Festiwal METEOR 2013

Polskie Towarzystwo Rakietowe - wstąp i legalnie odpalaj Rakiety Dużej Mocy
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Festiwal METEOR 2013

Post autor: verex »

Tak, wydłużenie lotów do godzin wieczornych w sobotę byłoby dobrym pomysłem.
Czy ustalono już jakie zawody/konkursy będą (i czy w ogóle)?
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Cześć!
Mam pytania:
1)Na jaki pułap tym razem możemy liczyć? Jeśli można to prosiłbym o 1,5km żeby nie okazało się tak jak rok temu że nie ma jak latać bo pułap za niski.
2)Ile jest dostepnych silników wessex?
3)Jaka jest cena 1sztuki?
4)Jaka jest średnica wessexa?
norteno
*

Post autor: norteno »

verex pisze: Tak, wydłużenie lotów do godzin wieczornych w sobotę byłoby dobrym pomysłem ...
Czy będzie możliwość latania po zmierzchu?
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!
Wklejam tekst, który wyląduje na stronie:
Polskie Towarzystwo Rakietowe ma przyjemność zaprosić wszystkich miłośników rakiet na czwarty Festiwal Meteora. Odbędzie się on na terenie poligonu wojskowego Centrum Szkolenia Artylerii i Uzbrojenia w Toruniu, w terminie 31. 08 – 1. 09. 2013. Jeżeli aura uniemożliwi loty w tym terminie, mamy termin rezerwowy: 7 – 8. 09. 2013.
Impreza jest dwudniowa i będzie podzielona na dwie części.
Pierwszego dnia (sobota) obowiązuje rezerwacja przestrzeni powietrznej do wysokości 1000 m. Tego dnia będą się odbywać loty modeli rakiet, oraz Rakiet Dużej Mocy – konkursowe i pozakonkursowe, jak również loty w ramach egzaminów na licencję startową (o ile nie przekroczą pułapu 1000 metrów).
Zaplanowane konkursy:
- loty rakiet wysokościowych klasy S1D wg FAI,
- lot na najwyższy pułap modelu rakiety RASKO-2 na silniku ROS,
- lot na zadeklarowany wcześniej pułap (oceniamy zgodność procentową uzyskanej wysokości z wcześniej zadeklarowaną),
- lot na pułap docelowy 200m (kryterium oceny w % jak wyżej),
- lot na najwyższy pułap dowolnego modelu na silniku ROS,
- lot na najwyższy pułap dowolnego modelu na silniku WESSEX, ew. SCHERMULY.
- konkurs bez zgłoszenia – „złota malina”, dla najbardziej spektakularnej katastrofy modelu (miejmy nadzieję, że pozostanie nierozstrzygnięty :smile:)
Lista konkursów jest otwarta, w zależności od ilości chętnych, pewne konkursy mogą się nie odbyć, lub mogą się odbyć inne, nie wymienione tutaj.
Drugiego dnia (niedziela) przestrzeń powietrzna zostanie oddana do naszej dyspozycji do wysokości 7 km. Na drugi dzień zostały zaplanowane loty rakiet eksperymentalnych, oraz loty egzaminacyjne do licencji startowej, o pułapie przekraczającym 1000 m.
Z powodu dużej różnicy w wysokości lotów, starty niedzielne będą się odbywać w innym miejscu poligonu niż sobotnie. Najprawdopodobniej odwiedzą nas też goście z zagranicy.
Jednym słowem – będzie się działo!

Jeszcze nie wiemy czy będzie możliwość latania po zmierzchu oraz biwakowania na terenie poligonu. W tym tygodniu powinno się to wyjaśnić.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

W końcu jakieś konkrety! 7km rezerwacji... Super! :D
Czyli można liczyć także na starty rakiet naddźwiękowych?

Czekam z niecierpliwością na wieści o godzinach lotów (o ile pamiętam było od 9 do 15, a to trochę krótko) i możliwości spania na poligonie.

