Jednakże na etapie projektowania, można odpowiednio zmieniając powierzchnię i profil stateczników niejako "umieścić " środek parcia. Dokładniej: zaprojektować go w miejscu oczekiwanym.
P.S. Ogólnie masz rację. Kwestia środka parcia jest bardziej złożona, niż się wydaje. Kwestia stabilizującego działania oporu czołowego stateczników chociażby. Pewnie przykłady można by mnożyć.
Pierwsza rakieta - proszę o pomoc :)
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pierwsza rakieta - proszę o pomoc :)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nigdy wcześniej nie projektowałem rakiety w tym programie, zauważyłem że jego pozycja zmienia się podczas zmiany geometrii stateczników, więc pomyślałem że kształt stateczników musi być odpowiednio dobrany aby umieścić środek parcia w odpowiednim miejscu.
Oto screen z programu :

Proszę o komentarze
Pozdrawiam
FlyTech
Oto screen z programu :

Proszę o komentarze
Pozdrawiam
FlyTech

Sorki za post pod postem ale komorka nie pozwala zedytowac. A wiec ile srednio kosztuje 1mb rurki PCV nibco sch40 ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
POczatkujacy
Koło 20 zł u mnie:P
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

ja widziałem za 35 zł / 3metry w Castoramie w Krakowie. A Co do samej rakiety... To matko boska
100cm długości i kilogram masy ?
robisz ołowianą głowicę czy jak? ... Nawet jak na 8cm średnicy to ponad kilogram to strasznie dużo... Weź na spokojnie upewnij się czy 1" silnik karmelkowy to uciągnie 
Co prawda specjalistą nie jestem, ale radzono mi, żeby pierwszą rakietę nieco węższą zrobić... Popatrz na mój model Fireball który będzie notabene dzisiaj odpalany. 90cm długości, 400g masy z silnikiem a średnica 40mm. Napędzany ROS'em - mam pewność że wszystko ładnie zadziała... ( 400g po dociążeniu głowicy i po zamontowaniu kamery na pokładzie)
I nie piszę żeby się do czegoś doczepić tylko raczej, doradzić, lub przed czymś uprzedzić
Pozdrawiam, Artur
Co prawda specjalistą nie jestem, ale radzono mi, żeby pierwszą rakietę nieco węższą zrobić... Popatrz na mój model Fireball który będzie notabene dzisiaj odpalany. 90cm długości, 400g masy z silnikiem a średnica 40mm. Napędzany ROS'em - mam pewność że wszystko ładnie zadziała... ( 400g po dociążeniu głowicy i po zamontowaniu kamery na pokładzie)
I nie piszę żeby się do czegoś doczepić tylko raczej, doradzić, lub przed czymś uprzedzić
Pozdrawiam, Artur
A więc rakietę projektuję od nowa
Powiedz mi tylko jeśli możesz z czego uszyłeś spadochron i ile waży, byłbym bardzo wdzięczny 
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Spadochron nylonowy Z linkami mocującymi waży 25g. Wybrałem nylon z racji znikomej wagi, odpowiedniej wytrzymałości i tego że akurat go miałem
Spadochron zszyty jest z 8 paneli zaprojektowanych przeze mnie
średnica około 30cm
Pozdrawiam
Pozdrawiam