Filmiki, które warto zobaczyć
Re: Filmiki, które warto zobaczyć
Jako młody adept rakietnictwa spróbuję odpowiedzieć na to pytanie.
Najpierw obliczam przyspieszenie:
a=(v-vo)/t
v= (ok) 277m/s
vo= 0m/s
t= 6min 20s - 4min 10s=130s
277m/s:130s=(w przybiżeniu) 2,13m/s^2
Teraz mając wynik przyspieszenia obliczam szybkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym:
v=a*t
a=2,13m/s^2
t=130s
130s*2,13=276,9m/s=996,84km/h (wynik mniejszy niż 1000km/h wynika z tego, że zaokrąglałem liczby)
Jeśli rakieta miała prędkość 996,84km/h (i to po zaokrańglaniu!) po 2min i 10s lotu to jak rónież wynika z filmu, rakieta przekracza prędkość dźwięku pod koniec spadania (lotu) to przekroczyła prędkość dźwięku po ok. 2 minutach spadania.
Najpierw obliczam przyspieszenie:
a=(v-vo)/t
v= (ok) 277m/s
vo= 0m/s
t= 6min 20s - 4min 10s=130s
277m/s:130s=(w przybiżeniu) 2,13m/s^2
Teraz mając wynik przyspieszenia obliczam szybkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym:
v=a*t
a=2,13m/s^2
t=130s
130s*2,13=276,9m/s=996,84km/h (wynik mniejszy niż 1000km/h wynika z tego, że zaokrąglałem liczby)
Jeśli rakieta miała prędkość 996,84km/h (i to po zaokrańglaniu!) po 2min i 10s lotu to jak rónież wynika z filmu, rakieta przekracza prędkość dźwięku pod koniec spadania (lotu) to przekroczyła prędkość dźwięku po ok. 2 minutach spadania.
Pozdrawiam scientist
scientist, przyjmij a=g=9.81 [m/s^2](dla 10km nad ziemią jest mniejsze o 0,3% czego nie bierz pod uwagę); czas który obliczyłeś dał by prędkość ciała poruszającego się w nim =1275,3 [m/s]
Do dziś naukowcy nie potrafią odpowiedzieć na proste pytanie czym jest grawitacja? Odpowiedź dała by fascynujące możliwości i ogromny przełom w komunikacji rodem z SF:)
Do dziś naukowcy nie potrafią odpowiedzieć na proste pytanie czym jest grawitacja? Odpowiedź dała by fascynujące możliwości i ogromny przełom w komunikacji rodem z SF:)
A no tak, bo 9,81m/s^2 to przyspieszenie ziemskie.
Po wprowadzeniu poprawek:
9,81m/s^2*130s=1275,3
Zgadza się Hack. Zapomniałem o przyspieszeniu ziemskim i obliczyłem przyspieszenie objektu.
Dziękuję za poprawkę.
Po wprowadzeniu poprawek:
9,81m/s^2*130s=1275,3
Zgadza się Hack. Zapomniałem o przyspieszeniu ziemskim i obliczyłem przyspieszenie objektu.
Dziękuję za poprawkę.
Pozdrawiam scientist
Wybaczcie, że odpisuję w temacie filmów.
Obliczyłeś wartość przyśpieszenia które trwa w ciągu 130s po których obiekt osiąga prędkość dźwięku.
Nie odpowiedziałeś na pytanie "po jakim czasie?" i założyłeś sobie ten czas.
Brakuje tutaj działu z kinematyki lub ogólnie edukacyjnego, tak podstawowe zadanie rakietnikowi zajmuje w pamięci kilka chwil.
Swoją drogą zagadnienia tej materii mogą być ciekawe, mimo że wydaje się że wszystko zostało już na ten temat powiedziane.
Czy można osiągnąć wysokość jakiejkolwiek orbity na dowolnej niższej prędkości większej od zera niż I prędkość kosmiczna?
Żeby nie było nie na temat: 9,81
Obliczyłeś wartość przyśpieszenia które trwa w ciągu 130s po których obiekt osiąga prędkość dźwięku.
Nie odpowiedziałeś na pytanie "po jakim czasie?" i założyłeś sobie ten czas.
Brakuje tutaj działu z kinematyki lub ogólnie edukacyjnego, tak podstawowe zadanie rakietnikowi zajmuje w pamięci kilka chwil.
Swoją drogą zagadnienia tej materii mogą być ciekawe, mimo że wydaje się że wszystko zostało już na ten temat powiedziane.
Czy można osiągnąć wysokość jakiejkolwiek orbity na dowolnej niższej prędkości większej od zera niż I prędkość kosmiczna?
Żeby nie było nie na temat: 9,81
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Kilka ładnych startów
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x0cA0yMKD4U[/youtube]
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl
"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
-
Paul
- Supersonic PROFI
Ten film nie ma nic wspolnego z rakietami, ale za to z modelarstwem
Przy ogladaniu prosze koniecznie zalozyc sluchawki albo zalaczyc glosniki.
http://www.youtube.com/watch?v=_sUeGC-8dyk
Paul
Przy ogladaniu prosze koniecznie zalozyc sluchawki albo zalaczyc glosniki.
http://www.youtube.com/watch?v=_sUeGC-8dyk
Paul
- yarco
- Podniebny Filmowiec

- Kontakt:
"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Wspaniały film 
Super zdjęcia, ale najwspanialsze dźwięki. Nigdy nie słyszałem efektów akustycznych towarzyszących w drodze wahadłowca na orbitę.
Super zdjęcia, ale najwspanialsze dźwięki. Nigdy nie słyszałem efektów akustycznych towarzyszących w drodze wahadłowca na orbitę.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl
- yarco
- Podniebny Filmowiec

- Kontakt:
Czy któryś z kolegów nie zamawiał korpusów do rakiet. ???

"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"