Festiwal METEOR 2013
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Re: Festiwal METEOR 2013
Kacper, właśnie o tym miejscu pomyślałem jak kilka dni temu także szukałem miejsca noclegu. Myślę, że to dobre miejsce i rzeczywiście można byłoby się tam rozbić w większej grupie.
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Mój udział w FM-2013
Witam wszystkich serdecznie po urlopowej przerwie.
Już tylko kilka dni dzieli nas od Festiwalu METEOR-2013. Przygotowania mojej floty rakietowej wchodzą w ostatnią fazę.
Chciałbym podzielić się z Wami moimi planami startowymi na tej imprezie.
Modele podzieliłem na dwie grupy:
Rakiety, które wezmą udział w zawodach, oraz te, które polecą w drugim dniu spotkania.
1. Rakiety do zawodów:

2. Drugi dzień
Planuję wystartować Hipersonalem H z napędem hybrydowym.
Ten model, to nowy nabytek w mojej "stajni". Brat bliźniak oryginalnego Hipka. Jest piękny!
Został wykonany i sprezentowany mi przez Paula.
Rakieta zrobiona perfekcyjnie i trochę mam obaw, czy silnik nie zrobi psikusa, ale...liczę, że będzie sukces
Przygotowuję także nowy mój produkt - rakietę CASTOR, która wyniesie na pokładzie logera o nazwie FLEXIPILOT zaprojektowanego i wykonanego przez Krzysztofa Bosaka. Na pokładzie znajdzie się takze SALT, a więc będzie okazja na porównanie pomiarów z dwóch niezależnie działających urządzeń.
Ten model, to górny stopień rakiety dwustopniowej o nazwie POLLUX-CASTOR, którego lot planuję na najbliższe LRE.

To tyle jesli chodzi o mnie. Fajnie byłoby, gdyby każdy z uczestników festiwalu napisał coś o swoich planach startowych. Mielibysmy wtedy pełny obraz tego, co nas czeka w Toruniu.
Już tylko kilka dni dzieli nas od Festiwalu METEOR-2013. Przygotowania mojej floty rakietowej wchodzą w ostatnią fazę.
Chciałbym podzielić się z Wami moimi planami startowymi na tej imprezie.
Modele podzieliłem na dwie grupy:
Rakiety, które wezmą udział w zawodach, oraz te, które polecą w drugim dniu spotkania.
1. Rakiety do zawodów:
- RASKO-2 - loty wysokościowe na silniku ROS
- BOS-1 - lot na zadany pułap
- INTER - lot na 200 metrów
- ONYX-7 wystartuje na Licencję RDM II stopnia.
2. Drugi dzień
Planuję wystartować Hipersonalem H z napędem hybrydowym.
Ten model, to nowy nabytek w mojej "stajni". Brat bliźniak oryginalnego Hipka. Jest piękny!
Został wykonany i sprezentowany mi przez Paula.
Rakieta zrobiona perfekcyjnie i trochę mam obaw, czy silnik nie zrobi psikusa, ale...liczę, że będzie sukces
Przygotowuję także nowy mój produkt - rakietę CASTOR, która wyniesie na pokładzie logera o nazwie FLEXIPILOT zaprojektowanego i wykonanego przez Krzysztofa Bosaka. Na pokładzie znajdzie się takze SALT, a więc będzie okazja na porównanie pomiarów z dwóch niezależnie działających urządzeń.
Ten model, to górny stopień rakiety dwustopniowej o nazwie POLLUX-CASTOR, którego lot planuję na najbliższe LRE.

To tyle jesli chodzi o mnie. Fajnie byłoby, gdyby każdy z uczestników festiwalu napisał coś o swoich planach startowych. Mielibysmy wtedy pełny obraz tego, co nas czeka w Toruniu.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl
"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
- robercik
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Cześć
Rozmawiałem z wojskowym, który został przydzielony (w zastępstwie) do zajęcia się FM. Ustaliliśmy plan:
1. Przyjazd na miejsce spotkania "Sypka" pierwszego dnia o godzinie 10:00,
2. Otwarcie pomieszczenia, udostępnienie zasilania, podpisanie formalności,
3. Otwarcie przestrzeni powietrznej do 2 km, przyjazd straży pożarnej i rozpoczęcie lotów o godzinie 12:00
4. Zamknięcie przestrzeni powietrznej i zakończenie lotów o godzinie 19:00
5. Przyjazd na miejsce spotkania "Artyleria Bóg Wojny" drugiego dnia o godzinie 10:00
6. Otwarcie przestrzeni powietrznej do 7 km, przyjazd straży pożarnej i rozpoczęcie lotów o godzinie 12:00
7. Zamknięcie przestrzeni powietrznej i zakończenie lotów o godzinie 19:00
pzdr
Rozmawiałem z wojskowym, który został przydzielony (w zastępstwie) do zajęcia się FM. Ustaliliśmy plan:
1. Przyjazd na miejsce spotkania "Sypka" pierwszego dnia o godzinie 10:00,
2. Otwarcie pomieszczenia, udostępnienie zasilania, podpisanie formalności,
3. Otwarcie przestrzeni powietrznej do 2 km, przyjazd straży pożarnej i rozpoczęcie lotów o godzinie 12:00
4. Zamknięcie przestrzeni powietrznej i zakończenie lotów o godzinie 19:00
5. Przyjazd na miejsce spotkania "Artyleria Bóg Wojny" drugiego dnia o godzinie 10:00
6. Otwarcie przestrzeni powietrznej do 7 km, przyjazd straży pożarnej i rozpoczęcie lotów o godzinie 12:00
7. Zamknięcie przestrzeni powietrznej i zakończenie lotów o godzinie 19:00
pzdr
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Świetnie że loty będą do 19. Więcej czasu na przełożenie elektroniki.
