Silniki.

czyli zaczynamy zabawę!
mataus
*

Post autor: mataus »

Wielkie wilekie dzieki za odpowiedz.:)Juz wszystko rozumiem :)
przmin
Nowy

Re: Silniki.

Post autor: przmin »

nowy zielony. aktualnie szkicuje projekt i zastanawiam się na to z czego to powstanie.

pytanie z fizyki już dawno po szkole i nie wiem jak to policzyć

np. moja rakieta ma wagę 1 kg czyli 9,81N na nią napiera.
i mam silnik o ciągu 15N
czyli jestem o 5n do przodu
z jaką prędkością będzie leciała rakieta ?
i na jaką może się wznieść wysokość?
nie chcę rozwiązania na tacy, wolał bym jakiś wzór własne obliczenia zwiększą zabawę
DZIĘKUJE
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

A ja ważę 85kg i też odziałowuje na mnie 9,81...
To po pierwsze.
To z jaką prędkością będzie leciała rakieta zależy od pracy silnika a dokładniej mówiąc ile czasu będzie pracował, czy te 15N to trwa przez cały czas pracy czy jest to tylko pik jeżeli tak to ile trwa...
Do tego dochodzi jeszcze pytanie o masę paliwa, opór powietrza
mateuszw106
Kontakt:

Post autor: mateuszw106 »

Hej,
Oczywiście, jak zauważył poprzednik, obliczenia prędkości maksymalnej rakiety są czystą teorią, bo nigdy nie wiemy jak zachowa się silnik. No ale jeśli chcesz sobie troszkę policzyć to proszę bardzo.

v =(F x t)/m
Prędkość = siła ciągu * czas pracy silnika / masę rakiety

Podstawiasz dane pod wzorek i masz prędkość maksymalną. Nie jest tu uwzględniony opór powietrza, bo jak wiadomo, opór powietrza zmienia się wraz ze wzrostem prędkości, więc za dużo byłby z tym zabawy.
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

:) Polecam koledze programiki do obliczeń przy konstruowaniu rakiet :) Np SpaceCad 3 lub 4. Możesz tam zaprojektować rakietę, ustalić masę na 1kg i dobrać silnik o mocy takiej jak przewidujesz. Dowiesz się czy taka rakieta oderwie się od ziemi :)

PS. Max altitude ( maksymalna wysokość lotu /pułap ) w SpaceCadzie jest dość zawyżony, nie bierz sobie go do serca. Wg niego moja rakietka powinna latać na 650metrów na ROS'ie a lata około 400m :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

pamitać trzeba że nie zawsze rakieta leci idealnie pionowo.
Wystarczy że jest odchylona na wyżutni o kilka stopni a już realna wysokość będzie niższa.
Mało tego... nawet jeżeli startuje pionowo, to boczny wiart może spowodować że niżej poleci - kierowcy tirów dobrze o tym wiedzą, bo wiatr od boku znacząco podnosi spalanie, na skutek tego że naczepa chce jechać po skosie a ciągnik proto....
ODPOWIEDZ