Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadczalnej

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadcza

Post autor: verex »

@Andżej projekt w RASAero postaram się zrobić w listopadowy długi weekend. Mimo tego że program posiadam od jakiegoś czasu na komputerze, nie miałem cierpliwości do zrobienia projektu w nim. ;)

Póki co mamy skończone w miare ostateczny projekt rakiety. Masy nie są jeszcze dokładnie wpisane, ale jest rozwiązany problem uniwersalności rakiety. Znaczy to tyle, że może latać na silnikach G50, G100 i H200 bez balastu. Zapas stateczności od 0,46 kalibra na H200 do 1,5 kalibra na G50. Tak więc powinniśmy zaliczyć loty od 100 do około 650 metrów.

Aktualny etap budowy: rury zaimpregnowane dragonem, w weekend szpachlowanie spiralki na kartonowej rurze oraz szlifowanie.
Następny etap: wycinanie stateczników, laminowanie ich tkaniną szklaną 140g/m2 oraz szycie spadochronów.

Plik projektu (OpenRocket plik .ork) do pobrania: http://damianmayer.net/rakiety/projekt-edu.ork (plik będzie uaktualniany wraz z uzupełnieniem dokładnych mas korpusu, spadochronu, itd).

Screen:
Obrazek

Nadal czekamy na decyzję w sprawie dofinansowania projektu. Z najnowszych informacji wynika, że decyzja powinna być w przyszłym tygodniu, ale trzeba cierpliwie czekać.

Jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem.

Dotarły odczynniki (KNO3 bez antyzbrylacza, sorbitol) do paliwa silnika H200. KNO3 już zmielona przez 30s w młynku do kawy. Pozostaje mi tylko roztoczyć o 1,2mm formę do paliwa, by upchać tam inhibitor i można testować silniczek :). Silnik ten jest najmocniejszą jednostką napędową w projekcie edukacyjnym.

Niedługo pierwsza relacja zdjęciowa. :)

Pozdrawiam,
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
admin
Administrator

Post autor: admin »

Zaginął nam jakoś post użytkownika. Nie mam pojęcia co się stało. Verex gdybyś mógł napisz go jeszcze raz (wyślij mi treść wcześniejszego postu na PM)
Zajmuję się forum tylko od strony technicznej
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam,
Ja widzę post w historii postów Verexa.

pozdr
admin
Administrator

Post autor: admin »

admin pisze:Zaginął nam jakoś post użytkownika. Nie mam pojęcia co się stało. Verex gdybyś mógł napisz go jeszcze raz (wyślij mi treść wcześniejszego postu na PM)

Jak każdy ;) Tylko nie cały. Myślę, że powinien napisać go jeszcze raz bo to bez sensu jest, żeby grzebać w BD.
Zajmuję się forum tylko od strony technicznej
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Już się robi! :)

@Andżej, nad projektem w RASAero posiedzę w przyszły weekend.

Skończyłem robić projekt rakiety w programie OpenRocket. Projekt jest ostateczny, choć nie mam jeszcze wpisane dokładnych mas poszczególnych elementów (np. stateczniki). Jednak żadne wymiary już się raczej nie zmienią.

Aktualnie rury na korpus zostały pokryte lakierem poliuretanowym Dragon. Jutro postaram się zaszpachlować spiralkę i dokładnie wyszlifować rury.
Następny etap to stateczniki i szycie spadochronów - to będzie cel na następne tygodnie.

Nadal czekamy na odpowiedź w sprawie dofinansowania projektu. Powinna być w przyszłym tygodniu, ale trzeba cierpliwie czekać.

Jak roztoczę formę do paliw, przetestujemy silnik WU H200. KNO3 bez antyzbrylacza mielona 30s w młynku do kawy. Silnik ten jest najmocniejszą jednostką napędową w projekcie, więc musi działać sprawnie. Dlatego też muszę roztoczyć formę o 1,2mm by móc wsunąć do niej inhibitor ziarna.

Obrazek

Niedługo więcej informacji oraz relacja zdjęciowa :).

Pozdrawiam,
Damian
Awatar użytkownika
mysior

Post autor: mysior »

Na fotce z programu OpenRocket widać :

Stabilność 0,46 cal

Po włożeniu silnika to nie będzie żadnej stabilności :???: .
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

mysior pisze:Na fotce z programu OpenRocket widać :

Stabilność 0,46 cal

Po włożeniu silnika to nie będzie żadnej stabilności :???: .

Na screenie widać rakietę z załadowanym silnikiem H200 o masie 420g. Po zmianie jego na np. silnmik TSP G50, stabilność wynosi 1,5 kalibra.

Rakieta bez żadnego silnika ma 2,39 kalibra stateczności.

Obrazek
Awatar użytkownika
mysior

Post autor: mysior »

Teraz super :grin: .
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Witam po krótkiej przerwie :wink:.

Z projektem nieco się ruszyło. Mamy zaszpachlowane i oszlifowane rurki na korpus. Wyznaczyliśmy także współczynnik oporu powietrza w programie RASAero.
Zmiana nastąpiła w napędzie rakiety. Jako główna jednostka napędowa posłuży silnik Schermuly. Nadal nic nie wiadomo o odpowiedzi ws. finansowania projektu. Trzeba cierpliwie czekać :wink:. Natomiast w przyszłym miesiącu zamawiam altimaxa.

Trochę nowych danych:

- Współczynnik oporu powietrza dla naszej rakiety wynosi 0,513 (do liczby 0,95Ma) - zmalałby po usunięciu zaczepu startowego. Jeśli wystarczy czasu, zbuduję odpowiednią wyrzutnię by się go pozbyć.

- Jako że silnik Schermuly jest cięższy, zwiększyła się rozpiętość statecznika. Zamiast 60mm jest 70mm, co daje nieco ponad 0,6 kalibra stateczności przy załadowanym silniku.

- Całość (bez silnika) będzie ważyć około 1kg

- Według ShizoRocket rakieta powinna się wzbić na około 663 metry z prędkością 132 m/s i przeciężeniem równym 7,4g.

Przedstawienie graficzne:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Relacja zdjęciowa już niedługo :wink:.

Pozdrawiam,
Damian
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

verex pisze: - Współczynnik oporu powietrza dla naszej rakiety wynosi 0,513 (do liczby 0,95Ma) - zmalałby po usunięciu zaczepu startowego. Jeśli wystarczy czasu, zbuduję odpowiednią wyrzutnię by się go pozbyć.
Tutaj może mała poprawka - do symulacji przyjmuje się wartość uśrednioną a nie konkretną dla Ma 0,95M.

W dodatku jestem, zdania że średnią w Twoim przypadku trzeba policzyć do prędkości max a nie 0,95.

Prędkość 132m/s to około Ma 0,38Ma.
Czyli zsumuj wartości cx od zera do 0,38 a następnie podziel na ilość rekordów.

Według mnie to da najdokładniejszy wynik ponieważ masz ograniczony zakres - realnych oporów.

No i na koniec trzeba przypomnieć, że to wynik idealny "na papierze" w praktyce rakieta nie jest idealnie gładka, i równa.
ODPOWIEDZ