Rakieta PATRIOT 1 relacja z budowy
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
http://img266.imageshack.us/i/pa290004.jpg/
Otrzymałem od znajomego ze stanów takowy układ jak widac na fotce układ ten rejestruje ponoc parametry lotu wysokosc przyspieszenie czas lotu i opadania zasilany baterią 9 v posiada złącze USB niebawem start modelu zobaczymy czy to prawda i co uda sie poprzez ten układ odczytac
Otrzymałem od znajomego ze stanów takowy układ jak widac na fotce układ ten rejestruje ponoc parametry lotu wysokosc przyspieszenie czas lotu i opadania zasilany baterią 9 v posiada złącze USB niebawem start modelu zobaczymy czy to prawda i co uda sie poprzez ten układ odczytac
Start Patriot - 1
Witam planujemy Start rakiety PATRIOT-1 na 13 grudnia jezeli oczywiscie tylko pogoda dopisze ale jestem optymista i mysle ze bedzie wszystko ok . W rakiecie zostanie zastosowany silnik produkcji Piotra (kobra) paliwem jest proch czarny silnik ma zastosowanie w rakietach powyzej 5kg wagi PATRIOT - 1 kompletny do lotu waży 3,2kg wiec zostaje spory zapas mysle ze zapas ten zaowocuje udany start i lot w przestworza zobaczymy jaki pułap uda sie osiągnąc Pozdro.
Witam tak zgadza sie to najwiekszy motor jego produkcji czas pracy 4 sek mi pisał ze zastosowanie w rakietach do 5 kg wiec nie wiem ale w razie gdyby co to i tak mieszcze sie w wadze zobaczymy co z tego wyniknie zamieszcze film i fotki oczywiscie ze startu jednakze gdyby warunki atmosferyczne nie dopisały niestety termin startu zostanie przesuniety
- andżej
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Witam
Z tymi 5kg to trochę przesada
. Przecież z silnika o Ic = 220Ns (zakłądając idealnie płaską charakterystykę) dostaniemy ciąg 5,5kg przez 4s. Rakieta o masie 5kg poleci na 6m
. Twój model (3,2kg) powinien polecieć na prawie 100m więc będzie widowiskowo. Gdyby zastosować silnik karmelkowy o identycznym Ic = 220Ns i ciągu trwającym 1s dało by się osiągnąć 200m. Jeśli czekasz tylko na pogodę to może by się udało strzelić razem no chyba ze 13 grudnia to specjalna data
.
Pozdr
Z tymi 5kg to trochę przesada
Pozdr
W sumie to nie specjalna data dlatego 13 grudnia bo 11 przylatuje do kraju w którym mnie obecnie nie ma a potem wiadomo swieta i moze zabraknac czasu mysle ze to jest do zrobienia jezeli chodzi o silnik to takie dostałem informacje od producenta jest on produkcji Kobry napisał ze ma zastosowanie w rakietach o masie do 5 kg wiec nie wiem co o tym myslec ??? co do karmelka to masz racje jednakze nie jestem jeszcze dobrym fachowcem w produkcji takich duzych silników wiec za bardzo nie chce sam eksperymentowac co innego jakis mały silniczek karmelkowy jednakze przygotowałem łoze pod silnik w modelu na srednice fi 50 mm nie wiem czy jest taka srednica rur NIBCO z której mozna by było zrobic tak duzego karmelka ?
-
Paul
- Supersonic PROFI
Dzisiaj odbyly sie chyba ostatnie w tym roku loty rakiet z okazji dnia "Swietego Mikolaja" w miejscowosci Zülpich nie daleko Bonn. Dlaczego tutaj wlasnie pisze na ten temat? Otoz wystartowalem modelem mojego dobrego znajomego wlasnie z silnikiem H-100. Silnik pracowal znakomicie !!! Piekny dlugi czas pracy- cos pieknego dla ucha oraz oka
A L E !!! Rakieta zeszla raczej powoli z wyrzutni, co jest moze dobre dla fotografa ale dla mnie silnik ten posiada zbyt maly zryw i jezeli w tym miejscu dodam, ze sama rakieta bez silnika wyzyla tylko 800g to moge sobie wyobrazic co sie stanie z rakieta ktora jest cztery razy ciezsza.
Silniki te sa juz dwa lata stare i moze producen dokonal juz pewnych zmian, ale jezeli nie ..... ??? W kazdym badz razie 3,2 kg sa dla tego silnika zbyt duzo. Moze polowa 1,6 kg, ale 3,2 kg
No coz, mam nadzieje, ze producent wie co deklaruje, moje doswiadczenie jest troche inne
Pozdrawiam
Paul
Ps. Moze producen wypowie sie na ten temat, gdyz szkoda by bylo samej rakiety jak rowniez i dobrej opini jaka do tej pory ciesza sie te silniki.Mam tu na mysli nie tylko silniki klasy "H" a wlasciwie wszystkie od "D" do "H"
A L E !!! Rakieta zeszla raczej powoli z wyrzutni, co jest moze dobre dla fotografa ale dla mnie silnik ten posiada zbyt maly zryw i jezeli w tym miejscu dodam, ze sama rakieta bez silnika wyzyla tylko 800g to moge sobie wyobrazic co sie stanie z rakieta ktora jest cztery razy ciezsza.
Silniki te sa juz dwa lata stare i moze producen dokonal juz pewnych zmian, ale jezeli nie ..... ??? W kazdym badz razie 3,2 kg sa dla tego silnika zbyt duzo. Moze polowa 1,6 kg, ale 3,2 kg
No coz, mam nadzieje, ze producent wie co deklaruje, moje doswiadczenie jest troche inne
Pozdrawiam
Paul
Ps. Moze producen wypowie sie na ten temat, gdyz szkoda by bylo samej rakiety jak rowniez i dobrej opini jaka do tej pory ciesza sie te silniki.Mam tu na mysli nie tylko silniki klasy "H" a wlasciwie wszystkie od "D" do "H"