Mam jednak spostrzeżenie - w nocy temperatura wg. Accuweather będzie wynosiła 9 stopni Celsjusza. Nieco mnie to zasmuciło, bo nastawiałem się na nocne gapienie w niebo i spanie w namiocie... Jednak przy takiej temperaturze zostałem zmuszony do rezerwacji hotelu. Dla zainteresowanych jest to hotel WALTER, 25 minut drogi od poligonu.
KSard, ja to sobie podzieliłem w taki sposób:
Dzień I:
Czy w locie na 200 metrów trzeba startować na jednym silniku, czy można np. na klasterze 3 silników? Jeśli można na klasterze, to z chęcią polecę Sky One na 200 metrów.
Pozdrawiam,
Damian
Mam jednak spostrzeżenie - w nocy temperatura wg. Accuweather będzie wynosiła 9 stopni Celsjusza. Nieco mnie to zasmuciło, bo nastawiałem się na nocne gapienie w niebo i spanie w namiocie... Jednak przy takiej temperaturze zostałem zmuszony do rezerwacji hotelu. Dla zainteresowanych jest to hotel WALTER, 25 minut drogi od poligonu.
KSard, ja to sobie podzieliłem w taki sposób:
Dzień I:
- Lot rakiety DZT50 /ROS
- Lot rakiety Sky One /3xROS
- Lot rakiety Sagitta /SCHERMULY
- Lot rakiety Intercelestia /PTR400
- Lot rakiety InterMINI /PSN G130
- i jeśli starczy czasu, ponowny lot rakiety Sky One /3xROS
- Lot rakiety SKYSCRAPER /3x WESSEX
- Lot rakiety Sky One /3x ROS
- Lot rakiety DZT50 /ROS
- Lot rakiety Intercelestia /SCHERMULY
- Lot rakiety DZT50 /ROS
Czy w locie na 200 metrów trzeba startować na jednym silniku, czy można np. na klasterze 3 silników? Jeśli można na klasterze, to z chęcią polecę Sky One na 200 metrów.
Pozdrawiam,
Damian
Witam
Po długiej rozpisce Damiana nie wiem czy czasu straczy na mnie
, ale jeśli się uda to wstępnie zainteresowany jestem poniższym planem.
( @Damian - szacun! Twój zapał i tempo prac oraz ich rzetelne prowadzenie wprawia mnie w zachwyt - brawo!)
1. Konkurs S1-D - rakieta HELIANTHUS
2. Licencja I stopnia - rakieta BELLIS
3. Lot na 200m - rakieta ELEKTRODA (odbudowana po wiosennym krecie)
4. Lot dedykowany - rakieta ELEKTRODA (lub BELLIS)
5. Jesli pkt4 na Elektrodzie to BELLIS z podwójnym odzyskiem poza konkursem.
Obecnie w stajni po mojej reaktywacji mam tylko te 3 modele ale biorąc pod uwagę to, że robiłem jeszcze hamownię i wyrzutnię, godząc to wszystko z obowiązkami rodzinnymi i służbowymi to i tak jestem zadowolony
Zgłaszam przyjazd swój +1 oglądacz w sobotę rano pod wskazane współrzędne.
Sam osob. Skoda Octavia PO291CA
czy jeszcze jakieś dane muszę podać?
pozdrawiam i do zobaczenia
Przemo
Po długiej rozpisce Damiana nie wiem czy czasu straczy na mnie
( @Damian - szacun! Twój zapał i tempo prac oraz ich rzetelne prowadzenie wprawia mnie w zachwyt - brawo!)
1. Konkurs S1-D - rakieta HELIANTHUS
2. Licencja I stopnia - rakieta BELLIS
3. Lot na 200m - rakieta ELEKTRODA (odbudowana po wiosennym krecie)
4. Lot dedykowany - rakieta ELEKTRODA (lub BELLIS)
5. Jesli pkt4 na Elektrodzie to BELLIS z podwójnym odzyskiem poza konkursem.
Obecnie w stajni po mojej reaktywacji mam tylko te 3 modele ale biorąc pod uwagę to, że robiłem jeszcze hamownię i wyrzutnię, godząc to wszystko z obowiązkami rodzinnymi i służbowymi to i tak jestem zadowolony
Zgłaszam przyjazd swój +1 oglądacz w sobotę rano pod wskazane współrzędne.
