UWS4
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Moim zdaniem bardzo przydatny byłby układ rejestratora. Taki układ który umożliwi rejestrację np 4-6 wartości analogowych z zapisem na kartę pamięci w txt. Wystarczy 100-10 pomiarów na sekundę. A wtedy co się podepnie do rejestratora to już kwestia potrzeb. Może to być np wartość ciągu, ciśnienie, temperatury dla próby statycznej silnika, lub też prędkość, wysokość, przyspieszenia, temperatura w czasie lotu rakiety. Część analogowa może się zmieniać, rejestrator jako moduł pozostał by stały.
Mhm, jeśli chodzi o taki układ to nie widzę najmniejszego problemu. Kontrolery (małe) z których korzystam obsługują do 7 wejść konwertera A/C więc jednorazowo mogą obsłużyć taką ilość czujników. Jeśli chodzi o karty pamięci to bardzo łatwo można wtedy podpiąć karty microSD więc i ten problem z głowy. Dodatkowo zostaje spory zapas mocy obliczeniowej do innych zadań. Chyba żeby przyjąć budowę modułową, to wtedy taki układ byłby specjalizowany w rejestrowaniu wartości analogowych / cyfrowych, a inny układ z którym byłby połączony odpowiadałby za odzysk (spadochrony, namierzanie). Dodatkowo obydwa moduły można wyposażyć w porty USB dzięki czemu możliwe byłoby programowanie ich przy użyciu jedynie kabla USB, bez konieczności posiadania programatora przez użytkownika.
Całość jak najbardziej do zrealizowania
Całość jak najbardziej do zrealizowania
- andżej
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Witam
Już od dawna myślałem o zbudowaniu uniwarsalnego komputerka pokładowego łączącego w sobie funkcje rejestratora, odzysku, odpalaczki drugiego stopnia itd. Ponieważ nie dysponuję wolnym czasem i nie mam wystarczających zdolnści starałem się zrobić co sie da najmniejszym nakładem środków (czytaj wysłużyć się innymi). Pierwsza próba zlecenia budowy rejestratora studentom PG niepowiodła się (powstał prototyp ale po zaliczeniu projektu nie było motywacji do dalszych prac). Aktualnie powstaje w ramach pracy dyplomowej kolejny układ (podziękowania dla Promotora
) który mam nadzieję uda się rozwijać w przyszłości.
Jeśli czujesz się na siłach i programowanie mikrokontrolerów nie stanowi dla Ciebie problemu a dodatkowo jesteś wkrecony jak my wszyscy to oferuję wszelką pomoc w zakresie jakim dysponuję, aby udało się zbudować alternatywny układ z którego moglibyśmy wszyscy korzystać.
Już od dawna myślałem o zbudowaniu uniwarsalnego komputerka pokładowego łączącego w sobie funkcje rejestratora, odzysku, odpalaczki drugiego stopnia itd. Ponieważ nie dysponuję wolnym czasem i nie mam wystarczających zdolnści starałem się zrobić co sie da najmniejszym nakładem środków (czytaj wysłużyć się innymi). Pierwsza próba zlecenia budowy rejestratora studentom PG niepowiodła się (powstał prototyp ale po zaliczeniu projektu nie było motywacji do dalszych prac). Aktualnie powstaje w ramach pracy dyplomowej kolejny układ (podziękowania dla Promotora
Jeśli czujesz się na siłach i programowanie mikrokontrolerów nie stanowi dla Ciebie problemu a dodatkowo jesteś wkrecony jak my wszyscy to oferuję wszelką pomoc w zakresie jakim dysponuję, aby udało się zbudować alternatywny układ z którego moglibyśmy wszyscy korzystać.
Co do wolnego czasu to też jestem ograniczony, jednak nie jest powiedziane że układ musi powstać w tydzień 
Pomysł stworzenia wydaje mi się całkowicie uzasadniony i ciekawy a co za tym idzie wart realizacji. Pozostaje kwestia dogrania wymagań funkcjonalnych takiego urządzenia i można ruszyć z projektowaniem.
Więc jeśli jesteś tym na 100% zainteresowany i są jeszcze inni którzy chcieli by z tego skorzystać możemy otworzyć nowy wątek i zająć się projektem tego urządzenia
Ja ze swojej strony dodam, że jakimś super elektronikiem nie jestem, ale trochę już doświadczenia mam, zasobów również. Jeśli chodzi o programowanie to nie ma problemu (gdyż z zawodu jestem konsultantem programistą
). Nie ukrywam, iż chciałbym najpierw dopracować projekt i wykonać elektronikę o mojej hamowni, to pozwoli na nabranie wprawy w produkcji elektroniki i będzie małym polem doświadczalnym dla pewnych rozwiązań. Ale to już myślę, że niedługo. Dlatego możemy powoli pozbierać wymagania od wszystkich zainteresowanych urządzeniem.