Pozdrawiam,
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: arekp »

Czy jeśli w niedzielę jest pułap do 7 km i będą startowały większe rakiety, to czy osoby postronne (zwykli ludzie nie mający nic wspólnego z modelarstwem rakietowym) też będą tam mogli przyjść? Z jednej strony Festiwal Meteor jest bardziej dla ludzi, żeby się dowiedzieli o modelarstwie i być może nawet się tym zainteresowali, albo chociaż popatrzyli na starty rakiet. Z drugiej strony ograniczenie wysokości było po to, żeby nie startowały zbyt duże rakiety, żeby zmniejszyć niebezpieczeństwo w przypadku nieudanego startu.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

To że pułap wyznaczono na 7km, nie oznacza, że zaraz zjadą się same krówksa. Tak na prawdę to poza RTP i K1X nikt w Polsce nie ma wystarczająco mocy aby przekroczyć 5km... a sami twórcy i tak pewnie lepiej wiedzą, że nie warto na takiej imprezie startować "Z GRUBEJ RURY"

A przy takiej frekwencji widzów jak zawsze to nie przejmowałbym się zbytnio tym zagadnieniem. Z drugiej strony, wolałbym żeby rezerwacja przestrzeni obejmowała nie mniej niż 2km. I taka moja mała dygresja: Czy rakieta silnik 1500NS czy 10 000Ns to stanowi takie samo zagrożenie, zmienia się tylko zasięg, bo czy rakieta spadnie bez spadochronu z 1km przy masie własnej 2kg, czy z 5km, przy masie 4kg to szansa na uszkodzenie czegoś jest identyczna. Jedyne co można zmienić to tylko odległość od miejsca startu i to tyle...

Myślę że nie warto się badź a mobilizować i latac coraz wyżej także na FM, po to żeby ponosić świadomość ryzyka a co za tym idzie dbałość i wykonanie rakiety. Mi natomiast podczas pisania tego posa taka myśl, żeby w jakiś sposób uwikłać w regulamin lotów, wzmiankę o ilość UWSów (nazywając je ogólnie), których to liczba miała by wzrastać powyżej danej klasy. Konieczność stosowania 2 niezależnych UWSów wraz z nabyciem np I lub II klasy zwiększała by bezpieczeństwo obserwatorów. I raczej nie było by to problemem pod względem kosztów, bo umówmy się, że jeśli kogoś stać na przygotowanie się do lotu na 2-3km, to i stać go na dublowanie elektroniki. I była by to opcja obowiązkowa a nie własnego wyboru.
Awatar użytkownika
Piotrek
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Piotrek »

Adam pisze: 1- lot na pułap docelowy 200m (kryterium oceny w % jak wyżej),2- lot na najwyższy pułap dowolnego modelu na silniku ROS,3- lot na najwyższy pułap dowolnego modelu na silniku WESSEX, ew. SCHERMULY.

Jestem zainteresowany kategoriami które powyżej wymieniłem, ale mam kilka pytań.
1 czy w locie na 200m silnik jaki zastosuje jest obojętny? Czy będę musiał się podporządkować do standardów?
2 Jaka jes średnica minimalna rakiety w kotegorii najwyższy lot na rosie. Moja proxima ma 53 mm średnicy ale słyszałem, że rok temu było można wziąć udział jak rakieta miała średnice 60mm
3. Identyczne pytanie jak powyżej tylko w kategorii z wessex-em. Jaka jest minimalna średnica rakiety? (moja avilla 61mm)
Piotr
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

1 czy w locie na 200m silnik jaki zastosuje jest obojętny? Czy będę musiał się podporządkować do standardów?
Mysle, ze w tej kategorii jest obojetne jaki model i jaki silnik.
2 Jaka jes średnica minimalna rakiety w kotegorii najwyższy lot na rosie. Moja proxima ma 53 mm średnicy ale słyszałem, że rok temu było można wziąć udział jak rakieta miała średnice 60mm
3. Identyczne pytanie jak powyżej tylko w kategorii z wessex-em. Jaka jest minimalna średnica rakiety? (moja avilla 61mm)
Piotr
Jezeli chodzi o punkt nr.2, to jestem za 53 mm gdyz posiadam rowniez model o takiej srednicy :wink: ... ale tutaj musi sie wypowiedziec organizator.
Co do punktu trzeciego, to sie nie wypowiadam gdyz nie znam tego silnika, ale mysle, ze 60 mm jest OK :wink:

Paul
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Kraków szykuje się na FM2013 :smile:
statecznik.jpg
statecznik.jpg (89.98 KiB) Przejrzano 9731 razy
Pułap 1000m w pierwszy dzień to trochę mało.
ODPOWIEDZ