Moja relacja z testu statycznego
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Re: Moja relacja z testu statycznego
Rura Al bez zabezpieczenia termicznego? To dobrze, że Ci wywaliło dyszę. Miałbyś buuum! Silnik palił się tak długo, bo karmela spalała się bez ciśnienia i nie na wszystkich powierzchniach.
P.S. Piwo zdecydowanie odradzam przy takich zabawach. Chcesz, to się nawet schelej na maxa, ale po próbach.
P.S. Piwo zdecydowanie odradzam przy takich zabawach. Chcesz, to się nawet schelej na maxa, ale po próbach.
hykhym. Radę odnośnie piwa zrozumiano!
A czemu mam szczęście że mi dysze wyrwało? Czym różniła by się ta sama rura z i bez izolacji?
A czemu mam szczęście że mi dysze wyrwało? Czym różniła by się ta sama rura z i bez izolacji?
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Aluminium ma tą właściwość, żer podgrzane bardzo szybko i w dużym stopniu traci wytrzymałość mechaniczną. Już 100 stC wystarczy, by spadła wytrzymałość. Tak więc jakbyś miał dysze zabezpieczoną, czyli w środku powstało by ciśnienie, miałbyś rozerwany korpus. Aluminium po przygrzaniu jest jak plastelina. Osobiście po takim przepaleniu, to wyrzucił bym korpus.
Ok zrozumiałem. Ale myślałem że żeby aluminium - a w zasadzie jego stop żeby straciło wytrzymałość musi mieć np 800stopni.
Temperatura topnienia aluminium to 933,47 K - 660,32 °C tak więc kolego troszkę musisz zwolnić i zapoznać się z tematem.
Żeby później nie spotkała Cię przykra niespodzianka.
Nawet wytrzymalsze stopy tracą/zmieniają właściwości fizyczne dużo szybciej niż Ci się wydaje.
Żeby później nie spotkała Cię przykra niespodzianka.
Nawet wytrzymalsze stopy tracą/zmieniają właściwości fizyczne dużo szybciej niż Ci się wydaje.
Free Your Mind
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Nie bez powodu jednym z największych problemów konstrukcyjnych silników w korpusie z Al to właściwe zabezpieczenie termiczne ścianek korpusu.
hym a mi znajomy mówił że te aluinium co ja mam to właściwie jest silumin a ten z kolei wytrzymuje 1401 stopni...
ok, znaczy trzeba popracować na izolacją....
Tylko gdzie ja znajdę rurę kartonową fi zew 36 a fi wew 34?
Ech....coś mi mówi że sam będę musiał ją zrobić ;/
Tylko gdzie ja znajdę rurę kartonową fi zew 36 a fi wew 34?
Tofifi pisze:
Taki urok modelarstwa
Pozdr.Luk