Zacisk dyszy

czyli zaczynamy zabawę!
mateuszw106
Kontakt:

Zacisk dyszy

Post autor: mateuszw106 »

Witam

Mam pytanie. Otóż w wielu tematach o paliwach natknąłem się na zacisk dyszy np. 200 lub 100 i nie wiem jaka to miara.

Proszę o pomoc bo to było by mi bardzo przydatne.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Cześć

Zacisk, to kluczowy parametr decydujacy o ciśnieniu panujacym w komorze spalania silnika rakietowego na paliwo stałe.

Matematycznie, to stosynek pola powierzchni (nieosłoniętej) paliwa rakietowego do pola powierzchni przekroju krytycznego dyszy.

Czyli, jaeśli masz ziarno paliwa w postaci walca, którego zewnętrzna powierzchnia jest zabezpieczona przed odziaływaniem płomienia, to pole powierzchni palnej składa się z sumy powierzchni czołowych oraz kanału wewnętrznego.

Przykładowo:

walec o średnicy zewnętrznej 25 mm wysokości 40 mm i kanale 8 milimetrowym ma powierzchnię równą 1887 mm2.

dysza ma średnicę 3.5 mm co daje pole przekroju równą 9 mm2

Zacisk Kn wyniesie 1887/9=210
necroorcen
Nowy

Post autor: necroorcen »

Należałoby takie podstawowe wiadomości wrzucić do działu dla początkujących i przykleić, może zmniejszyła by się liczba takich pytań, a wartość merytoryczna takich postów jak ten nie zniknęła by pod stosem namnażających się tematów :wink:
Paweł

Post autor: Paweł »

Warto jeszcze dodać że przeważnie zacisk zmienia się podczas działania silnika.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Taką rolę miała pełnić "Księga Rakiet", ale jak ktoś woli pytać zamiast czytać...
mateuszw106
Kontakt:

Zapewne teraz zasłynę brakiem inteligencji ( wcale taki nie jestem :) ) ale jakbym nie liczył to nie wychodzi mi nic podobnego. Mógłbyś powiedzieć jak to się liczy, bo chyba coś z obliczaniem powierzchni kanału jest nie tak.
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

To nie kwestia ineligencji.

My jesteśmy bardzo cierpliwi, ale korepetycji z geometrii na tym forum nie dajemy.

Poucz się o polach powierzchni bocznych brył, wyobraź sobie które powierzchnie będą się paliły w twoim silniku, a następnie podziel ich pole powierzchni przez pole przekroju dyszy (pilnuj jednostek). Wtedy otrzymasz właściwy zacisk.
mateuszw106
Kontakt:

Wreszcie wakacje :D Wróciłem do tematu zacisku i zauważyłem, że pomyliłem się w obliczeniach kanału, ale się wreszcie udało. Nie będę zakładał nowego tematu, więc moje pytanie brzmi. Jak zacisk jest najlepszy do paliwa karmelkowego ?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Nie ma zacisku najlepszego. Zacisk ma być dobrany do wytrzymałości obudowy. Zależy też trochę od tego, jaki karmelek jest paliwem. Ogólnie zacisk 150-200
mateuszw106
Kontakt:

Czy ja źle liczę, bo mi wychodzi nie 9mm2, a 9,616mm2 a więc różnica wynosi ponad 10 kn :roll:
ODPOWIEDZ