Póki co poczytałem sobie księgę rakiet żeby zaznajomić się z podstawowymi pojęciami, choć i tak nie wszystko do końca rozumiem.
Jestem właśnie w trakcie zakupu rakiety Apacz wraz z silnikiem B15-5 i odbycia pierwszego lotu - od tak na dobry początek, by zobaczyć jak taka rakietka jest zbudowana itp - tak jak mówiłem, jestem kompletnie zielony
Celem mym oczywiście nie jest wysyłanie w nieskończoność rakiety Apacz, lecz budowa własnego modelu rakiety, i wysyłanie jej na coraz to lepszych silnikach, a następnie oczywiście opracowywanie własnych silników... no chyba, że nie złapię bakcyla.
Zassałem więc na dobry początek wersję trialową SpaceCad 5 i zabrałem się za projektowanie rakiety.
Nie jestem wrodzonym mistrzem w projektowaniu rakiet, więc wyniki, które otrzymałem potraktowałem jako zbyt optymistyczne.
A więc do rzeczy :
Przykładowy projekt rakiety :
http://imageshack.us/photo/my-images/338/rocketh.jpg/
Nos typu cone (?) wykonany z papieru, z 2cm "ramieniem" które wsuwa się do korpusu.
Korpus wykonany z papieru 2mm grubości.
4 stateczniki z balsy 3mm o wymiarach : 40x30x40x25mm.
Rureczka(?) przyklejona do rakiety, która ma ślizgać się po pręcie przy starcie ma długość 5cm, wykonana z papieru 1mm o średnicy 4mm, umieszczona 10 cm od dołu rakiety.
Silnik jaki tam wstawiłem to Aerotech B6A (2-4-6) o czasie pracy 0,74s i impulsie całkowitym 4,97Ns.
Najbliżej mu chyba do silniczka B15-5, na którym pewnie bym takową rakietkę testował:
"
[left]Silnik modelarski do rakiet B15-5.[/left][left]Parametry:[/left][left][list]
[*]impuls całkowity (Ns): 4,8
[*]ciąg maksymalny (N): 15
[*]czas pracy silnika (s): 0,8
[*]czas opóźnienia (s): 4,2
[*]masa silnika (g): 12
[*]masa paliwa (g): 3,8
[*]średnica zewnętrzna silnika (mm): 16,5
[*]długość silnika (mm): 35[/list][/highlight][/left]"
O dziwo rakieta od razu jest stabilna, nie trzeba dodawać żadnego ciężarku.
2,3 kalibra. Co to znaczy - nie mam pojęcia.
Według symulacji rakieta osiągnie 145m wysokości.
Czy te wyniki są chociaż zbliżone do prawdziwych ? Czy np. po realizacji takiego projektu okaże się, że rakieta będzie nurkować, rozpadnie się itp. ?
Wiem, że to dla Was śmieszne pytania, lecz ja pytam poważnie xD
Pozdrawiam