Komputer pokładowy do rakiety

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

A ja tez pisalem wiecej na temat GPSu.

Nie nalezy odrzucac mozliwosci jego pomiarow bez sprawdzenia.

Byc moze odbiornik Pomorzan byl starego typu z ograniczeniem do 160km/h i z tego wzieły się bledy...

<span style="font-weight: bold">Wikipedia:</span>

"Odbiorniki cywilne są wyposażane w zabezpieczenia uniemożliwiające zastosowanie ich w niektórych dziedzinach. W szczególności, przestają działać po przekroczeniu pewnej prędkości – starsze odbiorniki 160 km/h, nowsze rzędu 1665 km/h"

p.s. Droid tracker ma mozliwosc przesylania zdjec do albumu Picassy (ewentualny podglad przy dlugim locie + ewentualna pomoc przy odnajdywaniu) - ale niestety musze sprawdzic czy bedzie dzialac przy jednoczesnym nagrywaniu filmu.
Hack

Post autor: Hack »

Miedzy innymi na "czarnej liscie" materialow zamieszczonych przez MSWiA sa dokladne akcelerometry, dzieki ktorym mozna autonomicznie naprowadzac rakiety i pociski na dowolny cel przeliczajac wartosci przyspieszen w 3 osiach na odleglosc, pozycje. Inercyjne systemy naprowadzania sa zupelnie samodzielne, nie wymagaja polaczenia z satelita, wystarczy lokalna kalibracja odniesienia do mapy 3d.

Zatem akcelerometr moze odpowiadac za polozenie.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Na takich zasadach, to masz rację.
zgubilembulke
*

Post autor: zgubilembulke »

x
Ostatnio zmieniony sobota, 19 maja 2018, 21:18 przez zgubilembulke, łącznie zmieniany 1 raz.
placydo
PROFI

Znowu ja :/

Na wstepie wyjasnienie co do programu o ktorym dalej mowa:

VNC Server i VNC Client.

VNC Server instalujemy na komputerze do ktorego chcemy miec dostep. VNC Client na komputerze na ktorym pracujemy. I teraz laczac sie klientem z serwerem widzimy to co sie dzieje na ekranie komputera z zainstalowanym serwerem.

Dzisiaj rozmawiajac z Kacprem padlo pytanie (do mnie) czy da sie przeslac obraz na zywo. Okazalo sie, ze mozna zainstalowac VNC Server na telefonie.

Idac dalej - wykupic pakiet transferu danych (np play czy inne) i ogladac na zywo obraz z rakiety. Oczywiscie nie bedzie super plynny obraz jak w filmach od NASA czy SpaceX :wink:

Jednak daje nam to dodatkowa mozliwosc - resetowania systemu w razie zwieszki, odpalania dodatkowych programow po wyladowaniu (chociazby mp3 z piskliwym dzwiekiem do odnajdowania) a takze stalego podgladu.

W najblizszym czasie zamierzamy przetestowac jak to w rzeczywistosci dziala.
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Tylko patrzeć jak przyjdą faceci w ciemnych 8)

A tak serio to total. Czekam z niecierpliwością na testy.
placydo
PROFI

taki maly smaczek dla tych, ktorzy maja okularki do anaglyphow :wink:

Obrazek
ixion
**

Post autor: ixion »

Osobiście pomysł bardzo mi się podoba i sam myślałem o czymś takim, czy wiesz do jakiej maksymalnej wartości G mierzy akcelerometr w tym telefonie? Bo wydaje mi się że w telefonach kom montuje się akcelerometry które maksymalnie mierzą do kilku G a to morze być za mało do rakiety. Ale czekam na twoje dalsze testy, jak się pomysł sprawdzi kupuje taki telefon do rakiety.

PS. iPhone 4 ma czujnik magnetyczny (kompas) akcelerometr 3 osiowy, żyroskop 3 osiowy, GPS , czujnik zbliżeniowy, czujnik światła i procesor 1Ghz, ciekawe co by można było zrobić z niego.
zgubilembulke
*

Post autor: zgubilembulke »

x
Ostatnio zmieniony sobota, 19 maja 2018, 21:16 przez zgubilembulke, łącznie zmieniany 1 raz.
placydo
PROFI

Taki już jestem narwany. Przepraszam.

Szkoda tylko, że sam do końca nie wiesz co piszesz. Dam tu małe porównanie. Asus jest dużo lepszy i zostawia w tyle Windows 7....

Android to system operacyjny :wink:

Piszemy tutaj o użyciu telefonu HTC Dream - pierwszym (dokładnie) urządzeniu wyposażonym w system Android - nie zmienia to faktu, że ma GPS, czujnik pola magnetycznego oraz akcelerometr co w zupełności wystarcza.
ODPOWIEDZ