Rakieta Naddźwiękowa RTP3
-
fedko.marek
- PROFI
Re: Rakieta Naddźwiękowa RTP3
Panowie przykro mi , teraz myślę , że trzeba było chyba mieć więcej obserwatorów. Dziwna sprawa z tym GPSem. Być może podczas powrotu wypadł w "cudowny" sposób z rakiety i odnalezienie go graniczy z cudem. Model gdzieś spoczywa w innym miejscu . Tylko to mi przyszło do głowy tak na gorąco . Miejmy nadzieję , się znajdzie . Pozdrawiam dzielną ekipę i czekam na dalsze relacje.
Witam,
Wróciłem do domku o północy cały zdrowy
. Troszkę jestem wymęczony.
Czekam na filmik od Maćka, bo ja stojąc z 1 km od startującej rakiety patrzyłem na nią do wejścia ponad pułap chmur. Wg mnie wszystko szło dobrze. Szła jak po sznurku.
Wydaje mi się, że szukaliśmy troszkę za daleko - mam dziwne przeczucie jakby ona leżała tam gdzie wskazywało niby błędnie Google maps.
Wróciłem do domku o północy cały zdrowy
Czekam na filmik od Maćka, bo ja stojąc z 1 km od startującej rakiety patrzyłem na nią do wejścia ponad pułap chmur. Wg mnie wszystko szło dobrze. Szła jak po sznurku.
Wydaje mi się, że szukaliśmy troszkę za daleko - mam dziwne przeczucie jakby ona leżała tam gdzie wskazywało niby błędnie Google maps.
Free Your Mind
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Start oglądałem wspólnie z Rafałem z odległości około 1 km. Lot w fazie silnikowej zrobił piorunujące wrażenie. Obserwowaliśmy start bez przyrządów optycznych - gołym okiem. Rakietę straciłem z oczu w momencie wejścia jeszcze z pracującym silnikiem w chmurę. Później usłyszałem dwa wybuchy związane być może z przejściem przez barierę dźwięku. Rakieta nie wyłoniła się już z za chmury. Straciliśmy ją z oczu.
Panowie - to były emocje!
Gratulacje.
Panowie - to były emocje!
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl
"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Za chwilę będzie film. Bardzo mi przykro, ale

Niestety film jest w rozdzielczości 1280x720 (czyli jednak nie full hd)
Wygląda to jakby układ odzysku otworzył się zbyt wcześnie.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=naAL1_3U5Sg[/youtube]
link: http://www.youtube.com/watch?v=naAL1_3U5Sg
Jak długo miała się wspinać rakieta na pułap?
Edit:
No wreszcie jestem w domu.
Start rakiety dokładnie 21:840s w filmie (546 klatka)
Biała kropa koło chmury pojawiła się dokładnie w dokładnie 28s (700 klatka).
Zaraz obetnę niepotrzebne fragmenty filmu, obrócę go i wgram jeszcze raz.
słychać tam przekleństwo. Najlepiej będzie jak wyłączycie dźwięk bo mi wstyd jak to wszystko wyszłoKSard pisze:Panowie - to były emocje!![]()
Niestety film jest w rozdzielczości 1280x720 (czyli jednak nie full hd)
Wygląda to jakby układ odzysku otworzył się zbyt wcześnie.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=naAL1_3U5Sg[/youtube]
link: http://www.youtube.com/watch?v=naAL1_3U5Sg
Jak długo miała się wspinać rakieta na pułap?
Edit:
No wreszcie jestem w domu.
Start rakiety dokładnie 21:840s w filmie (546 klatka)
Biała kropa koło chmury pojawiła się dokładnie w dokładnie 28s (700 klatka).
Zaraz obetnę niepotrzebne fragmenty filmu, obrócę go i wgram jeszcze raz.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 kwie 2011, 16:21 przez placydo, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Paul
- Supersonic PROFI
Witam,
Mialem rowniez szczescie na zywo ogladac ten start i moge tylko podkreslic to, co juz powiedzieli moi przedmowcy - start i sam lot oszolamiajace. Silnik "zagadal" jak trzeba
a sama rakieta poszla jak po sznurku. Szkoda tylko, ze nie zostala odnaleziona po wyladowaniu. Myslalem, ze jak doszly te koordynaty, to nie powinno byc problemu. W tej chwili przykro mi troche, ze nie uczestniczylem w dalszych poszukiwaniach, gdyz dane z elektroniki pokladowej, to bardzo cenny material. Niestety mialem jeszcze przed soba ponad 1000 km i nie moglem juz dluzej czekac. Mysle, ze nie zostalo to zle zrozumiane
Pozdrawiam
Paul
Mialem rowniez szczescie na zywo ogladac ten start i moge tylko podkreslic to, co juz powiedzieli moi przedmowcy - start i sam lot oszolamiajace. Silnik "zagadal" jak trzeba
Pozdrawiam
Paul
- andżej
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Witam,
Panowie, jest nowa teoria - udało mi się dodzwonić do GPSa dopiero po ponad godzinie od chwili startu.
Od tej chwili można się już dodzwonić cały czas i koordynaty się nie zmieniają. Jednak teren przeszukaliśmy bez rezultatu.
Otrzymaliśmy lokalizacje od operatora sieci komórkowej o ostatnim położeniu karty sim :
<lat>52.86442944444445</lat><long>18.727590555555555</long><city>KONRADOWO</city>http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... 8&t=h&z=15Jest to lokalizacja w wiosce Zgoda koło Aleksandrowa Kujawskiego.
