Obliczenia - spadachron

Polskie Towarzystwo Rakietowe - wstąp i legalnie odpalaj Rakiety Dużej Mocy
Mikyw93b
Nowy

Obliczenia - spadachron

Post autor: Mikyw93b »

Cześć,
Dzisiaj obliczyłem wymiary spadochronu do rakiety ważącej 500 g użyłem do tego kalkulatora znalezionego na tym forum.
Arkusz Excel pokazał mi po obliczeniu średnicę 38.73cm . Z ciekawości wszedłem na stronę modele Max i zobaczyłem że spadochron do tej wagi potrzebuję przynajmniej 90 cm. Czy arkusz zrobił błąd?
Awatar użytkownika
Bdabrowski

Re: Obliczenia - spadachron

Post autor: Bdabrowski »

Nie wiem jak dokładnie liczy ten program i jak to liczyli w modelemaxie ale wartości z kalkulator brzmią dużo bardziej wiarygodnie. Dla przykładu, moja rakieta ważąca jakieś 6kg spadała ze spadochronem 150cm około 5-6m/s więc 90cm do 500g brzmi kosmicznie no chyba, że chcesz szukać rakiety w sąsiednim województwie.
I took ballistics in school. Fascinating subject. Things go up, things go down.
Mikyw93b
Nowy

Oki. Mam taki pomysł ale nie wiem czy ma on sens.

Czy dałoby się stworzyć system „odzysku spadochronu” z wykorzystaniem Arduino? Jeśli tak, to jakie elementy byłyby potrzebne i jak można to dokładnie zrealizować?
Awatar użytkownika
Bdabrowski

Czy dałoby się stworzyć system „odzysku spadochronu” z wykorzystaniem Arduino? Jeśli tak, to jakie elementy byłyby potrzebne i jak można to dokładnie zrealizować?
Dać się, da. Jest tylko jedno ale, robienie krytycznego systemu od którego zależy bezpieczeństwo lotu bez wcześniejszej wiedzy i podobnych projektów nie jest zbyt odpoweidzialne. Zdecydowanie lepiej zrobić najpierw coś co tylko loguje dane, przetestować to a dopiero potem myśleć o robieniu własnego odzysku. Poza tym na rynku mamy kilka(naście) gotowych komputerów do rakiet.
Ale jeżeli chcesz się w to bawić to nawet na forum jest opisany ALTEK a w internecie znajduje się masa podobnych altimetrów i innych FCU
Mikyw93b
Nowy

„Oke, mam na myśli coś w stylu tego, co xenon5 zrobił około rok temu. Tylko jak to dokładnie zakodować?”
Mikyw93b
Nowy

???
Awatar użytkownika
Bdabrowski

???
Jeżeli nie wiesz jak nawet zacząć to wydaje mi się, że nie jesteś na poziomie aby coś takiego robić. To są podstawy arduino i elektroniki i jest naprawdę dużo poradników w internecie.
Najpierw opanuj podstawy a potem dopiero idź dalej : )
ODPOWIEDZ