Kacper pisze:
Od jakiegoś czasu buduję duży model samolotu z myślą o FPV już niewiele zostało ale chyba wcześniej będę miał w swojej flocie quadrocopter, też nie byle co bo 5kg udźwigu powinien mieć. Jedynie jeszcze muszę się zdecydować na czym oglądać obraz transmitowany z kamerki. Gogle odpadają bo będą przeszkadzać w równoczesnym oglądaniu tego co się dzieje dookoła natomiast większość LCD jest zupełnie nieczytelna w świetle słonecznym. Chodzi mi o coś co będę mógł przypiąć przy aparaturze i bez zasłaniania się kocem cokolwiek zobaczę. Będę ogromnie wdzięczny jeśli ktoś mógłby mi coś polecić. Jakiś telewizorek samochodowy czy nawigacja? Może w tym kierunku szukać?
I tu mamy problem. Dlatego nie zajmuję się FPV, bo jako właściciel bezpilotowca z kocem na głowie wylądowałbym dość szybko w Guantanamo.
Nie ma jak uniknąć problemu nadmiaru światła bez zamkniętego pomieszczenia. Okulary przezierne, laptopy wojskowe, nawet telewizorki CRT, to wszystko marketingowy kit. Nie znajdziesz Akbara przy drodze mając przenośną gruntostację i takie są fakty. Możesz znaleźć pojazdy, i dla wojska to wystarcza. Ale to wszystko i tak bezwartościowe bo ile ma PAL? 0.5mpix? aparat cyfrowy ma 10-12 i lepszą optykę, wyższy kontrast, ma artefakty z JPG ale nie ma PALowego rozmycia kolorów na granicach konturów. FPV kontra cyfrak+mapa jest bez szans. Z kolei FPV na PAL nie ma szans nawet z bzdurnymi Sony Webbie czy Creative Vado HD.
Jeśli już musisz mieć realtime, to najlepsze w polu jest... CRT monitor Sony Trinitron plus laptop z kartą telewizyjną in+out, tyle że PCMCIA lub inna a nie chinol USB co rwie klatki. Jak to zasilać? Potrzbny pojazd. Welcome to the club again.
W praktyce FPV z typowej wysokości 150-200m nadaje się do celów wysoce kontrastowych rzędu 1x1m (biały błyszczący motocykl w słońcu) i średniokontrastowych ok 1.5x3m (mały samochód np ciemnoniebieski na łące).
Można latać niżej ale nie z użyciem platform amatorskich, bo np. zabraknie 2-godzinnej długotrwałości lotu lub floty małych pojazdów.
Czy ja dobrze słyszałem? 5kg udźwigu do FPV? to będzie grat na 20kg. Po starcie rakietowcy ze względów bezpieczeństwa będą musieli się pochować. Startujący z wydm, albo katapulty czy rozkładanego pasa startowego (van, welcome to the club again). Moim zdaniem - zapomnij.
Komercyjne z udźwigiem 1kg to max i już obcinają ręce.