Rakieta "Dudek"

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Skiba

Rakieta "Dudek"

Post autor: Skiba »

Witam! Jako że trochę się nudziłem w oczekiwaniu na ładną pogodę aby móc odpalić moją wcześniejszą rakietę, zdecydowałem się na coś większego. :razz:
Rakieta nazywa się Dudek.
Oto projekty:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oraz osiągi:
Obrazek
Specyfikacja:
Długość:1110mm
Średnica:50/36mm
Długość głowicy: 240mm
Długość podstawy głowicy: 55mm
Długość korpusu nr1: 640mm
Długość talii zejściowej: 50mm
Długość korpusu nr2: 200mm
Kontynuacja korpusu nr2 w korpusie nr1 i talii: 140mm
Całkowita długość korpusu nr2: 340mm
Stateczniki:
Sztuk:4
Kr. przykadłubowa:200mm
Wysokość:70mm
Kr. końcowa: 40mm
Dł. nachylenia z przodu:135mm
Wręgi utrzymujące korpus nr2:
Sztuk:3
Śr. zew:49mm
Sr. wew:36mm
Grubość:3mm
Rozmieszczone na początku kadłuba nr2 co: 40mm
Przegroda:
Średnica:49mm
Umieszczona:230mm od przodu
Łącznik rur:
Długość:100mm
Średnica zew:49mm
Średnica wew: 48mm
Umieszczony w dolnej części rakiety tak, aby wystawał on na 50mm.
Spadochron:
Zrobiony z parasolki.
Średnica: 1m
Ilość linek: nie pamiętam
Waga: 30-40g
Odzysk: balistyt

Laminowane będą stateczniki, głowica oraz talia zejściowa. Na stateczniki i głowicę nałożę wcześniej cienką warstwę papieru z gazety, ponieważ Epidian 53 i tworzywo piankowe to złe połączenie.
Stateczniki będą wykonane z balsy 1,5mm. Najpierw je pomaluję rozcieńczonym lakierem, potem zalaminuję.
Oby dwie rury polakierowane i wyszlifowane. To samo ma miejsce z wręgami (trochę mi krzywo wyszły :wink: )
Zakupiłem pierwszą w życiu elektronikę pokładową (za 5PLN :wink: ): alarm do drzwi (brzęczyk). Jest on dość głośny. Włożę go uruchomionego do pierwszej części kadłuba w jakimś łożu z tworzywa piankowego. Wywiercę w przegrodzie otwory aby brzęczyk był w pełni słyszalny.
Jaką zastosować linę amortyzującą? Gumę czy paracord 3mm (linkę spadochronową)?
A oto materiały na rakietę (nie wszystkie :lol: ):
Obrazek
Głowica i talia wykonane będą z depronu. Głowica ma dodatkowe wzmocnienia ze sklejki.
A tutaj trochę kombinowania z głowicą- wklejanie depronu na zmianę, potem szlifowanie. Nie miałem odpowiedniego kawałka styroduru, a styropianu nie zamierzałem obrabiać. Więc stąd ten pomysł.
Obrazek
Pozdrawiam! Wszelkie uwagi mile widziane :roll: .
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Rakieta "Dudek"

Post autor: verex »

Bardzo ładna rakieta. Na projekcie wygląda jak mały pocisk :grin:.
Podoba mi się to rozwiązanie z brzęczykiem od 'alarmu' :wink:. Wydaje mi się, że też je zastosuję.

Nie uważasz, że rakieta jest trochę nadstateczna? Ponad 3 kalibry - trochę dużo. Przy spaleniu paliwa pójdzie jeszcze wyżej...

Pozdrawiam
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Skiba

Jak będzie na prawdę taka nadstateczność (a SpaceCadowi i OpenRocket w pełni nie ufam :razz: ) to dołożę balastu do dołu rakiety lub w ostateczności za przytnę stateczniki. Lub "wymyję" depron rozpuszczalnikiem- zostanie ładna laminatowa głowica.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Piotrek
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Piotrek »

Hej.
Fajna rakietka się szykuje .

W projekcie rakieta ma nieco ponad 3kalibry nad stateczności, w takiej sytuacji powinieneś odciążyć głowicę a dociążyć przód wtedy stateczność rakiety zmaleje do 1,5 - 2 kalibrów . Jako ladunku miotającego nie używaj balistytu. Jak w innym temacie wspominał Jaskiniowiec, balistyt nie nadaje cię jako ladunek miotająca ponieważ pali się on wolno a przyspiesza dopiero przy większym ciśnieniu .

