Rakieta HIPERSONAL
-
Paul
- Supersonic PROFI
Z dostepnych w Niemczech mam nastepujace do wyboru....
http://www.t-rocketry.de/motoren
.....tzn. bedziesz musial jeszcze raz policzyc
Co do statecznikow,to oczywiscie mozna jeszcze nad tym pomyslec, ale na wstepie tego tematu zdecydowalismy sie na takie ksztalty
jak na zdjeciu wyzej. Oczywiscie dla zlagodzenia oporow powietrza korzystniej bedzie zaokraglic ksztalt statecznikow. Moze zmienimy wymiar B z 65mm na 55mm i przeniesiemy je o 20mm w dol.
Paul
http://www.t-rocketry.de/motoren
.....tzn. bedziesz musial jeszcze raz policzyc
Co do statecznikow,to oczywiscie mozna jeszcze nad tym pomyslec, ale na wstepie tego tematu zdecydowalismy sie na takie ksztalty
Paul
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Oczywiście, musimy przedyskutować wszystkie za i przeciw.
Wydaje mi się, że lotki nie są zbyt duże.
Lepiej, żeby były długie a wąskie, niż na odwrót
Będziemy to jeszcze badać.
Obliczenia należy wykonać również za pomocy innych programów.
Zachęcam wszystkich do zabrania głosu w dyskusji.

Czy tak będzie wyglądał Hipersonal?
Wydaje mi się, że lotki nie są zbyt duże.
Lepiej, żeby były długie a wąskie, niż na odwrót
Będziemy to jeszcze badać.
Obliczenia należy wykonać również za pomocy innych programów.
Zachęcam wszystkich do zabrania głosu w dyskusji.

Czy tak będzie wyglądał Hipersonal?
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Myślę, że dla oporu powierzchnia nie będzie miała aż tak dużego znaczenia, jak grubość lotek i rozpiętość. Trzeba pamiętać o tym, że nawet większa powierzchnia lotek ale przy "stabilnym" kształcie da mniejszy opór niż inne lotki, które mogły by się roztrzepotac w locie. Tu akurat sprawa lotek jest bardzo istotna, bo ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo (stabilność) lotu. Kształt zaproponowany wydaje mi się dość dobry ze względu na sporą długość lotek na ich mocowaniu do korpusu.
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Zrobione
Z obliczeń wynika, że na silniku J330 model będzie również stabilnie latał.
Hipersonal powinien na nim osiągnąć maksymalną prędkość 370 m/s. i wysokość 1705 m.
Czas pracy silnika, 2,26 s. Czas,po jakim rakieta osiągnie maksymalną wysokość wyniesie 14,53 sek.
Optymalny czas zadziałania ładunku miotającego powinien wynieść 12,3 sek.
Co dalej?
Jak będzie wyglądał scenariusz tego eksperymentu?
Z obliczeń wynika, że na silniku J330 model będzie również stabilnie latał.
Hipersonal powinien na nim osiągnąć maksymalną prędkość 370 m/s. i wysokość 1705 m.
Czas pracy silnika, 2,26 s. Czas,po jakim rakieta osiągnie maksymalną wysokość wyniesie 14,53 sek.
Optymalny czas zadziałania ładunku miotającego powinien wynieść 12,3 sek.
Co dalej?
Jak będzie wyglądał scenariusz tego eksperymentu?
-
..:::DAX:::..
Znalazłem ciekawy film, który pokazuje jak ważne jest zamocowanie stateczników w rakiecie oraz ich twardość i kształt. Nie wiem dokładnie, ale ta rakieta chyba nie leciała z prędkością dźwięku, a stateczniki rozleciały się na malutkie kawałeczki. Silnik klasy N.
http://pl.youtube.com/watch?v=M_FCQ5507 ... lated]Film
Ps. Wesołych świąt
.
http://pl.youtube.com/watch?v=M_FCQ5507 ... lated]Film
Ps. Wesołych świąt
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Witam
13-09-2008 podczas małopolskiego zlotu rakietowców, odbył się start modelu wykonanego przez Paula, na pokładzie którego znalazła się elektroniczna aparatura pomiarowa - SALT.
Model gabarytowo przypomina Hipersonala, a celem lotu było sprawdzenie działania elektroniki pokładowej, układu odzysku a przede wszystkim możliwości śledzenia wzrokowego małego przedmioty poruszającego się z dużą prędkością.

