Tutaj możemy sie przywitać

Jesteś nowy? - przedstaw się...
Awatar użytkownika
żydu
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Tutaj możemy sie przywitać

Post autor: żydu »

Witam
Mam na imię Konrad, mieszkam w Brzeźnicy (nieopodal Dębicy- na Podkarpaciu).
Interesuje się modelarstwem- rakietami dopiero od niedawna. Od czwartej klasy sklejam modele kartonowe.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Witam.
Dodam jeszcze że kolega trafił na forum za sprawą stoiska PTR w czasie imprezy "Dzień Odkrywców" w Rzeszowie.
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Witam i ja :smile: Fajnie że PTR przyciąga ludzi do siebie :smile:
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Witaj, mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej. Może też zaczniesz podróżować po kraju na nasze spotkania.
Free Your Mind
Awatar użytkownika
żydu
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: żydu »

Postaram się. Co do wyjazdów to tylko pociągiem mogę (przynajmniej na razie ) :smile:
Awatar użytkownika
Vuko_Drakkainen
Nowy

Post autor: Vuko_Drakkainen »

Witam,

Na forum trafiłem przez przypadek i dowiedziałem się, że rakieta, którą buduję to zabawka...
Pewnego dnia obudziłem się i stwierdziłem, że fajnie by było zbudować rakietę. Pierwszym krokiem było kupno i start rakiety Apacz.
Rakieta wystartowała z silnikiem 5Ns i nie przetrwała lądowania (wodowała w Odrze:)). Od tego czasu, jako wypełniacz czasu w sesji egzaminacyjnej, rozpoczął się projekt 4 silnikowej rakiety BOCTOK-1 (wostok) i powstał model w skali 1:50. Start planuję we wrześniu, rakieta będzie wyposażona w 4 silniki modelarskie 8Ns.

Na koniec przywitania dwa pytania, na które nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi, a nie lubię zatargów z prawem:

Na jaką wysokość mogę legalnie wystrzelić rakietę?
Czy konstruowanie silników rakietowych jest legalne?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Ciekawy projekt ale 8 silników to chyba już mega wyzwanie, domyślam się że chcesz je odpalać jednocześnie a nie skwencyjnie, co i tak nie było by najłatwiejsze.

Legalnie bodajrze do 100m, powyżej wypadałoby zgłosić się do jednostki żeglugi i zarezerwować przestrzeń powietrzną na danym obszarze i okrelonym terminie.
Co do budowy to własnych SR to mi się obiło ouszy że nie jest to zgodne z prawem
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Spokojnie, pułap 100m nie zawsze wymaga zgłoszenia. Tak naprawdę "wolny" pułap jest różny w zależności od lokalizacji miejsca startu. Obecność np lotnisk w pobliżu mocno obniża ten pułap. W Agencji Żeglugi Powietrznej są informacje, jaki jest pułap dopuszczalny dla danej lokalizacji. Zadzwoń.
Co do silników. konstruowanie jest jak najbardziej dopuszczalne, wytwarzanie paliw jest legalne pod warunkiem posiadania koncesji.
Kubala
Nowy

Post autor: Kubala »

Witajcie!

Wracam po pewnej dosyć znaczej przerwie na to forum, tak się dosyć fajnie złożyło, że pierwszy powitalny post (ten z datą 1 sty 1970, 02:00) jest także mojego autorstwa :grin: Cóż mogę powiedzieć, 41 lat zdobywania doświadczeń zrobiło swoje :eek:
W nabliższych dniach postaram się wstawić coś o mojej rakiecie którą ostatnimi czasy budowałem. Projekt już prawie na ukończeniu, pozostało mi połączyć pare elementów, zakupić silniki i mam nadzieję wystartować udanie do końca wakacji :)
Miło mi znów zagościć w Waszym gronie, gdyż z racji problemów technicznych od jakiegoś czasu tylko czytałem, a nie mogłem aktywnie uczestniczyć w tworzeniu tego forum, co mam nadzieję się teraz zmieni. :smile: Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych lotów!
Awatar użytkownika
Adi-Ozo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Adi-Ozo »

Witam wszsytkich, Adi-Ozo, dawniej adibeat :grin:
"Przemkną dni zatroskanym rojem, niebo przeszyją nowych statków trasy..."
(_[__]=====/////=====[__]_)
ODPOWIEDZ