Cześć
Chciałbym przedstawić wykres lotu Amelinium, otrzymany za pomocą pomiaru przyspieszenia.
Jak już wspominałem, na podstawie pomiaru ciśnienia wysokość wyniosła
1010 m. Na pułapie było spokojnie, tak więc pomierzone ciśnienie nie wzbudza wątpliwości. Na starcie było
1010,6 hPa a na pułapie
8953,0 hPa (średnia po kilkudziesięciu próbkach). Podana wysokość jest liczona ze wzoru dołączonego do cyfrowego czujnika ciśnienia i
pokrywa się idealnie ze wzorem atmosfery standardowej, tzw. US standard. Taki wzór zakłada m.in temperaturę 15 stopni, został on opracowany empirycznie na podstwie uśredniania pomiarów.
Jeśli uwzględnimy że na poligonie było 20 st. celsjusza wówczas musimy już użyć tzw. wzoru barometrycznego który uwzględnia temeraturę. Według niego mamy
1038 m. Jest to dobry wzór dla staratosfery, ponieważ zakłada stałą temperaturę niezależnie od wysokości słupa gazu. W troposferze jednak jest z zasady niedokładny. W moim programie symulacyjnym
ShizoRocketApplication włączam wzór barometryczny powyżej 12 km wysokości
Dla troposfery Jerzy wyprowadził specjalny wzór uwzględniający liniowy spadek temperatury ze wzrostem wysokości, na bazie wzoru barometrycznego. Nazwaliśmy go
"wzorem troposferycznym Rocket Team Poland". Według niego uzyskaliśmy wysokość
1026 m.
Jak widać różnice są niewielkie. Piszę o tym w związku z lotem KX1, dla tego, że różni producenci altimetrów używają różnych wzorów. Zakładając, że pomiar ciśnienia jest przeprowadzony prawidłowo - wskazania wysokości różnych urządzeń mogą się nieznacznie różnić.
Kilka lat temu próbowałem uzyskać informację od twórców
SALTa, jakiego wzoru oni używają, jednak nie chcieli podzielić się informacją. Gdy nalegałem, podali mi pewną wskazówkę - wzór politropowy. Okazało się to jednak ślepą uliczką, wzory politropowe są może dobre do obliczeń silników spalinowych, dla atmosfery dają natomiast potężne błędy. Wzoru tego nie stosuję, sprawdziłem tylko dla ciekawości

.
Jesli dałoby się wyciągnąć pomiar ciśnienia z altimetrów użytych w KX1, stało by się jasne jak jest liczona wysokość
Zgodnie z akcelerometrami wysokość Amelinium wyniosła
1056 m zakładając kąt startu 87 stopni (mimo że Karol ustawiał wyrzutnię możliwie w pionie, rakieta jednak poszła trochę na bok).
pzdr