak daleko od siebie. Lepiej jest ta pierwsza, tak jak piszesz w pachwinę statecznika (ale nie na samym dole !!!) a nastepna jeden kaliber powyzej srodka ciezkosci. Mowiac o rurkach jako prowadnice rozumie , ze bedzie to wyrzutnia jedno pretowa. Obojetnie jaki pret zastosujesz im dluzszy tym bardziej gjetki. Po zejsciu pierwszej rurki z wyrzutni (preta) rakieta bedzie kontynuowac dalszy lot tylko na jednej prowadnicy, co przy tym ukladzie jaki proponujesz jest polaczone z ryzykiem, ze rakieta sie zaklinuje.
Prosze ten uklad jeszcze raz przemyslec!!!

Pozdrawiam
Paul
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Ja pewnie sie przejadę.
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Paul - kurcze muszę przyznać że mnie pozytywnie zaskoczyłeś :smile: Nie ukrywam , nie mogę się już doczekać odpalenia i wszystko chciałbym już-szybko-od razu :grin: No ale czas trochę ochłonąć i na poważnie się zastanowić. Co do tego że rakieta może się zaklinować - nie pomyślałem o tym i na pewno wezmę to pod uwagę... Wyrzutnia faktycznie jest jednoprętowa - z aluminiowej rurki Fi 8mm przymocowanej do drewnianej podstawki.

Najbardziej jednak z tego wszystkiego się obawiam że nie zadziała układ odzysku oparty na opóźniaczu ROS'a i NC. Myślę że tutaj przydałaby się pomoc doświadczonych kolegów którzy biorąc rakietę w rękę powiedzą czy korpusy nie są połączone zbyt mocno... No ale to poproszę kolegę Jaskiniowca :smile: o ewentualną pomoc.

Jak już wkleje prowadnice na korpus to ostatecznie wprowadzę dane do SpaceCad'a i sprawdzę jak się sprawa ma ze środkiem parcia - ile ewentualnie będę musiał dociążyć głowicę. Z tego co ostatnim razem liczyłem to rakieta była stabilna o ok. 1-1,5 kalibra.

PS. Kacper niestety nie może przyjechać w sobotę, ale będę się starał wyciągnąć Marcela :smile: Ktoś jeszcze chętny ?:>
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Rakieta jest gotowa :) Masa startowa wynosi 400g. Prowadnice wyrzutni prętowej zostały zamocowane w odległości ok.20cm od siebie ( jedna w pachwinie statecznika, a druga wyżej - na drugiej części korpusu. )
Praktycznie jest gotowa do odpalania gdyby nie fakt że nie posiadam obecnie niczego do wyzwalania spadochronu. ( Czyt. NC lub PCZ ) Obawiam się że muszę odwołać odpalanie w ten weekend z tego właśnie powodu :(
Siedzę obecnie w domu i staram się możliwie dobrze wyważyć model i tak dobrać środki ciężkości i parcia by rakieta była stabilna co najmniej o 1,5 kalibra.

Czym najlepiej dociążyć głowicę? Ja myślałem o jakiejś grubej śrubie obklejonej jakąś masą ( np. plasteliną)

No i przełom - okazało się że mój ojciec posiada szpiegowską kamerę w długopisie :) ( nie wiem skąd, po co i dlaczego :D ) I najprawdopodobniej spróbuję jej użyć już w tym modelu i postaram się zasłużyć na miano "podniebnego filmowca" :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