Jestem ciekaw w jaki sposób zrobisz talię zejściową.

rrzepkaa
Skiba

Nie mam czego użyć jako ładunku miotającego, więc użyję balistytu. Jeżeli udało mi się w próbach stacjonarnych wyzwolić spadochron...
Wiem jak poradzić sobie z nad statecznością. Zielony jak pietruszka nie jestem :smile:
Skiba pisze:Ja stosuję zasadę jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Nie mogę kupić odczynników na internecie, więc radzę sobie jak potrafię. Balistyt, proch bezdymny, proch czekoladowy (nie nadaje się według mnie)... Trzeba jakoś kombinować.
Balistyt mnie zainspirował po przejrzeniu dwóch ostatnich stron dyskusji z tego tematu: http://forum.rakiety.org.pl/topic1076-50.html
Talia będzie z depronowych trójkątów. Zeszlifuję, nałożę papier, laminat i "włala" :razz: .
Edit: Poprzez odchudzenie głowicy i zmniejszenie stateczników udało mi się uzyskać stateczność 2 kalibrów. Czyli jako tako może być.
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Fajny, wakacyjny projekt :)
Opisz dokładnie piskuna od okien. Temat już był ale ciągle wraca w małych modelach. Szczególnie w lecie odnalezienie modelu jest bardzo trudne. Jak spadnie w zboże lub chaszcze to niestety .... tak straciłem swoje modele.
to the open space
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

:) Fajny projekt :) Szczególnie, że rakieta ma kształ zbliżony do mojej rakiety Delirium :)

Życzę powodzenia i pozdrawiam :)
Skiba

Witam po przerwie.
Co do rakiety:
Kompletny jest cały dół (talia wyszpachlowana i wyszlifowana) oraz laminowane stateczniki są wklejone (one wyszpachlowane u podstaw). Pomaluję jeszcze jedną warstwą lakieru dla supergładkiej powierzchni. :wink: Waga-140g
Plamy na zdjęciu to wina zabrudzonego od wewnątrz aparatu w telefonie, wybaczcie :smile: )
Obrazek
System mocowania spadochronu (metalowa linka wklejona pomiędzy wręgami, do niej przyczepiany jest karabińczyk z paracordem). Spadochron waży 50 g, śr 10Obrazek
A tutaj nieszczęsna głowica wykonana dzisiaj (jeszcze klej schnie :razz: ). Dlaczego nieszczęsna? Ponieważ waży 105g, czyli o wiele za dużo według mnie. Pokombinuję jak ją odchudzić, bo nie chce mi się robić kolejnej. Chyba wyciągnę drut ze środka, ponawiercam coraz to większymi wiertłami aż do grubości ścianki 5-10mm . Raczej nie będę wymywał depronu po laminowaniu rozpuszczalnikiem a to ze względu na wikol którym kleiłem krążki i sklejkę która wzmacnia głowicę. Wcześniejsza głowica wyszła mi kwadratowa więc ją wyrzuciłem. Ta jest jeszcze o 1-2mm za duża, ale jak ją wytoczę wiertarką powinno być ok.
Obrazek
Do zrobienia: cała góra rakiety i malowanie na szaro-niebiesko lub jakiś inny kolor. (Dlaczego takie kolory? O tym kiedy indziej :grin: )
Edit:
Zapomniałbym o brzęczyku. Jak prosił Piotr, opiszę go dla tych którzy go nie stosowali.
(Swoją drogą: proponuję aby każda amatorka rakieta w miarę możliwości miała taki sprzęt)
Tak on wygląda.
Obrazek
Wymiary piszczyka to 62x19x30 (długość x wysokość x szerokość), a magnesu 35x10x10.
Tak wyglądają bebechy:
Obrazek
A cały sprzęcik zasilany jest przez 3 baterie zegarkowe:
Obrazek
Mój egzemplarz ciszej pracuje po uderzeniu w cokolwiek, lecz wystarczy docisnąć baterie aby takie coś nie miało miejsca. Dźwięk daje po uszach, jest "pulsujący"-tak bym to określił.

Pozdrawiam!
Skiba
sebek17-1999
**

Post autor: sebek17-1999 »

Widać że rakieta prawie gotowa, i nawet fajnie wygląda.
Co do rosa, to będzie on przerobiony? W sensie większa dysza, zablokowane trzy mniejsze dysze, które dają ruch obrotowy, czy nie?
A tak poza tym to życzę wysokich lotów!
Skiba

Tak, Ros już rozwiercony do 5mm i zaślepione boczne dysze poxiliną. W dwóch poprzednich rakietach taki sposób zaślepiania zdał egzamin więc będę do stosować. :wink:
ODPOWIEDZ