Lot zakończył się sukcesem.
Moment zejścia rakiety z wyrzutni

Oto, co zarejestrował SALT

Paul - myślę, że najlepiej będzie, jeśli Ty skomentujesz prezentowany wykres.
http://www.ksard.pl/filmy/6.wmv
13-09-2008 podczas małopolskiego zlotu rakietowców, odbył się start modelu wykonanego przez Paula, na pokładzie którego znalazła się elektroniczna aparatura pomiarowa - SALT.
Model gabarytowo przypomina Hipersonala, a celem lotu było sprawdzenie działania elektroniki pokładowej, układu odzysku a przede wszystkim możliwości śledzenia wzrokowego małego przedmioty poruszającego się z dużą prędkością.
Lot zakończył się sukcesem.
Moment zejścia rakiety z wyrzutni

Oto, co zarejestrował SALT
Paul - myślę, że najlepiej będzie, jeśli Ty skomentujesz prezentowany wykres.
http://www.ksard.pl/filmy/6.wmv
-
Paul
- Supersonic PROFI
Witam, moze pare slow na temat samej rakiety.
Model jest wykonany z laminatu szklanego oraz z balsy 1,5mm zwinietej na rdzeniu o srednicy 38mm. Sposob ten pozwala na wykonanie bardzo sztywnego korpusu o wspanialych wlasciwosciach mechanicznych.
Dlugosc: 1180mm
Srednica:41,5mm
Na samym wykresie (529,7m) jest uchwycony punkt w ktorym zostal wyrzucony spadochron. Maksymalny pulap jaki osiagnal model to 533m oraz czas potrzebny na osiagniecie tego pulapu to 11 s Dane te mozna odczytac na dole wykresu. Co nie jest widoczne na wykresie to max. predkosc modelu. Wielkosci te sa rowniez rejestrowane i mozne je zobaczyc w opcji "protukol". Dla zainteresowanych podaje, ze model uzyskal max. predkosc 102m/s. Silnik jaki zostal uzyty do startu to silnik klasy "F" o ciagu max. ok. 64 Ns. Nastepna proba miala zostac dokonana na silniku klasy "G" ale przy tak zlych warunkach atmosferycznych-bardzo silny wiatr oraz niski pulap chmur- zrezygnowalem z tej proby. Juz przy zastosowaniu silnika klasy "F" model byl ledwo co widoczny.
Model jest wykonany z laminatu szklanego oraz z balsy 1,5mm zwinietej na rdzeniu o srednicy 38mm. Sposob ten pozwala na wykonanie bardzo sztywnego korpusu o wspanialych wlasciwosciach mechanicznych.
- Waga samej rakiety - 220g
- Waga spadochronu - 35g
- Waga elektroniki - 15g
- Waga silnika - 165g
- Razem masa startowa - 435g
Dlugosc: 1180mm
Srednica:41,5mm
Na samym wykresie (529,7m) jest uchwycony punkt w ktorym zostal wyrzucony spadochron. Maksymalny pulap jaki osiagnal model to 533m oraz czas potrzebny na osiagniecie tego pulapu to 11 s Dane te mozna odczytac na dole wykresu. Co nie jest widoczne na wykresie to max. predkosc modelu. Wielkosci te sa rowniez rejestrowane i mozne je zobaczyc w opcji "protukol". Dla zainteresowanych podaje, ze model uzyskal max. predkosc 102m/s. Silnik jaki zostal uzyty do startu to silnik klasy "F" o ciagu max. ok. 64 Ns. Nastepna proba miala zostac dokonana na silniku klasy "G" ale przy tak zlych warunkach atmosferycznych-bardzo silny wiatr oraz niski pulap chmur- zrezygnowalem z tej proby. Juz przy zastosowaniu silnika klasy "F" model byl ledwo co widoczny.