Rakieta PATRIOT 1 relacja z budowy

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Fajowo, ale edytuj posty, zamiast zamieszczać każde kolejne zdjęcie w nowym poście.
saper

Post autor: saper »

Wybaczcie ale nie zabardzo jeszcze wiem jak to prawidłowo robic ale ok postaram sie edytowac nie ma problemu
saper

http://img266.imageshack.us/i/pa290004.jpg/

Otrzymałem od znajomego ze stanów takowy układ jak widac na fotce układ ten rejestruje ponoc parametry lotu wysokosc przyspieszenie czas lotu i opadania zasilany baterią 9 v posiada złącze USB niebawem start modelu zobaczymy czy to prawda i co uda sie poprzez ten układ odczytac
saper

Start Patriot - 1

Witam planujemy Start rakiety PATRIOT-1 na 13 grudnia jezeli oczywiscie tylko pogoda dopisze ale jestem optymista i mysle ze bedzie wszystko ok . W rakiecie zostanie zastosowany silnik produkcji Piotra (kobra) paliwem jest proch czarny silnik ma zastosowanie w rakietach powyzej 5kg wagi PATRIOT - 1 kompletny do lotu waży 3,2kg wiec zostaje spory zapas mysle ze zapas ten zaowocuje udany start i lot w przestworza zobaczymy jaki pułap uda sie osiągnąc Pozdro.
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Z tego co wiem, to najwiekszy silnik jaki robi "Kobra" to silnik klasy "H" i z tego co podaje jest to silnik do modelu o lacznej masie startowej ok. 3,5 kg.

..... chyba, ze jest w opracowaniu cos nowego :wink: .

Paul
saper

Witam tak zgadza sie to najwiekszy motor jego produkcji czas pracy 4 sek mi pisał ze zastosowanie w rakietach do 5 kg wiec nie wiem ale w razie gdyby co to i tak mieszcze sie w wadze zobaczymy co z tego wyniknie zamieszcze film i fotki oczywiscie ze startu jednakze gdyby warunki atmosferyczne nie dopisały niestety termin startu zostanie przesuniety
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam

Z tymi 5kg to trochę przesada :D . Przecież z silnika o Ic = 220Ns (zakłądając idealnie płaską charakterystykę) dostaniemy ciąg 5,5kg przez 4s. Rakieta o masie 5kg poleci na 6m :D . Twój model (3,2kg) powinien polecieć na prawie 100m więc będzie widowiskowo. Gdyby zastosować silnik karmelkowy o identycznym Ic = 220Ns i ciągu trwającym 1s dało by się osiągnąć 200m. Jeśli czekasz tylko na pogodę to może by się udało strzelić razem no chyba ze 13 grudnia to specjalna data 8) .

Pozdr
saper

W sumie to nie specjalna data dlatego 13 grudnia bo 11 przylatuje do kraju w którym mnie obecnie nie ma a potem wiadomo swieta i moze zabraknac czasu mysle ze to jest do zrobienia jezeli chodzi o silnik to takie dostałem informacje od producenta jest on produkcji Kobry napisał ze ma zastosowanie w rakietach o masie do 5 kg wiec nie wiem co o tym myslec ??? co do karmelka to masz racje jednakze nie jestem jeszcze dobrym fachowcem w produkcji takich duzych silników wiec za bardzo nie chce sam eksperymentowac co innego jakis mały silniczek karmelkowy jednakze przygotowałem łoze pod silnik w modelu na srednice fi 50 mm nie wiem czy jest taka srednica rur NIBCO z której mozna by było zrobic tak duzego karmelka ?
saper

No niestety start rakiety PATRIOT-1 z przyczyn wyższych musze przełożyc na inny termin prawdopodobnie miedzy swietami a sylwestrem mysle ze pogoda dopisze start miał odbyc sie 13 grudnia ale niestety generalnie główną przyczyna przełożenia startu jest moja czasowa nieobecnośc w kraju
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Dzisiaj odbyly sie chyba ostatnie w tym roku loty rakiet z okazji dnia "Swietego Mikolaja" w miejscowosci Zülpich nie daleko Bonn. Dlaczego tutaj wlasnie pisze na ten temat? Otoz wystartowalem modelem mojego dobrego znajomego wlasnie z silnikiem H-100. Silnik pracowal znakomicie !!! Piekny dlugi czas pracy- cos pieknego dla ucha oraz oka :wink:

A L E !!! Rakieta zeszla raczej powoli z wyrzutni, co jest moze dobre dla fotografa ale dla mnie silnik ten posiada zbyt maly zryw i jezeli w tym miejscu dodam, ze sama rakieta bez silnika wyzyla tylko 800g to moge sobie wyobrazic co sie stanie z rakieta ktora jest cztery razy ciezsza.

Silniki te sa juz dwa lata stare i moze producen dokonal juz pewnych zmian, ale jezeli nie ..... ??? W kazdym badz razie 3,2 kg sa dla tego silnika zbyt duzo. Moze polowa 1,6 kg, ale 3,2 kg :?

No coz, mam nadzieje, ze producent wie co deklaruje, moje doswiadczenie jest troche inne :wink:

Pozdrawiam

Paul

Ps. Moze producen wypowie sie na ten temat, gdyz szkoda by bylo samej rakiety jak rowniez i dobrej opini jaka do tej pory ciesza sie te silniki.Mam tu na mysli nie tylko silniki klasy "H" a wlasciwie wszystkie od "D" do "H"
ODPOWIEDZ