Zacisk dyszy

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

No bez przesady, może "Księga Twardowskiego" ma jeszcze uczyć czytać?
maciek125
Nowy

Post autor: maciek125 »

dobra dobra jak będę miał jeszcze jakieś pytania to na pewno znajdą się na forum a co do pi to moja wina że źle to odczytałem nie czytałem ze zrozumieniem(chciałem to policzyć na szybko :D ) co do reszty "Księgi Twardowskiego " to nie ma problemu wszystko rozumiem :)

może nie jestem na jakimś poziomie geniusza ale wiedzę potrzebną do produkcji rakiet itp mam

ps a tak na końcu to pi możemy także wyrazić 22 przez 7 (z kreską ułamkową) :D

ps2 nie należy się naśmiewać z tych co mają mniejsząwiedzęw końcu dopiero zaczynam więc mam prawo pytać :!:
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Nikt się nie naśmiewa, tylko jak ktoś ma dość niski poziom wiedzy, to ryzykuje bardziej. Łatwiej o wypadek na skutek złych obliczeń itp. Dmuchamy na zimne. Jeśli poczułeś się urażony, to przepraszam.
kermit
PROFI
Kontakt:

nie trolujemy

Post autor: kermit »

Nikt się z Ciebie nie naśmiewa, ani nie troluje.

Dobrze że pytasz jeśli nie jesteś pewien, a moje uwagi na temat uzupełnienia księgi rakiet są raczej skierowane do autorów i to bardziej jako propozycja niż uwaga krytyczna <span style="color: green">( trudno siebie samego krytykować )</span>.

Uwaga i skupienie to jest podstawa w tej branży, bo o wypadek nie trudno jak napisał <span style="color: red">jaskiniowiec</span>.

Czytajmy z uwagą , a czyńmy z rozwagą, wówczas wszystko będzie dobrze.

A jeśli ktoś coś nie wie to po to właśnie jest to forum żeby się dowiedzieć.

Co do "Księgi Twardowskiego" to trzeba ją będzie uzupełnić ,ale to już inna bajka i gdzie indziej się to będzie działo.

A Tobie Maciek życzę sukcesów i nie obrażaj się na nas. Ja sam niewiele więcej miałem lat jak puściłem swoją pierwszą rakietkę ( kijankę ) no i tak mi już zostało choć już dziadkiem jestem.

Zupełnie nie na temat w tym temacie liczba TT (pi) , nie jest wymierną bo inaczej nie istniałby okrąg ani koło i jadąc na rowerze dzwonilibyśmy zębami ( zamiast kół wielokąty foremne :lol: ), a każdy ułamek jest tylko jej przybliżeniem, lepszym albo gorszym.

22/7 znali już starożytni Egipcjanie.

lepsze jest przybliżenie 355/113 daje błąd mniejszy od 3/10 000 000 ( trzy dziesięciomilionowe ) , ale czy łatwiej się to liczy ?????? nie sądzę. Bardziej się to stosuje w podziałach gdzie kółka o liczbie zębów 71 i 113 są obowiązkowym zestawem.
maciek125
Nowy

Post autor: maciek125 »

witam

wcale się na was nie obrażam

co do pi to masz absolutną rację nie jestem aż na takim poziomie w końcu mam naście lat chociaż matematyka jest dla mnie dość łatwa a dowiedzieć się czegoś nowego jest zawsze fajnie

dzięki że mi kibicujesz

rakieta na ukończeniu tylko paliwko pozostało a o wynikach dowiecie się z forum

:D
piropirat
**

Post autor: piropirat »

Przy małych silniczkach rób na oko :)

<span style="color: green">( "na oko to chłop w szpitalu, umarł a rodzinie wmawiali że to sraczka" jak czytam takie propozycje to mnie cholera bierze i naprawdę sraczki dostanę krmt )</span>
zsamot1996
*

Post autor: zsamot1996 »

Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum.

Mam pytanie dotyczące tego jaki zacisk jest odpowiedni dla paliwa Big Bird 2.

Paliwo znalazłem na stronie PINOTA. Jako silnik chciałem zastosować rurkę PCV Nibco Sch40 3/4 cala o wytrzymałości na ciśnienie 3300 kPa.
mateuszw106
Kontakt:

Re: Zacisk dyszy

Post autor: mateuszw106 »

Hej,
Ostatni wróciłem do tematu rakiet, bo od dłuższego czasu nie miałem motywacji do pracy.
Za kilka dni chcę zrobić kilka, a może nawet kilkanaście różnych silników do testów.
Aby nie męczyć się z obliczeniami pola całkowitego wymyśliłem, że zrobię schemacik w excelu i będę do niego tylko wpisywał liczby, a on mi będzie dawał wynik.
Jako punkt wyjścia wziąłem przykład P. Ksarda z 2 postu, jakby mi ten wynik nie wychodził będę wiedział, że mam coś źle wpisane.
I tu zaczynają się schody.
Kiedy przepisałem właściwie cały wzór wyszedł mi wynik koło 3000 czyli dość daleki od 1887. Spróbowałem obliczyć to ręcznie. Wyszedł ten sam wynik czyli około 3000.

Kilka miesięcy temu wychodził mi dobry wynik czyli 1887. Teraz za nic nie mogę go osiągnąć...
W takim razie pokażę jak to liczę:

h = 40
r = 12,5

Pc = 2πr2 + 2πrH

2 * 3,14 * 12,5^2 + 2 * 3,14 * 12,5 * 40 = 4121,25
2 * 3,14 * 4^2 + 2 * 3,14 * 4 * 40 = 1105,28
4121,25-1105,28 = 3015,97

Bardzo proszę Was o pomoc.
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Luk »

Witam.

Nie wiem co chciałeś tutaj policzyć...,nie możesz tak po prostu odjąć pola pow. całkowitych walca zewnętrznego i wewnętrznego Obrazek .

Ma być tak:

Pole pow. czołowych = 2*π*(R2- r2)
Pole pow. kanału = 2*π*r*h

Powierzchnia spalania = Pole pow. czołowych + Pole kanału

r - promień kanału
R -promień ziarna
h - wysokośc ziarna
Pow. czołowe = 2*3,14*(12,52 - 42) = 880,77 mm2
Pow. kanału = 2*3,14*4*40 = 1004,8 mm2
Pow. spalania = 880,77 + 1004,8 = 1885,57 mm2

Różnice w wyniku mogą wynikać z przyjętej wartości liczby Pi.

Pozdr.Luk
Ostatnio zmieniony sobota, 5 lut 2011, 20:32 przez Luk, łącznie zmieniany 2 razy.
mateuszw106
Kontakt:

Post autor: mateuszw106 »

Hej,
Wielkie dzięki Obrazek
Po prostu zapomniałem, jak to kiedyś liczyłem i pewnie wziąłem zły wzór Obrazek

Jeśli ktoś chce mieć taki schemacik na excelu to mogę wysłać na maila.

Pzdr
ODPOWIEDZ