Prawdopodobnie GPS zgłupiał a rakieta została znaleziona i wywieziona do tej miejscowości i wtedy GPS złapał zasięg.
Emocje mnie jeszcze nie opuściły i nadzieja też.
pozdr
Panowie, jest nowa teoria - udało mi się dodzwonić do GPSa dopiero po ponad godzinie od chwili startu.
Od tej chwili można się już dodzwonić cały czas i koordynaty się nie zmieniają. Jednak teren przeszukaliśmy bez rezultatu.
Otrzymaliśmy lokalizacje od operatora sieci komórkowej o ostatnim położeniu karty sim :
<lat>52.86442944444445</lat><long>18.727590555555555</long><city>KONRADOWO</city>http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... 8&t=h&z=15Jest to lokalizacja w wiosce Zgoda koło Aleksandrowa Kujawskiego.
Prawdopodobnie GPS zgłupiał a rakieta została znaleziona i wywieziona do tej miejscowości i wtedy GPS złapał zasięg.
Emocje mnie jeszcze nie opuściły i nadzieja też.
pozdr
- andżej
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Jeszcze jedna poszlaka. Sprawdziłem dane startowe i dostałem że miejsce startu i dane z GPS przed startem różnią się o 1,32 km na północ.
Po przeskalowaniu pozycji lądowania z GPSa o 1,32 km na północ dostaliśmy miejsce odległe od miejsca startu o 4,8km i na takim azymucie na którym Paul znalazł Hipersonala. Co sądzicie?
Po przeskalowaniu pozycji lądowania z GPSa o 1,32 km na północ dostaliśmy miejsce odległe od miejsca startu o 4,8km i na takim azymucie na którym Paul znalazł Hipersonala. Co sądzicie?
- Załączniki
-
- Mapa1.jpg (331.95 KiB) Przejrzano 9848 razy
Gratuluję przepięknego startu, silnik pracował jak marzenie
Czyli sprawdzaliście już tą pozycję, którą pokazało google earth?
Ja mam taką teorię, że coś poszło nie tak z systemem odzysku i za wcześnie wyrzuciło spadochron pilot, skotłowało rakietę i został od razu wyrzucony główny. Być możne te nowe współrzędne to faktyczne miejsce lądowania rakiety.Jeśli opadała na głównym to możliwe. Kierunek wiatru się zgadza.
Patrzyłem przez lornetkę i widziałem opadające na białym spadochronie dwie części rakiety (ale mogła to być też jedna część, pewności nie mam).
Odnośnie wybuchów to nie pamiętam czy coś słyszałem ale nikt z nas nie mógł słyszeć fali uderzeniowej bo nikt nie znajdował się pod kątem mniejszym nisz 90o (od strony głowicy) do osi rakiety podczas jej lotu naddźwiękowego.
Mam nadzieję, że uda się znaleźć rakietę i rozwiać wszelkie wątpliwości. No i zobaczyć filmik z pokładu
Czyli sprawdzaliście już tą pozycję, którą pokazało google earth?
Ja mam taką teorię, że coś poszło nie tak z systemem odzysku i za wcześnie wyrzuciło spadochron pilot, skotłowało rakietę i został od razu wyrzucony główny. Być możne te nowe współrzędne to faktyczne miejsce lądowania rakiety.Jeśli opadała na głównym to możliwe. Kierunek wiatru się zgadza.
Patrzyłem przez lornetkę i widziałem opadające na białym spadochronie dwie części rakiety (ale mogła to być też jedna część, pewności nie mam).
Odnośnie wybuchów to nie pamiętam czy coś słyszałem ale nikt z nas nie mógł słyszeć fali uderzeniowej bo nikt nie znajdował się pod kątem mniejszym nisz 90o (od strony głowicy) do osi rakiety podczas jej lotu naddźwiękowego.
Mam nadzieję, że uda się znaleźć rakietę i rozwiać wszelkie wątpliwości. No i zobaczyć filmik z pokładu
- robercik
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Cześć
Najnowsze informacje:
W terenie jest Mateusz Józefowicz z Mars Society Polska z którym mogliśmy pogadać na spotkaniu konsultacji społecznych w hotelu w Ciechocinku w sobotę wieczorem.
Mateusz właśnie sprawdził miejscówkę we wsi Zgoda. We wskazanym miejscu są dwa złomowce
Niestety ludzie ze złomowców twierdzą że nikt nie przyniósł rakiety, poza tym te 11 km możliwe byłoby gdyby na pułapie otworzył się spad główny.
W tej chwili Mateusz wjeżdża do lasu na poprawione koordynaty z GPS pokładowego. Może zagadka rozwiąże się dzisiaj.
pzdr
Najnowsze informacje:
W terenie jest Mateusz Józefowicz z Mars Society Polska z którym mogliśmy pogadać na spotkaniu konsultacji społecznych w hotelu w Ciechocinku w sobotę wieczorem.
Mateusz właśnie sprawdził miejscówkę we wsi Zgoda. We wskazanym miejscu są dwa złomowce
Niestety ludzie ze złomowców twierdzą że nikt nie przyniósł rakiety, poza tym te 11 km możliwe byłoby gdyby na pułapie otworzył się spad główny.
W tej chwili Mateusz wjeżdża do lasu na poprawione koordynaty z GPS pokładowego. Może zagadka rozwiąże się dzisiaj.
pzdr
-
kermit
- PROFI
- Kontakt:
która z czerwonych linii pokrywa się z kierunkiem wiatru ??
"...co do reszty to uważam że Kartagina musi być zburzona. "