Zaprojektowałem nową wersję rejestratora (przepraszam Tofifi, że tak późno, ale przez ostatnie dwa miesiące w pracy zajmowałem się w zasadzie tylko projektowaniem płytek u nie miałem już chęci robić w zasadzie tego samego po pracy).
Rejestrator zaprojektowałem głównie pod Andrzeja i Roberta, ale jednocześnie myślę, że jest dość uniwersalny. Rejestrator można zamknąć w szczelnej obudowie i wyprowadzić na zewnątrz taśmę 10-żyłową, którą dołącza się do niewielkiej zewnętrzej płytki. Na zewnętrznej płytce jest włącznik zasilania, czujnik ciśnienia, czujnik temperatury oraz dioda led. Oczywiście płytka główna może również pracować samodzielnie.
Rozmieszczenie elementów na płytce głównej rejestratora:
Wizualizacja 3D płytki głównej rejestratora:
Elementy na płytce głównej:
- D1 - dioda led sygnalizująca pracę rejestratora,
- D2, D3, D4 - diody led sygnalizujące dołączenie zapalników do odpowiednich wejść,
- P1 - złącze do płytki-córki,
- P2 - złącze do płytki zewnętrznej,
- P3 - dwa wejścia analogowe,
- P4, P14 - złącza do włączenia zasilania,
- P5 - złącze uart (komunikacja z komputerem),
- P6 - złącze włączające komunikację z komputerem,
- P7, P8, P9 - złącza do podłączenia zapalników, odpowiednio spadochron-pilot, spadochron główny, drugi stopień rakiety,
- P10, P11 - złącza typu Crimp (popularnie zwane JST) do dołączenia zasilania,
- P12 - wyprowadzenie zasilania (masa, +3,3 V, +5 V),
- P13 - złącze programatora,
- P15 - złącze włączające czujnik ciśnienia na płytce głównej,
- SP1 - buzzer (brzęczyk),
- U1 - złącze do karty micro SD,
- U2 - mikrokontroler,
- U3 - akcelerometr jednoosiowy 80 g,
- U4 - czujnik temperatury,
- U5 - akcelerometr trzyosiowy 24 g,
- U6 - czujnik ciśnienia.
Rozmieszczenie elementów na płytce zewnętrznej rejestratora:
Wizualizacja 3D płytki zewnętrznej rejestratora:
Elementy na płytce zewnętrznej:
- D1 - dioda led sygnalizująca pracę rejestratora,
- P1 - złącze do płytki głównej,
- SW1 - przełącznik do włączania rejestratora,
- U1 - czujnik ciśnienia,
- U2 - czujnik temperatury.
Nowy rejestrator:
- Wyzwalanie spadochronów - pilota i głównego oraz drugiego stopnia rakiety,
- Pomiar wielkości fizycznych -
przyspieszenie w trzech osiach do 24 g,
przyspieszenie w kierunku lotu rakiety do 80 g,
ciśnienie w zakresie 20 - 110 kPa (do ok. 12 km wysokości),
temperaturę w zakresie -55 do 130 stopni Celsjusza,
- testowanie załączenia zapalników,
- zasilanie z jednego lub dwóch ogniw Li-Po lub jednego pakietu Li-Po złożonego z dwóch ogniw,
- pomiar napięcia zasilania,
- zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem zasilania,
- programowane parametry (takie jak wysokość, na której ma być wyzwolony spadochron główny itp.)
- sygnalizacja buzzerem (brzęczyk) liczby poprawnie dołączonych zapalników oraz sygnalizacja po wylądowaniu w celu ułatwienia odnalezienia rakiety,
- możliwość dołączenia dodatkowych czujników do dwóch wejść analogowo-cyfrowych,
- możliwość dołączenia dodatkowych płytek-córek.
Do rejestratora można dołączyć ogniwa Li-Po dowolnej wielkości, rejestrator jest zabezpieczony przed odwrotnym podłączeniem zasilania. Zasilanie włącza się włącznikiem na zewnętrzenj płytce (tak, aby nie trzeba było rozbierać szczelnej obudowy, w której ma się znajdować rejestrator), w przypadku użycia samej płytki głównej, zasilanie można włączyć zakładając zworki na złącza P4 i P14 (gdy rejestrator będzie czasem pracował w połączeniu z płytką zewnętrzną), bądź też dolutowując na stałe dwa małe rezystory o rezystancji 0 ohm (w przypadku pracy wyłącznie samej płytki głównej).
Na płytce głównej jak i też na płytce zewnętrznej znajdują się zarówno czujniki ciśnienia jak i czujniki temperatury. Czujnik ciśnienia na płytce głównej można wyłączyć wyjmując zworkę ze złącza P15, w przypadku pracy z płytką dodatkową (można dolutować rezystor 0 ohm w przypadku pracy wyłącznie samej płytki głównej). Czujniki temperatury mogą pracować równolegle.
Rejestrator umożliwia komunikację z komputerem za pomocą złącza P5. Aby rejestrator mógł przyjmować polecenia z zewnątrz konieczne jest włożenie zworki do złącza P6 (takie zabezpieczeni).
Dioda D1 na płytce głównej oraz D1 na płytce zewnętrznej migają dokładnie tak samo.
Postaram się niedługo zamieścić również wersję uproszczoną rejestratora, która będzie rejestrowała jedynie ciśnienie oraz wyzwalała spadochrony, przez co zjadę z ceną do ok. 100 zł.
Piszcie jakie macie uwagi do rejestratora (głównie mam na myśli uwagi dotyczące sprzetu, gdyż oprogramowanie zawsze mogę później zmienić), może coś jeszcze dodać, albo też ując coś, co niepotrzebnie dodałem.