Silniki.
Re: Silniki.
nowy zielony. aktualnie szkicuje projekt i zastanawiam się na to z czego to powstanie.
pytanie z fizyki już dawno po szkole i nie wiem jak to policzyć
np. moja rakieta ma wagę 1 kg czyli 9,81N na nią napiera.
i mam silnik o ciągu 15N
czyli jestem o 5n do przodu
z jaką prędkością będzie leciała rakieta ?
i na jaką może się wznieść wysokość?
nie chcę rozwiązania na tacy, wolał bym jakiś wzór własne obliczenia zwiększą zabawę
DZIĘKUJE
pytanie z fizyki już dawno po szkole i nie wiem jak to policzyć
np. moja rakieta ma wagę 1 kg czyli 9,81N na nią napiera.
i mam silnik o ciągu 15N
czyli jestem o 5n do przodu
z jaką prędkością będzie leciała rakieta ?
i na jaką może się wznieść wysokość?
nie chcę rozwiązania na tacy, wolał bym jakiś wzór własne obliczenia zwiększą zabawę
DZIĘKUJE
A ja ważę 85kg i też odziałowuje na mnie 9,81...
To po pierwsze.
To z jaką prędkością będzie leciała rakieta zależy od pracy silnika a dokładniej mówiąc ile czasu będzie pracował, czy te 15N to trwa przez cały czas pracy czy jest to tylko pik jeżeli tak to ile trwa...
Do tego dochodzi jeszcze pytanie o masę paliwa, opór powietrza
To po pierwsze.
To z jaką prędkością będzie leciała rakieta zależy od pracy silnika a dokładniej mówiąc ile czasu będzie pracował, czy te 15N to trwa przez cały czas pracy czy jest to tylko pik jeżeli tak to ile trwa...
Do tego dochodzi jeszcze pytanie o masę paliwa, opór powietrza
-
mateuszw106
- Kontakt:
Hej,
Oczywiście, jak zauważył poprzednik, obliczenia prędkości maksymalnej rakiety są czystą teorią, bo nigdy nie wiemy jak zachowa się silnik. No ale jeśli chcesz sobie troszkę policzyć to proszę bardzo.
v =(F x t)/m
Prędkość = siła ciągu * czas pracy silnika / masę rakiety
Podstawiasz dane pod wzorek i masz prędkość maksymalną. Nie jest tu uwzględniony opór powietrza, bo jak wiadomo, opór powietrza zmienia się wraz ze wzrostem prędkości, więc za dużo byłby z tym zabawy.
Oczywiście, jak zauważył poprzednik, obliczenia prędkości maksymalnej rakiety są czystą teorią, bo nigdy nie wiemy jak zachowa się silnik. No ale jeśli chcesz sobie troszkę policzyć to proszę bardzo.
v =(F x t)/m
Prędkość = siła ciągu * czas pracy silnika / masę rakiety
Podstawiasz dane pod wzorek i masz prędkość maksymalną. Nie jest tu uwzględniony opór powietrza, bo jak wiadomo, opór powietrza zmienia się wraz ze wzrostem prędkości, więc za dużo byłby z tym zabawy.
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

PS. Max altitude ( maksymalna wysokość lotu /pułap ) w SpaceCadzie jest dość zawyżony, nie bierz sobie go do serca. Wg niego moja rakietka powinna latać na 650metrów na ROS'ie a lata około 400m
Pozdrawiam
pamitać trzeba że nie zawsze rakieta leci idealnie pionowo.
Wystarczy że jest odchylona na wyżutni o kilka stopni a już realna wysokość będzie niższa.
Mało tego... nawet jeżeli startuje pionowo, to boczny wiart może spowodować że niżej poleci - kierowcy tirów dobrze o tym wiedzą, bo wiatr od boku znacząco podnosi spalanie, na skutek tego że naczepa chce jechać po skosie a ciągnik proto....
Wystarczy że jest odchylona na wyżutni o kilka stopni a już realna wysokość będzie niższa.
Mało tego... nawet jeżeli startuje pionowo, to boczny wiart może spowodować że niżej poleci - kierowcy tirów dobrze o tym wiedzą, bo wiatr od boku znacząco podnosi spalanie, na skutek tego że naczepa chce jechać po skosie a ciągnik proto....