Hybrydy by Podlasie

Czyli serca naszych niebolotów !
tadeusz
PROFI

Re: Hybrydy by Podlasie

Post autor: tadeusz »

Mniejsze zużycie ziarna w drugim teście jest konsekwencją mniejszej ilości podtlenku.
Film z działania wtrysku przypomina mi próbę wodną.Poświęć 100-200g N2O żeby sfilmować działanie wtrysku
w normalnej pozycji/na dół/ z podtlenkiem.Przydałoby się troche więcej danych jak udział ziarna w paliwie;
O/F;Ciśnienie w butli co pozwoli ocenić temperaturę N2O.
Awatar użytkownika
Bdabrowski

Post autor: Bdabrowski »

Mniejsze zużycie ziarna w drugim teście jest konsekwencją mniejszej ilości podtlenku.
Częściowo tak natomiast wypalenie było bardziej równomierne i przesunięte bliżej wtrysku co świadczy o jakimś działaniu wtrysku.
ilm z działania wtrysku przypomina mi próbę wodną.Poświęć 100-200g N2O żeby sfilmować działanie wtrysku
w normalnej pozycji/na dół/ z podtlenkiem
Film z działania rzeczywiście jest na wodzie. Obecnie nie mam niestety ani podtlenku ani czasu aby zająć się lepszymi testami przed nowym rokiem ale jak tesowaliśmy tego typu wtryski w kołowej hybrydzie to widoczne były stożki.
.Przydałoby się troche więcej danych jak udział ziarna w paliwie;
O/F;Ciśnienie w butli co pozwoli ocenić temperaturę N2O.
O/F według symulacji to 6.7, O/F po drugim teście (zużyte 210-230g podtlenku oraz 42g paliwa) 5-5.6. Ze względu na niepełne napełnienie zbiornika nie jestem w stanie podać dokładnej masy utleniacza w chwili zapłonu, jedynie kilka sekund przed. Temperatura butli do tankownaia wynosiła w okolicach 30 stopni (stała na słońcu przez jakiś czas przed testem) a temperatura góry zbiornika hybrydy po teście wynosiła 10 stopni.
I took ballistics in school. Fascinating subject. Things go up, things go down.
Awatar użytkownika
Konrad

Post autor: Konrad »

Czy taki sikający po ściankach wtrysk nie grozi przypadkiem przepaleniem korpusu? Jestem w procesie projektowania mojego silnika i też w taki sposób chce uciec od studentowego pręta. Domyślam się, że w takiej konfiguracji liner jest kluczowy. Jak oszacowałeś długość paliwa? Póki co dla mnie jest to największy problem do rozwiązania.
Awatar użytkownika
Bdabrowski

Czy taki sikający po ściankach wtrysk nie grozi przypadkiem przepaleniem korpusu?
Wtrysk wcale nie wali tak mocno po ścianach a przynajmniej tak z testu wychodzi. Do tego przepalenie korpusu mocnow zależy od grubości ziarna i obecności osłony termicznej. Akurat w tej konstrukcji pokusiłem się o umieszczenie całego ziarna paliwowego w osłonie z fenolu.
Domyślam się, że w takiej konfiguracji liner jest kluczowy.
Zależy od grubości ziarna. Przy odpowiednio grubej ściance samo ziarno zadziała jak osłona terminczna.
Jak oszacowałeś długość paliwa?
Częściowo bazując na danych z forum, częściowo biorąc wyniki z HRAPa. Dałem ziarno tak aby po wypaleniu zostało go jeszcze 20-30% i jednocześnie miało odpowiednią długość jeżeli chodzi o pełne spalanie ale szczerze to robiłem to bardzo na oko.
Awatar użytkownika
Bdabrowski

Pod koniec zeszłego roku odbył się kolejny test silnika hybrydowego do rakiety Wniebowzięcie-3H. Jest to dłuższa wersja silnika TH1200 który miał okazję wybuchnąć w sierpniu. Tym razem pozbyłem się pręta paliwowego (co potem okazało się lekkim problemem) oraz pogrubiłem izolację. Zwiększony został też planowany ciąg.
Silnik pracował normalnie i poprawnie z lekkim dodatkiem niestabilności spalania o częstotliwości ok. 90Hz oraz stosunkowo twardym startem po którym się chwilę się zbierał do stabilnej pracy. Rzeczą która jest do poprawy przed kolejnym testem jest O/F, ponieważ wyniosło ono aż 24 :shock: przez co impuls właściwy nie powala. Poniżej załączam film z testu oraz kilka zdjęć.
https://youtube.com/shorts/JtUcuEBQyLk
Załączniki
Screenshot (332).png
Screenshot (332).png (616.34 KiB) Przejrzano 1950 razy
Screenshot (331).png
Screenshot (331).png (1.01 MiB) Przejrzano 1950 razy
Wykres z hamowni
Wykres z hamowni
TH1500.png (36.67 KiB) Przejrzano 1950 razy
Wykres ciągu z symulacji
Wykres ciągu z symulacji
SIM.png (36.97 KiB) Przejrzano 1950 razy
Analiza częstotliwościowa silnika z hamowni
Analiza częstotliwościowa silnika z hamowni
Fourier.png (35.11 KiB) Przejrzano 1950 razy
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 lut 2025, 18:01 przez Bdabrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Zapłon z przepalaną membraną/rurką niestety to do siebie ma, że jest strzał na początku a potem chwilę się rozkręca.
Nie zjadło dyszy przy takim nadmiarze utleniacza?
Filmiku nie widzę.
Awatar użytkownika
Bdabrowski

Filmiku nie widzę.
Rzeczywiście zapomniałem wkleić link :shock:
Już jest wstawiony (slowmo) a tutaj chyba w normalnej prędkości: https://youtu.be/bCXDBQp4yjs
Nie zjadło dyszy przy takim nadmiarze utleniacza?
Zjadło ale tylko na stożku wlotowym, średnica krytyczna pozostała taka sama, prawdopodobnie przez to, że część krytyczna dyszy była dość długa.
ODPOWIEDZ