Iskra

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
tygrys
**

Iskra

Post autor: tygrys »

ISKRA

średnica - 30 mm
długość - 35 cm
usterzenie - 3 szt
masa startowa - 240g
odzysk - opóźniacz pirotechniczny 5s , dwie taśmy hamujące

Obrazek

Usterzenie

Płaszczyznę statecznika wykonałem razem z podstawą co bardzo ułatwia montaż. Materiał którego użyłem to 4 kartki bloku technicznego sklejone żywicą epoksydową przy pomocy prasy składającej się z dwóch równych kawałków drewna uciętych z jednej strony pod kątem 15°. Drewno zabezpieczyłem przed sklejeniem olejem oraz cienką folią spożywczą , od strony skośnej docisnąłem rurkę o średnicy trochę mniejszej niż kadłub rakiety , która odpowiednio wyprofilowała podstawę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wstępnie wyciąłem kształt nożem a do dokładnej obróbki przez szlifowanie użyłem wzornika. Przyrząd do szlifowania składa się z dwóch deseczek skręconych razem dolna deska służy do prowadzenia po wzorniku a górna z naklejonym papierem dokładnie kopiuje kształt na obrabiany materiał. Technologia zapewnia dużą dokładność suwmiarka nie pokazała większych różnic niż kilka setnych milimetra , można w ten sposób uzyskać dowolny kształt statecznika.

Obrazek Obrazek

Przed przyklejeniem zwęziłem podstawę o połowę.

Obrazek

Sposób którego użyłem do zaznaczenia miejsca przyklejenia stateczników.

Obrazek Obrazek Obrazek

Głowica

Wykonanie głowicy bez użycia tokarki jest dość problematyczne. Próba toczenia drewna przy pomocy wiertarki nie dała zadowalających rezultatów więc postanowiłem zrobić to ręcznie , jako szkielet konstrukcji posłużył mi kawałek czerstwego pieczywa nadałem mu odpowiedni kształt papierem ściernym i polakierowałem żeby nie chłonął żywicy. Dolną część głowicy uzyskałem robiąc odlew w formie z kawałka rurki użytej do budowy rakiety , następnie nałożyłem szpachlę samochodową wykańczającą na górę i przystąpiłem do szlifowania.

Obrazek Obrazek

Podobnie jak stateczniki głowice szlifowałem na wzorniku , zgrubnie papierem 80 następnie przesunąłem klocek oporowy o 1mm do przodu i wykończyłem papierem 120. Szlifowanie zajęło około 30 min dając zaskakująco dobry efekt końcowy.

Obrazek Obrazek

Lakier

Sprawdziłem kilka dostępnych na rynku lakierów w aerozolu i mogę polecić lakiery ekologiczne - producent DECO COLOR® , dostępne na allegro. Zalety produktu to wydajność , bardzo dobre krycie lepsze niż większość lakierów matowych więc nakłada się cieńsze warstwy i nie ma problemów z zaciekami. Lakier ma bardzo słaby zapach prawie nie wyczuwalny i dość szybko schnie , powłoka mogła by być twardsza

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Silnik

Rurka PVC-U 3/4", 3 bloki paliwa KNDX 50g , zacisk 254-210-241 , czas opóźnienia: 5 s , do wyrzucenia taśm hamujących użyłem 0,4g NC.

Start

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5KvTYyVKzN0[/youtube]

Rakieta po 40s bezpiecznie powróciła na ziemię lądując około 150m od miejsca startu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 lut 2011, 14:32 przez tygrys, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

No trochę musieliśmy się naczekać na zastosowanie Twojego napędu w akcji :D .

Dynamiczna praca sinika, dopracowany odzysk pirotechniczny, staranny ładny model z idealnie wklejonymi statecznikami 8) .

Dla mnie super, proszę o jakieś gwiazdki dla Kolegi <span style="font-weight: bold">tygrysa</span>

Przydałaby się kamerka na pokładzie taka w obudowie od zapalniczki :wink:

pzdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Dla mnie także - piękny, stabilny lot i powrót na spadochronie. Do tego własny, dynamiczny silnik.

Estetycznie wykonane zarówno sam model jak i wyrzutnia. Odpalanie radiowe a więc proponuję dwie gwiazdki ** :D

Zapewne już niedługo zobaczymy kolejne loty modeli Tygrysa.
tygrys
**

Wkrótce wyjeżdżam , nie będę miał dostępu do internetu . Mam nadzieje że w przyszłym roku sytuacja się ustabilizuje i powrócę do rakiet . Dzięki za gwiazdki , następne rakiety na pewno będą lepiej wykonane i wyposażone . Iskra to mały modelik który pozwolił mi na lepsze poznanie zagadnień występujących podczas projektowania , wykonania rakiety . Starałem się wszystko zrobić ręcznie bez użycia skomplikowanych narzędzi do których zresztą mam dostęp . Myślę że opis przyda się początkującym modelarzom ponieważ model jest wykonany przy użyciu kilku kawałków drewna i papieru ściernego a prezentuje się bardzo dobrze wizualnie oraz konstrukcyjnie podołał wymaganiom .
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Super, ale jesteś patenciaż. Głowica z czerstwego pieczywa: rozwiązanie proste skuteczne i smaczne. Stateczniki tez wyszły extra. Całościowo bardzo ciekawe wykonanie modelu. Staranność potwierdzona udanym lotem.
tygrys
**

Re: Iskra

Cześć troszkę czasu już minęło od startu , życie też się poukładało więc zapewne wkrótce rozpocznę budowę nowej rakiety.

Wracając do Iskry znalazłem jeszcze jedno zdjęcie zrobione po odnalezieniu .

Obrazek

Spróbowałem też w przybliżeniu oszacować wysokość lotu , po dokładnej analizie filmu zmierzyłem czas opóźnienia dźwięku który wynosił około 1,5s od wyrzucenia taśm. Niestety na youtube tego nie widać. Maksymalną wysokość około 500m model osiągnął po 6s od startu. Stałem dość blisko wyrzutni 35m , miałem sporo szczęścia że zdołałem to uchwycić. Filmowanie polegało na bardzo szybkim ruchu kamery o 90° , rakieta poszła jak po sznurku mimo że lekko wiało.
ODPOWIEDZ