Sam osob. Skoda Octavia PO291CA
czy jeszcze jakieś dane muszę podać?
pozdrawiam i do zobaczenia
Przemo
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Faktycznie - dopiero trzech uczestników uchyliło rąbka tajemnicy, co do lotów, a już widać, że czasu będziemy mieć nie za dużo. 
Jest jeszcze jeden temat, który na razie jest przemilczany. Kwestia pomiarów wysokości. PTR nie ma na swoim koncie altimetrów. Swego czasu Paul deklarował pomoc w tej sprawie. Jeśli on nie przyjedzie, to zawody zostaną pewnie odwołane.
Miejmy nadzieję, że plany Paula nie zmieniły się i odwiedzi Polskę, i piękny Toruń.
Jeszcze jedno.
Należy zagwarantować Paulowi, że jeśli uczestnik zagubi lub zniszczy urządzenie, to zobowiąże się je odkupić.
Jest jeszcze jeden temat, który na razie jest przemilczany. Kwestia pomiarów wysokości. PTR nie ma na swoim koncie altimetrów. Swego czasu Paul deklarował pomoc w tej sprawie. Jeśli on nie przyjedzie, to zawody zostaną pewnie odwołane.
Miejmy nadzieję, że plany Paula nie zmieniły się i odwiedzi Polskę, i piękny Toruń.
Jeszcze jedno.
Należy zagwarantować Paulowi, że jeśli uczestnik zagubi lub zniszczy urządzenie, to zobowiąże się je odkupić.
No myślę że sprawa kaucji była już "rzucona" na forum i jak dla mnie jest oczywista.
Jeśli Paul jednak nie dojedzie (szkoda by było) może znajdzie się ktoś inny kto miałby takie maleństwa i jednak konkurs się odbędzie.
Ja mam niestety tylko 1szt SL100, spory no i z baterią 9V to razem 52g. Trochę dużo jak na S1-D
A czy na szybko można gdzieś w PL kupić takie maleństwo?
Jeśli Paul jednak nie dojedzie (szkoda by było) może znajdzie się ktoś inny kto miałby takie maleństwa i jednak konkurs się odbędzie.
Ja mam niestety tylko 1szt SL100, spory no i z baterią 9V to razem 52g. Trochę dużo jak na S1-D
A czy na szybko można gdzieś w PL kupić takie maleństwo?
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Cześć,
Mam nadzieję że czasu starczy
Oczywiście, można kupić Adrela:
http://adrel.com.pl/Modelarstwo.html
KSard, to jak, w konkursie na 200m można lecieć na klasterze 3 silników, czy tylko na jednym?
A i jeszcze jedno pytanko - zbiórka jest o godzinie 10:00 w rejonie Sypka, czy tak jak rok temu, przy wjeździe na poligon?
Pozdrawiam,
Damian
Mam nadzieję że czasu starczy
Oczywiście, można kupić Adrela:
http://adrel.com.pl/Modelarstwo.html
KSard, to jak, w konkursie na 200m można lecieć na klasterze 3 silników, czy tylko na jednym?
A i jeszcze jedno pytanko - zbiórka jest o godzinie 10:00 w rejonie Sypka, czy tak jak rok temu, przy wjeździe na poligon?
Pozdrawiam,
Damian
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Idea tego konkursu jest taka, aby trafić dokładnie w punkt, czyli 200 metrów. Zwycięży ten, kto będzie najbliżej tej wartości (i tu wartość bezwzględna się liczy, czyli przykładowo 210 i 195 - wygrywa 195)verex pisze:Cześć,
KSard, to jak, w konkursie na 200 m można lecieć na klasterze 3 silników, czy tylko na jednym?
Tak więc można wystartować dowolnym modelem nawet na dużym silniku byle model miał odpowiednią masę i doleciał jak najbliżej granicy 200 metrów.
Co do miejsca zbiórki jeszcze się nie wypowiadam, bo sam nie wiem, ale chyba Robert już to ustalił z wojskiem.
@Damian,
Z postu FM2012 można zabrać obie pary współrzędnych geograficznych i jedziesz.
Jak na bramie (o ile jest) za mostem nie utkniesz to dojedziesz na miejsce.
Jesli utkniesz to pewnie ktoś tam będzie od wpuszczania
Tak czy owak się przyda taki malutki altek więc zamawiam.
Tadeusz też chce aby mu wziąć więc myślę, że jakoś ten konkurs ogarniemy jakby co
Z postu FM2012 można zabrać obie pary współrzędnych geograficznych i jedziesz.
Jak na bramie (o ile jest) za mostem nie utkniesz to dojedziesz na miejsce.
Jesli utkniesz to pewnie ktoś tam będzie od wpuszczania
Tak czy owak się przyda taki malutki altek więc zamawiam.
Tadeusz też chce aby mu wziąć więc myślę, że jakoś ten konkurs ogarniemy jakby co