Edit: problem łoża już rozwiązany
Angel 1
Re: Angel 1 - kompletna prowizorka
Aha. Czyli dobrze by było pomalować korpus na czarno a głowicę i stateczniki na niebiesko?
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Rakietę pomaluj sobie jak chcesz... nawet na biało błękitno - w kolorze chmurek i nieba
Wg mnie ważniejszy jest tutaj kolor spadochronu który jest raczej lepiej widoczny niż sama rakieta
Dla przykładu mój jest czerwony i bardzo dobrze odcina się na tle niebieskiego nieba i białych chmurek - i sprawdziłem, kamera dobrze go łapie 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Cześć
Zgadzam się z Arturem - dodam jeszcze, że biało niebieską rakietę dobrze będzie odszukać na zielonej trawce, szarej ściółce czy żółtym piasku.
Zgadzam się z Arturem - dodam jeszcze, że biało niebieską rakietę dobrze będzie odszukać na zielonej trawce, szarej ściółce czy żółtym piasku.
Free Your Mind
A ja zgadzam się z Wami 
Kupiłem lakier ciemnoniebieski, i już powoli wykańczam głowicę... wyszła lipnie z deka, ale jak na pierwszy raz nieźle.
Hm, w takim razie swoja taśmę hamującą też zabarwię na jakiś jaskrawy kolor (np. czerwony).
Myślę że w następnym tygodniu rakieta "w stanie surowym" będzie skończona (korpus, głowica, stateczniki).
Tak nawiasem - myślę że konstrukcja tego typu co Angel-1 nadaje się na rakietę testową.
Kupiłem lakier ciemnoniebieski, i już powoli wykańczam głowicę... wyszła lipnie z deka, ale jak na pierwszy raz nieźle.
Hm, w takim razie swoja taśmę hamującą też zabarwię na jakiś jaskrawy kolor (np. czerwony).
Myślę że w następnym tygodniu rakieta "w stanie surowym" będzie skończona (korpus, głowica, stateczniki).
Tak nawiasem - myślę że konstrukcja tego typu co Angel-1 nadaje się na rakietę testową.
Po długiej przerwie czas na newsy.
Mam już silniki do modelu Angel-1, wykonałem też łoże silnika i stateczniki. Jak dobrze pójdzie to jutro wstawię zdjęcie prawie już gotowej rakiety. Jeszcze tylko linki i taśma hamująca, prowadnice do wyrzutni... i można lecieć
Mam już silniki do modelu Angel-1, wykonałem też łoże silnika i stateczniki. Jak dobrze pójdzie to jutro wstawię zdjęcie prawie już gotowej rakiety. Jeszcze tylko linki i taśma hamująca, prowadnice do wyrzutni... i można lecieć
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Re: Angel 1
No to czekamy...
elementy rakiety (bez "wyposażenia wewnętrznego"): stateczniki, głowica, korpus w dwóch częściach jak na razie.
Głowica wykonana z drewna, polakierowana. Stateczniki z 4 warstw tektury, polakierowane. Korpus wykonany z papier+klej, grubość ścianki ok. 1 mm.
Głowica wykonana z drewna, polakierowana. Stateczniki z 4 warstw tektury, polakierowane. Korpus wykonany z papier+klej, grubość ścianki ok. 1 mm.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 paź 2012, 15:25 przez Erich, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

No i spoko
To teraz jeszcze łącznik korpusu, i wnętrze
Jeśli mogę coś zasugerować, to przyłóż się przy wklejaniu stateczników w korpus. Nie ma co się spieszyć, im dokładniej ( i bardziej prosto) je zamocujesz tym mniejsza szansa że coś się z nimi stanie. A Biorąc pod uwagę że stateczniki wykonane są z tektury to tym bardziej bym na nie uważał 
Poza Tym prezentuje się ładnie
Pozdrawiam, Artur
Poza Tym prezentuje się ładnie
Pozdrawiam, Artur
I rakieta jest gotowa.
Długość 477 mm, masa ok. 45 g bez silnika. Sposób odzysku: taśma hamująca (8x70cm). Użyję silnika C15-6 co powinno zapewnić pułap 150-200 m.
Myślę że rakieta ta spełnia początkowe wymagania, jest dość tania i jest w sam raz dla początkujących modelarzy.
Czas "produkcji" - 3 tygodnie (22 dni).
Długość 477 mm, masa ok. 45 g bez silnika. Sposób odzysku: taśma hamująca (8x70cm). Użyję silnika C15-6 co powinno zapewnić pułap 150-200 m.
Myślę że rakieta ta spełnia początkowe wymagania, jest dość tania i jest w sam raz dla początkujących modelarzy.
Czas "produkcji" - 3 tygodnie (22 dni).
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 paź 2012, 15:26 przez Erich, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziś odbył się pierwszy lot. Rakieta wzniosła się na 1,5 m.
Poza tym model uległ trwałemu uszkodzeniu. Nie wiem jak z naprawą
P.S. Jakie mogą być przyczyny nieudanego lotu?
Poza tym model uległ trwałemu uszkodzeniu. Nie wiem jak z naprawą
P.S. Jakie mogą być przyczyny nieudanego lotu?
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 paź 2012, 15:27 przez Erich, łącznie zmieniany 2 razy.