Dobra, w końcu nadszedł czas na relację z budowy
Mimo że ostatnio byłem w rozjazdach, to udało mi się trochę zrobić. A nawet rzekłbym że sporo

.
1. Głowice:
1.1.
Głowica do rakiety Intercelestia 100 (napędzanej ROSem) jest zrobiona z pianki do sztucznych kwiatów a następnie pokryta szpachlówką. O ile sposób moim zdaniem fajny, to szpachlowanie i szlifowanie zajęło mi ponad 4,5 godziny... Mimo włożonego czasu i starań, na głowicy są widoczne "klajstry" od szpachlówki i inne niedociągnięcia. Jednak póki co jest to najlepsza głowica (prócz drewnianej) którą udało mi się zrobić samemu. Pomalowana na kolor pomarańczowy.
Wymiary:
głowica - 23cm
wpust - 3,5cm
masa - 65g
1.2.
Głowica do rakiety Intercelestia 500 (napędzanej silnikiem H230) to głowica 50/52 mm od Piotra. Pomalowana na kolor pomarańczowy.
1.3.
Głowica do rakiety Intercelestia (napędzanej silnikiem I300) to głowica 60/62 mm od Piotra. Pomalowana na kolor pomarańczowy.
Fotografie:
2. Korpusy:
Rury są pokryte dwiema warstwami lakieru poliuretanowego firmy Dragon - na zewnątrz dwie warstwy, w środku jedna. Są również pomalowane. Wiele się od siebie nie różnią... Oczywiście będą jakieś tam drobne poprawki jeszcze, ale główne malowanie mam już za sobą.
2.1.
Kadłuby rakiety Intercelestia to rura 99/101mm o długości 60cm oraz druga o długości 30cm - połączone razem stanowią pierwszy człon rakiety. Drugi zaś człon stanowią rury 60/62mm o długości łącznej 960mm. Jako, że talia będzie miała 15cm, a rura będzie wpuszczana w talię, na projekcie przedstawia się jako 800mm. Przy malowaniu części do tej rakiety wzorowałem się na rakiecie Smaragd-1 Copenhagen Suborbitals - kolorystyka tej rakiety bardzo mi się spodobała.
2.2.
Kadłub rakiety Intercelestia 100 to rura 51/53mm o długości 62cm. Pomalowana głównie na biało, a część pod głowicą na kolor pomarańczowy - taki sam jak głowica.
2.3.
Kadłuby rakiety Intercelestia 500 to rura 51/53mm o długości 62cm i druga o długości 50cm. Pomalowana tak samo jak Intercelestia 100.
Fotografie:
2.3.1. Intercelestia:
2.3.2. Intercelestia 100:
2.3.3. Intercelestia 500:
Fotografie bonusowe

:
3. Stateczniki i wręgi:
Stateczniki do rakiet Intercelestia oraz Intercelestia 500 będą wycinane laserowo, zaś do rakiety Intercelestia 100 - ręcznie.
Zdjęć nie pokażę, bo z lasera jeszcze do mnie nie doszły, a ręcznie będę robić dopiero w przyszłym tygodniu.
Wręgi:
Także wycinane laserowo. Zdjęcia dam jak przyjdą w przyszłym tygodniu.
4. Spadochrony:
Spadochronów nie udało mi się jeszcze skończyć. Póki co są to wycięte i ładnie obszyte okręgi. Pozostaje mi jeszcze wyciąć otwór centralny no i wszyć linki (w każdym po 8 linek, w fi40 6 linek)
Fotografie:

Ogólnie rzecz biorąc prace idą powoli ale do przodu. Ucieszył mnie fakt, że jeśli pogoda dopisze, FM odbędzie się w sierpniu - to pozwoli mi na uczestniczenie w całej imprezie

.
Po 10 sierpnia będę przeprowadzał testy silnika który będzie napędzał rakiety, więc będą filmy.
A na koniec mam jeszcze takie
pytanie - może ktoś wie - ROS ma jako paliwo balistyt, a nad nim jest zaprasowany jakiś proch.
Jest to proch czarny, czy coś innego? W jednym silniczku jest tego chyba 4-5g. Po sproszkowaniu 2g tego czegoś pali się na wolnym powietrzu jakieś pół sekundy i daje się łatwo odpalić nawet od zapałki.
Czy nadaje się to jako materiał miotający?
Pozdrawiam!