Obudowa silnika z poliamidu?

Czyli serca naszych niebolotów !
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Jaki układ ziaren paliwa przewidujesz w tym silniku?

Bo jeśli Bates, to średnica krytyczna = 3 mm będzie stanowczo za mała dla takiego silnika.
wapniak

Post autor: wapniak »

To będzie silnik z wątku " Lamerski projekt kompletnego amatora..."

A jakby był za słaby, to jest już gotowy jego większy brat

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 6a320c35d1

Ten większy to " pancerna" jednostka o ściankach 3 mm z duralu PA 6.

Średnica 40 mm, długość komory spalania 110 mm, średnica 34 mm, dysza 4,5 mm. Taki do duuużych ciśnień....
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Aha - nie skojarzyłem :D

Jeśli tak, to jest ok.
wapniak

Pierwszy w życiu" rakietowy cukierek" ugotowany, w ilości 400gr, tak długo aż próbka po ostygnięciu pękała przy próbie zginania. Trwało to ok 90 min. Silniki (dwa) napełnione. Jutro próba z małym ciśnieniem do 1MPa. Średnica paliwa 34 mm, długość 64, papieros, bez inchibitorów, ubite w obudowie za pomocą wałka fi 25 ,obudowa z poliamidu, dysza 4,5 mm w całości ze stali A10 (automatówka). Nie mam stopiny, ale uturlałem wałeczki z paliwa przechodzące przez dyszę . Użyję to jako lontu. Może zadziała. Trzymajcie kciuki...Sukcesem będzie brak CATO.

Pozdrawiam
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

kurcze jak czytalem na poczatku to bylem pelen podziwu Twojego zapalu i profesjonalnosci podejscia do sprawy ale kurde teraz po tym co tutaj napisales to mnie troche zmieszales.

jak zaczales jedna rzecz robic porzadnie - bo zaczales - to i reszte zrob porzadnie :wink:
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Wapniak, nie rób jaj :) . Może zdążysz to przeczytać, nie podpalaj tej rura-bomby, szkoda zdrowia i roboty.

Powierzchnia czoła które zamierzasz palić papierosowo to 908 mm2.

Niestety po chwili odpali cała powierzchnia boczna równa 6836 mm2 oraz powierzchnia dna paliwa którą przyjmuję jako 908 mm2.

W sumie powierzchnia spalania to 8652 mm2. Jeśli przy 908mm2 obliczyłeś ciśnienie na 1Mpa to z prostej proporcji będziesz miał po chwili 9,5 Mpa.

Jeśli Twój silnik jest gotowy na sto atmosfer - pal śmiało, charakterystyka degresywna, po pierwszym udarze ciśnienie będzie maleć.

Znam poliamid - karmelek się do niego nie klei, po chwili korpus rozedmie się i będzie jak napisałem. Poczytaj moje stare posty o silniku papierosowym, może Ci się przyda :wink:

Dobrze byś zrobił zmieniając dyszę na odpowiednią dla 8652 mm2.

pzdr
wapniak

Do placka

Hmmm, nie bardzo wiem o co Ci chodzi, Taki niby lont spokojnie się cały spala, więc i motorek odpalić powinien. Jak się nie uda, to mam w zanadrzu chromonikielinę, przewody i źródła prądu wszelakiego. Ta próba ma tylko określić ewentualny stopień degradacji tarnamidu przy około 4 sekundach palenia. Docelowy silnik ma się palić około 2 s przy 10x większym ciśnieniu.

Tu chodzi tylko o stwierdzenie przydatności lub nie do tych celów poliamidów....
wapniak

Nie wiem, dlaczego miałby się rozdymać przy 1 MPa. powinien wytrzymać pare razy więcej....
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Nie czytasz ze zrozumieniem. Bez inhibitowania ziarna ciśnienie będzie nie jak zakładałeś 1 MPa lecz ok 17 MPa. Jeśli ziarno zainhibitujesz na ściankach zewnętrznych - ciśnienie będzie ok 1 MPa, ale przy takim zacisku wyjdzie Ci świeca dymna.
wapniak

Aha, teraz rozumiem. Do pierwszej próby dam więc dyszę 6 mm i jak wyjdzie świeca, to znaczy że inchibitowanie nie jest potrzebne, a jak wyjdzie silnik, to potrzebne.

Zacisk koło 250-300 ta obudowa spokojnie powinna wytrzymać. Rozwiercenie dyszy to żaden kłopot.

Dzięki za rady.

Ps.

Docelowo dążę do zbudowania silnika na karmelek o zacisku około 400 i dyszy śr 2 mm ciśnieniu pracy 10 MPa i czasie pracy 2do 3 sekund...
ODPOWIEDZ