Dysza de Level 'a raz jeszcze
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Link do polskiej wersji SRMa podany w księdze rakiet działa. Dodatkowo tu na forum, w dziale "Modelarstwo rakietowe dla początkujących" jest przyklejony temat z instrukcja do SRMa. Zmieniłem ten temat i dodałem link do polskiej wersji SRMa. Tak więc działający link jest na forum i jest w księdze rakiet.
-
POczatkujacy
-
kermit
- PROFI
- Kontakt:
a potrafisz ?
a zdajesz sobie sprawę ile to jest 8MPa?
8 000 000 N na metr kwadratowy,
czyli licząc nawet z zapasem po 10 N/Kg daje 80 000 Kg czyli 80 Ton na metrze kwadratowym
to jest tego rzędu ciśnienie.
8 000 000 N na metr kwadratowy,
czyli licząc nawet z zapasem po 10 N/Kg daje 80 000 Kg czyli 80 Ton na metrze kwadratowym
aby sobie uświadomić lepiej skorzystałem z tego jeszcze zanim tutaj napiałem że ciśnienie wyjdzie 8MPa
http://lwcad.republika.pl/jedn/jedn_cisn.htm
Coś chyba źle wtedy przeczytałem....
Rzeczywiści dużo.
Tylko jak tak patrzę na ten arkusz i zmieniam dane do dochodzę do 1 wniosku:
Wysokie ciśnienie: wysoki ciąg.
Jak zatem rozwiązać ten problem aby ciąg był maksymalnie duży przy niskim ciśnieniu?
A może chodzi o to, że program nie uwzględnia dyszy, która przyśpieszy gazy?
PS. Tak sobie myślę że nie ma co na ślepo mierzyć ciągu więc zróbmy takie założenie:
Rakieta wraz z silnikiem będą ważyć nie więcej niż 3,5kg, ale nie mniej niż np 2kg.
Z tego co zapamiętało mi się z lekcji fizyki (a było to ładnych parę lat temu) to aby coś mogło oderwać się od ziemi musi pokonać barierę która wynosi: 9,81*Masa czegoś co chce się oderwać.
Zatem szukamy sposobu na uzyskanie ciągu rzędu minimum 20-30kg dobrze mówię?
http://lwcad.republika.pl/jedn/jedn_cisn.htm
Coś chyba źle wtedy przeczytałem....
Rzeczywiści dużo.
Tylko jak tak patrzę na ten arkusz i zmieniam dane do dochodzę do 1 wniosku:
Wysokie ciśnienie: wysoki ciąg.
Jak zatem rozwiązać ten problem aby ciąg był maksymalnie duży przy niskim ciśnieniu?
A może chodzi o to, że program nie uwzględnia dyszy, która przyśpieszy gazy?
PS. Tak sobie myślę że nie ma co na ślepo mierzyć ciągu więc zróbmy takie założenie:
Rakieta wraz z silnikiem będą ważyć nie więcej niż 3,5kg, ale nie mniej niż np 2kg.
Z tego co zapamiętało mi się z lekcji fizyki (a było to ładnych parę lat temu) to aby coś mogło oderwać się od ziemi musi pokonać barierę która wynosi: 9,81*Masa czegoś co chce się oderwać.
Zatem szukamy sposobu na uzyskanie ciągu rzędu minimum 20-30kg dobrze mówię?
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt: