Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadczalnej

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadcza

Post autor: Tofifi »

Ja bym postawił na rurę od Piotra.
W zwijaniu z balsy trzeba miec dużo wprawy, bo może się okazac, że choć lżejsza o 200gram to nie koniecznie równie wytrzymała. A to chyba jest gorsze niż te 20m niżej...
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Tofik zakładając masę startową rakiety około 1000g stosując korpus balsowy uzyskujesz około 200g na dodatkową kamerę lub inne urządzenia pokładowe na których może zależeć Damianowi.
Na wykonanie korpusów ma jeszcze około 4 miesiące - jest na tyle sprawny, że spokojnie da radę - na marginesie: korpus rakiety"Hipersonal" wykonany był z balsy wzmocnionej kompozytem :wink: - tyle na temat wytrzymałości.

Teoretyczny pułap w symulacji w OR ( korpus karton ) to około 400m.

Rezygnując z dodatkowej masy, czyli zejście z ciężarem modelu do około 800g uzyskujemy pułap około 100m wyżej - czyli zbliżamy się do założeń eksperymentu.

Chłopak sam zadecyduje co jest dla niego najważniejsze :wink: jak widzisz nie jest to 20m a blisko 20% zakładanej wysokości i właściwe wykonanie założeń projektu, przy wykorzystaniu odpowiednich technik i materiałów.
Free Your Mind
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

Na pewno spróbuję wykonać taką rurę. Może się uda. Zawsze jakieś nowe doświadczenie :). Jeśli jednak nie dam rady zwinąć rurki z balsy, to po prostu użyję kartonowej rury od Piotra.

Pułap ma nie przekroczyć 550 metrów. Dobrze by było, gdyby wysokość lotu była jak najbardziej zbliżona do tego pułapu, natomiast usatysfakcjonuje nas 400 metrów.

Niedługo postaram się wrzucić projekt rakiety (wersja Open Rocket + SpaceCAD), oraz będziemy zaczynać stateczniki.

Pozdrawiam
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
radeok24
Nowy

Post autor: radeok24 »

FAJNY PROJEKT!!! Gdybym wiedział to sam bym taki zrobił!!! Obrazek
P.T.R company
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Stan aktualny:
- jest wstępny projekt rakiety
- pismo o dofinansowanie złożone, czekamy na odpowiedź
- są materiały do budowy
- została wybrana prawdopodobnie ostateczna elektronika do rakiety
- zaczynamy budowę

Mamy już wstępny projekt rakiety.
Jako, że rakieta ma być zdolna do lotu na kilku różnych silnikach, pojawia się problem z wyważeniem. Rozwiązaliśmy go za pomocą dodania odpowiedniej ilości balastu nad częścią z eletroniką. Balast będzie dokładany w locie na moim silniku H200. Jednocześnie balast ograniczy wysokość lotu rakiety do około 600 metrów, czyli jeszcze dopuszczalnej granicy. Przy lotach na pozostałych silnikach (TSP G50, PSN G 100Ns) rakieta nie będzie miała balastu.

Większość materiałów już jest. Jak dobrze pójdzie, do ferii zimowych (luty 2013) rakieta będzie zdolna do lotu. Oczywiście może to być szybciej, a może to być później. Mogę powiedzieć, że zdecydowaliśmy się jednak na rury kartonowe. Mimo tego że są cięższe, z rurą balsową jest dosyć roboty, a projekt ma być możliwie prosty do zrobienia.

Początkowo planowałem umieścić na pokładzie Altimaxa G2 Simply. Jednak z racji tego, że nie zapisuje on właściwie niczego poza wysokością lotu, postanowiłem zmienić elektronikę pokładową. Na pokładzie znajdzie się Altimax G2 SD. Jest on co prawda droższy, ale zapisuje więcej konkretnych danych. Prawdopodobnie szkoła sfinansuje tylko część projektu, więc elektronikę kupię prywatnie, na użytek własny. Znajdzie ona zastosowanie w projekcie edukacyjnym, jak i moich przyszłych rakietach.

