Silnik PCV + Dysza mosiężna

Czyli serca naszych niebolotów !
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Silnik PCV + Dysza mosiężna

Post autor: ArturroKRK »

Witam :smile: Jak już wspomniałem w wątku na temat hamowni, obok budowy rakiety Fireball zająłem się również wykonaniem silnika rakietowego. Silnik powstał raczej w celu sprawdzenia czy taka dysza będzie w ogóle funkcjonować.

Komora silnika została wykonana z rurki pvc-u SDR21 do zimnej wody o średnicy 3/4". Dysza to mosiężny nypel do łączenia rur + 2 stalowe podkładki o średnicy wewnętrznej 5mm osadzone wewnątrz i wklejone żywicą epoksydową.
1.jpg
1.jpg (72.17 KiB) Przejrzano 7828 razy
2.jpg
2.jpg (71.36 KiB) Przejrzano 7828 razy
3.jpg
3.jpg (80.53 KiB) Przejrzano 7828 razy
Cała dysza była takiej średnicy że nie chciala wejść do rurki, więc tą najpierw rozgrzałem opalarką a następnie na siłę wsadziłem do środka. Lukę między ściankami rurki a gwintem nypla uzupełniłem masą epoksydową ( coś a'la poxilina) , zalałem klejem epoksydowym a następnie rurkę znów podgrzałem i zagiąłem obrzeża do środka przy pomocy lejka. Do środka powędrowało około 50-55 g paliwa glukoza-saletra w proporcjach 40/60. Zatyczka została wykonana z masy epoksydowej z zatopionymi podkładkami stalowymi a następnie zalałem dziurę klejem epoksydowym i znów zagiąłem do środka obrzeża. Cały wykonany silnik waży około 103g.

I tutaj prośba do was... Pomożecie mi z moim pierwszym liczeniem? Chodzi mi o Ciąg, impuls, zacisk i te wszystkie podstawowe dane które da się policzyć...

Paliwo - Glukoza 40% /Saletra 60%
Średnica krytyczna dyszy - 5mm
Długość bloku paliwa - 5cm
Średnica kanału - 5mm
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Silnik PCV + Dysza mosiężna

I dalsze zdjecia:
4.jpg
4.jpg (77.48 KiB) Przejrzano 7826 razy
5.jpg
5.jpg (80.24 KiB) Przejrzano 7826 razy
6.jpg
6.jpg (99.5 KiB) Przejrzano 7826 razy

Bo jeśli dobrze liczę to :

Zacisk = powierzchnia spalania paliwa / pole powierzchni otworu krytycznego dyszy? I jeśli tak to mnie wychodzi około 39... czyli chyba jakoś mało... ?
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Luk »

ArturroKRK pisze:Pomożecie mi z moim pierwszym liczeniem? Chodzi mi o Ciąg, impuls, zacisk i te wszystkie podstawowe dane które da się policzyć...

SRM prawde Ci powie :wink: , ściągnij sobie arkusik ze strony Rysia Nakki i będziesz mógł przeliczać dowoli :grin:

Powiedz jeszcze jaka jest średnica twojego ziarna...z tego co widze to twoja rurka powinna miec koło 23mm średnicy wewnętrznej a przy takim ziarnie i tych parametrach które podałeś nie wychodzi za bardzo 50g paliwa....tylko 35g

Poza tym licząc dla tych 23mm wychodzi zacisk początkowy 85 i max 127. Przy karmelce takiej jak podałeś to będzie słabo...proponowałbym paliwko glukozowe 65/35 choć i tak dla takiego przydałby sie zacisk początkowy ok. 130 (dysza 4mm). Z resztą odpalisz i zobaczysz... :wink:

Co do reszty parametrów (dla paliwka glukozowego 65/35 bo taki jest tylko w arkuszu Nakki) to:
-ciśnienie max. 1,6MPa
-ciąg max. 33N
-ciąg średni 30N
-czas pracy 1,275s
Charakterystyka spalania progresywna.

Pozdr.Luk
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

No możliwe że coś pokręciłem... :) Ale co tam, zawsze to jakieś doświadczenie. Odpalę ten silnik i wrzucę wam filmik do pokazania. Paliwa wydaje mi się że dałem bliżej 50g no ale teraz to już sam nie jestem pewien... A zapomniałem zważyć i zapisać masę samego ziarna - następnym razem :D W sumie silnik bardziej powstał z nudów podczas brzydkiej pogody i w celu przetestowania samej dyszy - wiec zobaczymy :)

Ale i tak dziękuję :)
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

:) dysza ładnie odpaliła - widać było że pracuje poprawnie. Paliwo było masakryczne - kanał chyba się zapadł w środku (dlatego tak długo się palił karmelek)

Paliwa opisywać nie będę - testowana była dysza, a nie karmelek :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YtaqZUa5C8M[/youtube]
ODPOWIEDZ