RoXaN - robimy METEORA 2H 07

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Prace nad naszym modelem trwają.

W ostatnim tygodniu zamontowałem usterzenie w korpusie rakiety.

Obrazek

Teraz Mały wykona napisy. Moze w przyszłym tygodniu przeprowadzimy test jednostki napędowej. Ziarna paliwa już zrobiłem. Pozostaje złożyć silnik.

Przeprowadzona symulacja, pozwala mieć nadzieję, że model może faktycznie wzbić się na wysokość pół kilometra.

Obrazek

Jeśli wierzyć obliczeniom, powrót z tej wysokości na spadochronie, w który wyposażymy model, potrwa ok 100 sekund.

cdn.
Pigła

.

Post autor: Pigła »

.
Ostatnio zmieniony środa, 30 paź 2024, 17:01 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam

Rakieta wygląda super. Komora silnikowa fi 50 wygląda filigranowo przy średnicy korpusu. (czy jest z tuby po skreczu?)

Ja bym się bał trochę tak dużego spadochronu - mocowanie i amortyzacja muszą być pancerne. Mam nadzieję że silnik się spisze i nie będzie lotu na zasięg wtedy wszystko powinno być ok. :D

Pozdr
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Sam spadochron wytrzyma. To "wyhaczony" kiedyś na Allegro spadochronik o średnicy 180 cm z solidnymi linkami i solidnym szyciem.
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Rozumiem że odzysk Meteora to Twoje zadanie :D . O sam spadochron jestem spokojny. Mi zerwało spadochron z 3 razy i zawsze urywało taśmę nośną a spadochron badziewny z reklamówki i na czterech nylonowych sznureczkach odlatywał z głowica w nieznane. Po części była to wina braku amortyzatora ale gdy lot był pionowy i układ odzysku zadziałał na czas nie było problemu. Dopiero gdy układ odzysku się spuźnił lub rakieta poszła na zasięg urywało bezlitośnie linkę nośną (spadochron fi 70cm). Jakie siły muszą działać gdy rakieta waży 6kg a spad ma 1,8m i otworzy się przy 50km/h :? . Oczywiście wierzę że tak nie będzie ale radzę dmuchać na zimne. Solidna lina nośna i amortyzator nie ważą aż tak wiele a lot ogląda się o wiele spokojniej.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Andżejek nie kituje :) Tak wygląda "linka" nośna dla modelu Strieła.

Obrazek

Zdjęcie to klatka z filmu lot nr2. Wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką więc system nośny prawie się nie rozwinął. Dwa zielone sznury to 8mm guma w oplocie nylonowym (z castoramy) jako amortyzator, niebieski sznur to 8mm normalna lina (też z castoramy). Wszystko ułożone i owinięte w trzech miejscach taśmą malarską żeby się nie poplątało. Najpierw naciągają się dwie gumy - przy ich maksymalnym naprężeniu lina nośna jest jeszcze luźna. Kiedy amortyzatory zostaną zerwane wtedy dopiero lina nośna ma prawo zadziałać.

System waży prawie pół kilo :roll: Na początku stukałem się w czoło jak Andżejek to zmontował :lol: ale jak Strieła1 poszła na zasięg i spadochron odpalił w najgorszym momencie - no to przestałem się śmiać :wink:

Życzę pionowego lotu i nie odpadnięcia taśmy malarskiej :D

pzdr
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Niestety zerwania się spadochronów to dość częsta sprawa. W miarę wzrostu masy modeli wymagania co do układu odzysku rosną. W Meteorze będzie pracował (jak przejdzie testy) trochę nietypowy układ odzysku z siłownikiem pirotechnicznym do odrzucania głowicy.
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Post autor: malyro »

Witam !

Następny krok nanoszenie napisów za pomocą szablonu -wycięty wydruk komputerowy

Obrazek

(rakieta stoi na steropianie coby smugacze nie przeszkadzały)
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Wczoraj zrobiliśmy kolejny krok na drodze do realizacji naszego projektu.

Późnym popołudniem w Czarcim Jarze w obecności Adama, Jaskiniowca, Kacpra i Malyro odpaliłem silnik DEV-600 w pierwszym teście naziemnym.

Próba zaliczona - silnik wytrzymał.

Obrazek

Praca, tak jak przystało na ten typ paliwa, bardzo efektowna.

Zaskoczeniem in plus było skrócenie czasu pracy w stosunku do pierwowzoru jakim był silnik typu DEV-400.

Spowodował to zwiększony zacisk.

Próby nie robiliśmy na hamowni z powodu jej braku :D - a moja jest za mała. Nie chciałem ryzykować zerwaniem się silnika z hamowni. Silnik ważył 1300 g. (600g paliwa ZPM).

Ten stan wkrótce może się zmienić, bo Jaskiniowiec coś szykuje w tym temacie.

Film z pracy motoru można zobaczyć na mojej stronie w temacie poświęconym METEOROWI 2H. >> http://www.ksard.pl/index.php?option=co ... 15&lang=pl
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Zaiste, silnik ryknął całkiem nieźle. O świetle nie wspomnę, piękna iluminacja.
ODPOWIEDZ