Filmiki, które warto zobaczyć

czyli o wszystkim na każdy temat
scientist

Re: Filmiki, które warto zobaczyć

Post autor: scientist »

Witam,Ja też zbudowałem "wahadłowiec". :smile: Ale mój:
Nie wystartował (elektronika zawiodła dochodziło do przerwania obwodu przez ciężkość baterii, po wsunięciu na wyrzutnię, miał wracać na silniczku elektrycznym więc bez elektroniki ani rusz, nie posiadał spadochronu :smile: )
Pożerał ogromne ilości paliwa :smile:
Był(by) trudny w pilotarzu ( ponad 1 rok temu byłem modelarzem rc, ale po totalnym przerobieniu samolotu i dodaniu kilku innych rzeczy... :roll: )
Był duży (niewygodny w przenoszeniu)
i "dosyć" :smile: ciężki
Był to prototyp promu kosmicznego, który kompletnie nie wypalił. Podobnie jak Amerykanie zrezygnowałem z wahadłowców :smile: i przeszedłem na rakiety.

P.S. Mimo tylu wad nie odradzam budowy :smile: .Można je po części wyeliminować. Uważam, że budowa wahadłowca to naprawdę świetne doświadczenie, nawet gdyby nie wystartował.Trzeba jednak mieć trochę doświadczenia. Podziwiam śmiałków, którzy się tego podejmują i ludzi z filmiku, którzy to zbudowali.
Pozdrawiam scientist
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Tofifi pisze:To ja przy okazji odbiegnę od tematu:

Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego w oryginalnym promie jak i w modelu po starcie priom obraca się, i ustawia zbiornikami ku górze, a wahadłowcem ku dole?

Domyślam się oczywiście że w modelu chodziło o odwzorowanie realnego startu w i lądowania.
3 główne czynniki:
- komunikacja ze stacją na ziemi - zauważ, że po jakimś czasie, kiedy prom traci bezpośrednie połączenie to odwraca się kabiną do góry - wtedy sygnał przekazywany jest na ziemię przy użyciu satelity komunikacyjnego.
- taka pozycja łagodzi przejście przez barierę maksymalnego oporu aerodynamicznego. (poczytaj o max Q)
- ułożenie SSME - taka pozycja zapewnia prawidłowy rozkład masy całego systemu (chodzi głównie o zbiornik paliwa)
placydo
PROFI

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yXLZrxp4 ... re=related[/youtube]
W sumie pierdoły ale parę ciekawych faktów się znalazło.

link od Robertosa
placydo
PROFI

Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Erich »

Armadillo Aerospace już właściwie w kosmosie:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Aw11NFz1 ... AAAAAAAAAA[/youtube]
scientist

Post autor: scientist »

Te zbliżające z taką prędkością chmury, ten syk :smile: silnika i lądowanie ponaddźwiękowe! Wspaniała rakieta.

P.S. Czy jeśli chciałbym wynieść rakietę modelarską w kosmos to musiałbym mieć pozwolenie odpowiednich organizacji?
Pozdrawiam scientist
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

^^ No proszę... taka wysokość, a odzysk saperkowy... Ktoś wie co nawaliło? I czemu tak nagle zerwało pilota?
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

http://www.geekweek.pl/japonczycy-chca- ... de/354154/ Co prawda to nie filmik - ale może was to zainteresować :)
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

jak dla mnie to fotomontarz :roll:
Hack

Post autor: Hack »

W filmie Armadillo Aerospace w 4 minucie widać ciekawe zjawisko braku łopotu oraz równoczesnego spadku swobodnego obiektów o różnej gęstości i oporze powstałe w wyniku braku oporu ośrodka a tak zwany opór molekularny jest zbyt mały by prędkości te zróżnicować.
Trzeba dodać to że ruch jednostajnie przyśpieszony po kilku chwilach zyskuje prędkość naddźwiękową. Pytanie do młodych adeptów rakietnictwa, po jakim czasie spadek swobodny osiągnie prędkość dźwięku (dla ~1000 km/h)? Można zastanowić się dlaczego urwało się mocowanie?
ODPOWIEDZ