Dysza - czy mój pomysł jest dobry?

Czyli serca naszych niebolotów !
karol

Dysza - czy mój pomysł jest dobry?

Post autor: karol »

Witam robie swoje dysze wyrzynając w drewnie okrąg i wbijając w środek stalową lub aluminiową rurke czy mogli byście mi powiedzieć czy ten sposób jest dobry
"Gdy nie wiesz, do którego portu płyniesz, żaden wiatr nie jest dobry." Seneka Młodszy
admin
Administrator

Re: dysze

Post autor: admin »

Zajmuję się forum tylko od strony technicznej
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: dysze

Post autor: verex »

Chłopie, nie załamuj...
Dysze z drewna? Skocz do ciastoramy i kup Ceresit CX5 (2kg za 18zł), rurke SCH40 do zimnej wody, pobierasz arkusz Nakki (SRM_PL.xls) i jedziesz z silnikiem.

Poza tym, po co się głowisz nad dyszami i silnikami własnej roboty, skoro masz:
- silniki Pana Sornowskiego dostępne w każdym sklepie modelarskim oraz w internecie
- silniki ROS-40 za 3zł sztuka
- silniki Wessex i Comet (drogie, ale zawsze są)

ROSy to naprawdę potężne silniki za śmieszne pieniądze.

Dysze z drewna się do niczego nie nadają. Sam na początku mojej przygody z modelarstwem rakietowym chciałem iść na łatwiznę i wykonać dyszę z drewna czy gipsu - porażka, wiem co mówię. Drewno eroduje jak nie wiem co. Robisz otworek np. 3mm a po skończeniu pracy silnika masz otworek równy prawie średnicy wewnętrznej silnika. DREWNO SIĘ NIE NADAJE!

Poza tym @admin dał ci kilka linków. Poczytaj.
Radzę także przeczytać książkę "Młody modelarz rakiet" pana Pawła Elsztejna (na allegro za 10zł albo z internetu pobierz) - wiele ciekawych rzeczy się nauczysz.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Skiba

Re: Dysza - czy mój pomysł jest dobry?

Post autor: Skiba »

Nie polecam ROS-ów osobom które zadają tak głupie pytania. Najpierw należy wbić na poziom "Korzystanie z wyszukiwarki google oraz używanie opcji szukaj". Dopiero potem należy zająć się rakietami. :eek:
(Post ten nie może być wykorzystany przeciwko mojej osobie, ponieważ wyrażałem swoje odczucia w chwili pisania postu. :grin: )
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
karol

Post autor: karol »

czy wy ludzie jesteście ............... napisałem że ........... wbijam stalową rurke a drewno tylko ją podtrzymuje nauczcie sie czytać :!:

można kupić tego rosa przez neta ?
"Gdy nie wiesz, do którego portu płyniesz, żaden wiatr nie jest dobry." Seneka Młodszy
Mauy
PROFI

Post autor: Mauy »

Nie przeklinaj, nie ma najmniejszego powodu aby to robić. Nikt Cię nie obraził, wręcz przeciwnie - wszyscy chcą Ci pomóc. Jeżeli jednak już to robisz to postaraj się robić to w zgodzie z ortografią języka polskiego - "nie" z przymiotnikami w stopniu równym piszemy łącznie. ;)

Tak można. Np. http://forum.rakiety.org.pl/akumulatory ... t1523.html

Pozdrawiam :smile:
ODPOWIEDZ