Zaczynamy budowę - kiedy skończę przygotowywać mini warsztat (projekt będzie robiony także w zimie. Nie chcę siedzieć w zimnym garażu, więc robię warsztat w piwnicy), zabieram się za przygotowanie rur na korpus. Prosta sprawa - lakier poliuretanowy, zaszpachlowanie spiralki oraz szlifowanie. Następny etap, czyli stateczniki, robimy już wspólnie.

Materiały, które zostaną użyte:
- żywica epidian 52
- tkanina szklana 140g/m2
- szpachla samochodowa
- balsa 2,5mm
- kartonowe rury 73/75mm + głowica od Piotra
- sklejka 4mm

Załączam galerię z wstępnym projektem i symulacją w Shizo.

https://picasaweb.google.com/1025089917 ... EDUKACYJNY#

Niedługo więcej informacji, oraz relacja z budowy.
Pozdrawiam
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,
Umieszczenie balastu nad elektronika jest o tyle zle, ze powoduje dosc znaczny wzrost ciezaru rakiety.
Umieszczenie balastu np. w glowicy moze zmiejszyc jego ciezar nawet o polowe, albo i wiecej.
Jeszcze raz podkreslam, ze rakieta bez silnika o ciezarze ok. 1300... 1400g na silniku "G" osiagnie ok. 150...180m. Na silniku "H" ok. 300m.
Nie wszystko co duze jest piekne :wink: . Ja bym ograniczyl srednice do 60 mm i ciezar do max. 800g ( gotowa rakieta bez silnika)

Pozdrawiam
Paul
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Paul, chodzi właśnie o to, by balast ograniczył wysokośc lotu. ShizoRocket pokazuje pułap nieco powyżej 600 metrów z balastem, bez balastu natomiast ponad 750. Lot ma być na około 600, więc balast jest potrzebny.

Natomiast sam silnik postaram się przetestować na hamowni, by sprawdzić jaka jest jego realna moc. Jeśli silnik okaże się dużo słabszy niż w symulacji, to balast umieścimy w głowicy, by rakieta była lżejsza.

Co do średnicy, to nie chciałbym dużo zmieniać, ponieważ materiały już są zakupione.
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,
A jaki silnik wziales do symulacji ? Z tego co wiem, to silnik "H" jak rowniez i "G" Pana Tendery nie posiadaja wykresow z ich pracy.
Silnik klasy "G" byl testowany w Niemczech i osiagnal ok. 80Ns tzn. "liznal" granice klasy G.
Jak znajde wykres jego pracy, to zamieszcze go tutaj na forum.
Kiedys pisalem na temat tych silnikow:
Sa to bardzo dobre i widowiskowe silniki o ladnym i dlugim ciagu - silnik G ok. 5 s. Niestety nadaja sie raczej do modeli lekkich i wszelkie
porownywania tych silnikow z silnikami AEROTECH`a np. G64 lub inne nie maja sensu.

Paul
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Silnik do symulacji w Shizo to mój silnik wielokrotnego użytku H 200Ns. Wynik jest przedstawiony w galerii. Jak roztoczę formę do paliwa, to go przetestuję.

Nie robiłem symulacji na silniku TSP G50, ponieważ nie ma go w żadnych programach, a nie znam impulsu właściwego paliwa, ani jego masy. Zamiast niego podstawiłem G55 bodajże Aerotecha, ale nie ma to tak jak mówisz sensu.

Natomiast skontaktuję się z panem Sornowskim odnośnie danych o silniku G 100Ns i zrobię symulację w ShizoRocketApplication.
Ostatnio zmieniony środa, 17 paź 2012, 20:15 przez verex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam,

Cx na poziomie 0,3 to wartość dość optymistyczna. Proponuję zrobienie projektu w RASAero. Troche z tym roboty ale można uzyskać przebieg Cx.
Moje rakiety uzyskują Cxy nieco gorsze niż to wynika z symulacji.

pozdr
Andżej
ODPOWIEDZ