ANAPAL

Skład wykonanie itp...
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Zapomniałem faktycznie o dyszy :D Miała ona (i ma nadal 8) ) 5,6 mm średnicy przekroju krytycznego. Zatem średni zacisk wyniósł 470 a kształtował się obliczeniowo 410 - 500 - 404.

Średnica wylotowa 20mm zatem stopień rozprężania duży. Stożek wylotowy 24 stopnie.

pzdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

No i doczekałem się.

Podobnie jak Pinota, cieszy mnie informacja, że saletra z wora również nadaje się w pełni do naszych zastosowań.

Dobre, a może nawet bardzo dobre i tanie paliwo.

Niezbyt widowiskowe, ale za to jaka elegancja pracy.

Impuls bardzo wysoki, a więc pewnie teraz doczekamy się większego silnika :D .
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć

Dzięki za dobre słowo :P . W krótce test silnika 200g w rakiecie. Jak paliwko się sprawdzi to podamy skład i technologię wykonania. Kilka rzeczy można poddać modyfikacji. Być może dodamy nieco magnezu co bardziej uwidoczni płomień i dym, zastąpimy część katalizatorów tak aby jeszcze bardziej zejść z ceną :D . Jak sądzicie czy warto wypróbować pomysł amerykański z PCV w proszku :?: Nowaczyk dodał tego do paliwa na AP żeby wytworzyć dym. Czy też stosunkowo chłodne paliwo amonowe nie poradzi sobie ze spaleniem PCV :?:
Hack

Post autor: Hack »

Witaj

Jasne, ze sobie poradzi! Do tego bedziecie mieli donor chloru jak sie zachce zabarwic plomien;) Proszek PVC rozpuszczoy w chlorku metylenu tworzy taka matowa galarete, bardzo ciezko zmieszac to z reszta skladu a jesli bedzie tam AN tym bardziej bo posiada on taka wredna wlasciwosc chciwego pochlaniania cieczy. Nadmiar rozpuszczalnika z kolei powoduje skurcz i wypaczanie sie ziarna.Ciezko sobie z tym poradzic. Lepiej stosowac NC, to moje zdanie.Zeby udalo sie wymieszac mozna dodac tam detergentu lub czegos co ulatwia mieszanie, ale nie unieknie sie wyrabiania "ciasta" lapkami w rekawicy.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

:? Opis dodawania PCV do paliwa to już całkiem mi się nie podoba. Myślałem po prostu że dodaje się proszek PCV i już...

Napisz dlaczego lepiej zastosować NC niż PCV do wytworzenia dymu :?: Podobno NC spala się bezdymnie :?:
Hack

Post autor: Hack »

Przepraszam kolego, ja jakos pomyslalem o lepiszczu PVC i NC a nie jako dodatek. Najlepiej dodac salmiaku, pylu Zn lub nadchloranu potasu. Kiedy pojawi sie w produktach spalania na przyklad chlorek cynku to nastepuje efekt kondensacji pary wodnej dodatkowo, co w nasyconej atmosferze o niebo poprawia efekt dymny.Zastanawialem sie czy mozliwe by bylo wprowadzenie jakiegos zwiazku srebra idac tym tokiem rozumowania.

Najwiekszy efekt dymny uzyskalem(nie w SR) dodajac czterochlorku wegla do pylu cynkowego z siarka.

W paliwach z AN pyl cynkowy jest niebezpieczny bo moze sie w obecnosci jakiegos katalizatora, zwiazku potasu,popiolu oraz wody zaczac rozkladac silnie egzotermicznie.

PVC zawiera chlor i pewnie z cynkiem po spaleniu polaczy sie w chlorek, jak bedzie t am sol potasu to i chlorek potasu powstanie, grupa amonowa czesciowo sie rozlozy a czesciowo powstanie salmiak, wiec ten pomysl z PVC jako dodatkiem bedzie ok.

pozdrawiam i gratuluje szybkich postepoow!
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Co do mieszania AN z Zn to ja bym uważał. W zasadzie to jest mieszanina samozapalająca - trochę wilgoci i silniki latają nam po chałupie.

Sądzę, że efektu dymnego w paliwach w których głównym utleniaczem jest AN nie da się osiągnąć bez drastycznego obniżenia parametrów spalania. Krótko mówiąc, jak będzie dym, to nie będzie się paliło.

Co do NC i PVC jednak nikomu nie chciało się spojrzeć na temat pt. plastizole. A są to mieszaniny NC lub PVC z plastyfikatorem (np. ftalanem butylu lub adypinianem oktylu), które pod wpływem ciepła przechodzą w elastyczną masę. Przykładami przekształconych termicznie plastizoli są naprasowanki na koszulkach, węże przeźroczyste lub gumoleum (dodatkowo wypełniane).

Na mojej strone w dziale HP podałem link do testu przeprowadzonego przez Włochów, w którym lepiszczem był plastizol PVC. Ziarno było "wypiekane" w temp około 80 stopni. Dokładnie to samo, ale w niższej temperaturze można zrobić z NC.

Ale chyba dość mocno zbaczamy z tematu APANAL2
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Dymek z AN można uzyskać albo dużą ilością metalu, albo dodatkiem np KN lub KP. Paliwko z KN, AN, Al na poliuretanie dymiło dość zacnie. Niestety obniżamy impuls. Mając same gazowe produkty spalania uzyskujemy najwyższy impuls. Zasada nie obowiązuje dla metali, bo stałe cząstki w gazach wylotowych mają mniejszy wpływ, niż zysk z podniesienia temperatury i ogólnej energetyki paliwa. A tak przy okazji...a nie wystarczy świeca dymna obok silnika?
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

ANAPAL3

Po Waszych dywagacjach obraliśmy właśnie tą drogę na pojawienie się większej ilości dymu w paliwie amonowym.

Kolejny skład paliwa anapal oznaczony numerem 3 pokazał się dzisiaj całkiem nieźle 8) .

http://rakiety.pomorze.pl aktualności

pzdr
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

No i pięknie. Jak na amonówkę z tak małą ilością AP, to i tak krótki czas pracy.
ODPOWIEDZ