Ci, którzy byli na Festiwalu Meteora, widzieli co się stało z największą Intercelestią. Dla tych którzy przegapili start albo FM, napiszę co się stało.
Po przebadaniu "szczątków" rakiety potwierdziło się to, co myślałem i co potwierdziły osoby będące na FM. Rakieta wystartowała pięknie z wyrzutni, poszła pięknie w niebo, równo, spadochron wyskoczył, a chwilę potem rakieta oderwała się od spadochronu i głowicy i rozbiła się na parkingu samochodowym. Całe szczęście że nie było ofiar

. Spadochron z głowicą wylądowały wg. obliczeń prawie 400 metrów w las. Spadochronu z głowicą nie znalazłem. Jest film z pokładu, lecz plik jest uszkodzony (przy uderzeniu w ziemie karta pamięci wyskoczyła). Postaram się go naprawić i wstawię go na forum jeśli da się go otworzyć.
Szkoda rakiety, ale jest to dla mnie cenne doświadczenie. W przyszłym roku zbuduję tą samą rakietę, ale wyeliminuję błędy konstrukcyjne, dam mocniejsze materiały.
Co się zostało - przetrwał cały kosz silnikowy wraz ze statecznikami, kamera pokładowa, UWS (trzeba przylutować jedną część, ale raczej będzie działał

), bateria.
Intercelestia 500 odbyła jeden poprawny lot na silniku ROS. Szkoda, że nie zdążyłem puścić jej na TSP G50, ale za rok się da.
Intercelestia 100 odbyła 3 starty na silniku ROS. W niedzielę przy ostatnim starcie przechyliła się i poleciała poziomo. ROS miał przecieki przy dyszach bocznych (wszystkich trzech), a kamera była zamontowana w złym miejscu, przez co rakieta była słabo wyważona.
Niedługo wstawię zdjęcia i filmy które nakręciłem podczas imprezy. Prosiłbym także o przesłanie lub wstawienie zdjęć i filmów ze startów największej Intercelestii. Przydałby się moment oddzielenia spadochronu od rakiety. Na filmie z mojej kamery jest to ledwo widoczne.
Przy okazji dziękuję Robercikowi za silnik i jaskiniowcowi za pomoc. Pierwszy raz byłem na takiej rakietowej imprezie, ale już wiem że w przyszłym roku będę na pewno

. Postaram się zbudować jeszcze lepsze rakiety, wyrzutnię i uprościć każdą z konstrukcji tak jak to robi pan Sornowski, któremu także dziękuję za cenne lekcje podczas FM. Miałem okazję spotkać się ze wspaniałymi ludźmi, wymienić się doświadczeniami i przyglądnąć się bardziej skomplikowanym konstrukcjom. Naprawdę świetna rzecz. Bardzo miło będę wszystko wspominać

.
Pozdrawiam!
http://damianmayer.net/intercelestia/fm - zdjęcia, niektóre.