Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadczalnej

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadcza

Post autor: Tofifi »

Według mnie rownież odnotowana wysokość jest w miare poprawna. W ShizoRocket przeprowadziłem symulację, i wedlug niej taki wynik mogł być osiągnięty przy pochyleniu 60*. Co Jest raczej możliwe sądząc po filmie.

Uważam, że rakieta zeszła z wyrzutni i szła po łuku, oraz przyjeła pozycję poziomą zanim wytraciła pęd.

Ja za to zapytam o ten oto wykres:
Obrazek

Dlaczego przyśpieszenie rośnie rośnie, i nagle stop (koniec pracy silnika), a prędkość rośnie dalej - w tym samym czasie.
Przecież na logikę, bez przyspieszenia nie ma prawa wzrastaćprędkość. Ja rozumiem, to tak, że wykresy powinny skończyć rosnąć w tym samym miejscu a nie z takim przesunięciem.

Prosze o wyjaśnienie :)
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Przecież na logikę, bez przyspieszenia nie ma prawa wzrastaćprędkość.
Teoretycznie masz racje, ale tak jak juz wczesniej napisalem, komora z elektronika byla nieszczelna i to wyrownywanie cisnienia pomiedzy
cisnieniem zewnetrznym a wewnetrznym w rakiecie nastepowalo z pewnym opoznieniem ze wzgledu na dosc duza objetosc rakiety.
Dla czujnika przyspieszenia roznice cisnien nie maja znaczenia , ale dla barometrycznego tak.

Paul
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!
Tofifi pisze:Prosze o wyjaśnienie :smile:
Oj Tofik... Wszystko się zgadza. Prędkość osiąga maksimum w czasie, w którym pochodna (czyli przyspieszenie) spada do zera. To, że przyspieszenie już minęło maksimum oznacza tylko wolniejszy wzrost prędkości (swoją drogą, bardziej kuriozalne określenie to już chyba tylko "wolniejszy spadek przyspieszenia" :lol: ), a nie spadek prędkości. Jednym słowem (sześcioma...): dopóki przyspieszenie jest dodatnie - prędkość rośnie. Kiedy przyspieszenie przecina zero - wektor prędkości zmienia zwrot. Wot i cała filozofija.
Jest jeszcze jedna możliwość: nie zrozumiałem Twojego pytania :mrgreen:
Pozdrawiam i dobrej nocy!
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

Jest film OSZ z lotu, w końcu udało mi się go bezproblemowo wrzucić na YT. Jako że nie mam zbytnio czasu na obróbkę go, wrzucam w surowej wersji - odliczanie od 5 zaczyna się od momentu 4:25

http://www.youtube.com/watch?v=I8cibH2fFFw

Na filmie także widać moment wkładania na wyrzutnię i słychać przemówienie przed lotem.

Niektóre klatki są naprawdę świetne. Pod koniec tygodnia wrzucę niektóre najciekawsze klatki jako zdjęcia.

Co do danych z lotu to postaram się w ciągu kilku dni zabrać za szczegółową analizę danych z lotu, filmu i przyczyn rozcięcia korpusu.

Pozdrawiam,
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Powód rocięcia jest prosty - otwarcie spadochronu przy prędkości okolo 200km/h :D
Awatar użytkownika
sław
Modelarz FAI

Post autor: sław »

oj tam,oj tam.
Dla mnie jest to kolejny krok.Porównywalny z "MIREK-2".Ciekawe co będzie dalej.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Dalej będzie ciąg dalszy materiałów, bo temat przycichł.

Idziemy na pole startowe. Piękna pogoda, ciepło, ale jeszcze śnieg gdzieniegdzie...
Obrazek

W oczekiwaniu na start...
Obrazek

Wspólnymi siłami....
Obrazek

Sprzęcior nagłaśniający mobilny wraz z obsługą....
Obrazek

A to wspomniana fototapeta Windowsa XP...Tyle, że z wyrzutnią....
Obrazek

No i na koniec dwa filmiki, ze startu i z opadania.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

Dzięki za kolejną relację! :)

Aktualnie pracujemy nad prezentacja multimedialną z opracowaniem danych. Prawdopodobnie skończymy ją po majówce, więc w tym czasie ją też opublikujemy ;).

Sagitta jest także gotowa do kolejnego lotu - rura, którą rozcieło w sobotę została wymieniona, nieszczelności w miejscach przejścia zapłonników od Altimaxa i UWSa zostały "załatane", a do Altimaxa zostało wywiercone kilka otworków, zamiast jednego. Jeśli pogoda dopisze, to niedługo kolejny lot, który mam nadzieje zakończy się osiągnięciem pułapu choćby zbliżonego do symulowanego (592m).

W sobotę osiągnęliśmy wysokość 293 metry z prędkością 83m/s. Przyczyna: duży wiatr, który położył rakietę. Teraz czas poprawić osiągi lecąc przy dobrej pogodzie.

Pzdr,
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
ODPOWIEDZ