Obudowa silnika z poliamidu?
To będzie silnik z wątku " Lamerski projekt kompletnego amatora..."
A jakby był za słaby, to jest już gotowy jego większy brat
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 6a320c35d1
Ten większy to " pancerna" jednostka o ściankach 3 mm z duralu PA 6.
Średnica 40 mm, długość komory spalania 110 mm, średnica 34 mm, dysza 4,5 mm. Taki do duuużych ciśnień....
A jakby był za słaby, to jest już gotowy jego większy brat
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 6a320c35d1
Ten większy to " pancerna" jednostka o ściankach 3 mm z duralu PA 6.
Średnica 40 mm, długość komory spalania 110 mm, średnica 34 mm, dysza 4,5 mm. Taki do duuużych ciśnień....
Pierwszy w życiu" rakietowy cukierek" ugotowany, w ilości 400gr, tak długo aż próbka po ostygnięciu pękała przy próbie zginania. Trwało to ok 90 min. Silniki (dwa) napełnione. Jutro próba z małym ciśnieniem do 1MPa. Średnica paliwa 34 mm, długość 64, papieros, bez inchibitorów, ubite w obudowie za pomocą wałka fi 25 ,obudowa z poliamidu, dysza 4,5 mm w całości ze stali A10 (automatówka). Nie mam stopiny, ale uturlałem wałeczki z paliwa przechodzące przez dyszę . Użyję to jako lontu. Może zadziała. Trzymajcie kciuki...Sukcesem będzie brak CATO.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- robercik
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Wapniak, nie rób jaj
. Może zdążysz to przeczytać, nie podpalaj tej rura-bomby, szkoda zdrowia i roboty.
Powierzchnia czoła które zamierzasz palić papierosowo to 908 mm2.
Niestety po chwili odpali cała powierzchnia boczna równa 6836 mm2 oraz powierzchnia dna paliwa którą przyjmuję jako 908 mm2.
W sumie powierzchnia spalania to 8652 mm2. Jeśli przy 908mm2 obliczyłeś ciśnienie na 1Mpa to z prostej proporcji będziesz miał po chwili 9,5 Mpa.
Jeśli Twój silnik jest gotowy na sto atmosfer - pal śmiało, charakterystyka degresywna, po pierwszym udarze ciśnienie będzie maleć.
Znam poliamid - karmelek się do niego nie klei, po chwili korpus rozedmie się i będzie jak napisałem. Poczytaj moje stare posty o silniku papierosowym, może Ci się przyda
Dobrze byś zrobił zmieniając dyszę na odpowiednią dla 8652 mm2.
pzdr
Powierzchnia czoła które zamierzasz palić papierosowo to 908 mm2.
Niestety po chwili odpali cała powierzchnia boczna równa 6836 mm2 oraz powierzchnia dna paliwa którą przyjmuję jako 908 mm2.
W sumie powierzchnia spalania to 8652 mm2. Jeśli przy 908mm2 obliczyłeś ciśnienie na 1Mpa to z prostej proporcji będziesz miał po chwili 9,5 Mpa.
Jeśli Twój silnik jest gotowy na sto atmosfer - pal śmiało, charakterystyka degresywna, po pierwszym udarze ciśnienie będzie maleć.
Znam poliamid - karmelek się do niego nie klei, po chwili korpus rozedmie się i będzie jak napisałem. Poczytaj moje stare posty o silniku papierosowym, może Ci się przyda
Dobrze byś zrobił zmieniając dyszę na odpowiednią dla 8652 mm2.
pzdr
Do placka
Hmmm, nie bardzo wiem o co Ci chodzi, Taki niby lont spokojnie się cały spala, więc i motorek odpalić powinien. Jak się nie uda, to mam w zanadrzu chromonikielinę, przewody i źródła prądu wszelakiego. Ta próba ma tylko określić ewentualny stopień degradacji tarnamidu przy około 4 sekundach palenia. Docelowy silnik ma się palić około 2 s przy 10x większym ciśnieniu.
Tu chodzi tylko o stwierdzenie przydatności lub nie do tych celów poliamidów....
Hmmm, nie bardzo wiem o co Ci chodzi, Taki niby lont spokojnie się cały spala, więc i motorek odpalić powinien. Jak się nie uda, to mam w zanadrzu chromonikielinę, przewody i źródła prądu wszelakiego. Ta próba ma tylko określić ewentualny stopień degradacji tarnamidu przy około 4 sekundach palenia. Docelowy silnik ma się palić około 2 s przy 10x większym ciśnieniu.
Tu chodzi tylko o stwierdzenie przydatności lub nie do tych celów poliamidów....
Aha, teraz rozumiem. Do pierwszej próby dam więc dyszę 6 mm i jak wyjdzie świeca, to znaczy że inchibitowanie nie jest potrzebne, a jak wyjdzie silnik, to potrzebne.
Zacisk koło 250-300 ta obudowa spokojnie powinna wytrzymać. Rozwiercenie dyszy to żaden kłopot.
Dzięki za rady.
Ps.
Docelowo dążę do zbudowania silnika na karmelek o zacisku około 400 i dyszy śr 2 mm ciśnieniu pracy 10 MPa i czasie pracy 2do 3 sekund...
Zacisk koło 250-300 ta obudowa spokojnie powinna wytrzymać. Rozwiercenie dyszy to żaden kłopot.
Dzięki za rady.
Ps.
Docelowo dążę do zbudowania silnika na karmelek o zacisku około 400 i dyszy śr 2 mm ciśnieniu pracy 10 MPa i czasie pracy 2do 3 sekund...