Kto zainteresowany, ręka do góry!
Pomysł stworzenia wydaje mi się całkowicie uzasadniony i ciekawy a co za tym idzie wart realizacji. Pozostaje kwestia dogrania wymagań funkcjonalnych takiego urządzenia i można ruszyć z projektowaniem.
Więc jeśli jesteś tym na 100% zainteresowany i są jeszcze inni którzy chcieli by z tego skorzystać możemy otworzyć nowy wątek i zająć się projektem tego urządzenia
Ja ze swojej strony dodam, że jakimś super elektronikiem nie jestem, ale trochę już doświadczenia mam, zasobów również. Jeśli chodzi o programowanie to nie ma problemu (gdyż z zawodu jestem konsultantem programistą
Kto zainteresowany, ręka do góry!
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
A którą rękę mam podnieść? Lewą czy prawą? A tak na serio to mogę obie 
Zrozumiałe, że masz priorytety, ale z tym projektem super się nie spieszy. Co do wymagań, to na początek warto by przejrzeć jakie mamy w tej chwili na rynku gotowe urządzenia tego typu.
Wiele osób już próbowało zmierzyć się z tym tematem, jak na razie bez skutku. W zakresie elektroniki analogowej mogę służyć pomocą.
A wątek tematyczny już jest: "mini - komputerek"
Zrozumiałe, że masz priorytety, ale z tym projektem super się nie spieszy. Co do wymagań, to na początek warto by przejrzeć jakie mamy w tej chwili na rynku gotowe urządzenia tego typu.
Wiele osób już próbowało zmierzyć się z tym tematem, jak na razie bez skutku. W zakresie elektroniki analogowej mogę służyć pomocą.
A wątek tematyczny już jest: "mini - komputerek"
-
mateuszw106
- Kontakt:
Re: UWS4
Hej,
Mam mały problem z układem. Wszystko działało poprawnie, ale jak zamocowałem go do rakiety (kilka elementów metalowych było w pobliżu) i sprawdziłem czy działa, to od razu zaczął piszczeć. Robił to niezależnie od pozycji. Próbowałem coś zrobić regulacją podkówki, ale też nic.
Gdy przełączyłem na "uzbrojony", piszczek ucichł.
Co może być przyczyną tej awarii ?
Może za małe napięcie ?
Albo elementy metalowe w pobliżu ?
Mam mały problem z układem. Wszystko działało poprawnie, ale jak zamocowałem go do rakiety (kilka elementów metalowych było w pobliżu) i sprawdziłem czy działa, to od razu zaczął piszczeć. Robił to niezależnie od pozycji. Próbowałem coś zrobić regulacją podkówki, ale też nic.
Gdy przełączyłem na "uzbrojony", piszczek ucichł.
Co może być przyczyną tej awarii ?
Może za małe napięcie ?
Albo elementy metalowe w pobliżu ?
-
mateuszw106
- Kontakt:
Czy w pobliżu ( 1-1,5cm ) może znajdować się rurka z aluminium ? Chyba nie powinna zadziałaś w jakiś sposób na UWS. Proszę o szybką odpowiedź.
-
Paul
- Supersonic PROFI
Witam,
Aluminium jak rowniez inne metale kolorowe (miedz, mosiadz itd) jak rowniez stale nierdzewne mozna bez problemow stosowac w modelu rakiety.
Uklad jest jedynie wrazliwy na czesci metalowe, ktore daja sie namagnesowac - innymi slowy wszystko to co jest przyciagane przez magnes nie powinno byc stosowane w modelu.
Bardziej problematyczne sa ale czesci metalowe, ktore sa np. elementami wyrzutni !!!! Tam musisz zwrocic szczegolna ostroznosc !!!
Pozdrawiam
Paul
Aluminium jak rowniez inne metale kolorowe (miedz, mosiadz itd) jak rowniez stale nierdzewne mozna bez problemow stosowac w modelu rakiety.
Uklad jest jedynie wrazliwy na czesci metalowe, ktore daja sie namagnesowac - innymi slowy wszystko to co jest przyciagane przez magnes nie powinno byc stosowane w modelu.
Bardziej problematyczne sa ale czesci metalowe, ktore sa np. elementami wyrzutni !!!! Tam musisz zwrocic szczegolna ostroznosc !!!
Pozdrawiam
Paul
-
mateuszw106
- Kontakt:
Akurat pręt od wyrzutni również mam z aluminium, więc nie powinno być problemu. Wielkie dzięki za radę