Technologia i mat. do wykonywania dysz silników high power.

Czyli serca naszych niebolotów !
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Post autor: malyro »

Witam !

A może taki graficik :D

[img]http://image_piro.republika.pl/grafitm.jpg[/img]

Jest to część wymienna elektrody grafitowej pieca łukowego.Piec ok.2MW !!!! 3 elektrody.Widziałem też mniejsze końcówki (1/3) od mniejszych pieców.

Część poszła na tygiel do topienia.

pzdr.
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,

jak umiesz taki grafit zalatwic, to czemu nie !!! Mozna by zrobic pare dysz i wyprobowac. :D Mysle, ze nie powinien byc gorszy od tego jakim w tej chwili dysponujemy, mysle, ze bedzie nawet lepszy.

Paul
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Dysza

Post autor: robercik »

Cześć

Faktycznie niezły grafit :o W sam raz na silnik klasy "O" :D

No to może zahandlujemy :?: Wyślesz mi takie dwa, jeden dla nas a z drugiego wytoczę Ci dyszę jaką chcesz. Co ty na to :?:

Przy okazji przedstawiam dyszę w starej technologii, która nie sprawdziła się w locie na 2km.:

Obrazek

Jest to dysza do silnika 65mm w klasie L który mieści 2kg paliwa (silnik startowy do projektu lotu na 10km).

Kielich wlotowy w miejscu odsłoniętego alu chroniony jest przed wytopieniem krążkiem laminatu 3mm grubości i silikonem

Prawdopodobnie nie wytrzyma jednak kielich wylotowy, co potwierdzi test statyczny.

Wówczas dysza wymagać będzie przetoczenia i spadnie nieco jej masa z obecnych 298g.

Gdybym dysponował grubym grafitem, nie trzeba byłoby kombinować z alu :wink:

pzdr
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Post autor: malyro »

Witam !

Od kilkunastu lat tam już nie pracuje ale pomyślimy zobaczymy czy się cuś nie da zrobić.Tutaj można coś nieco poczytać-złącze elektrod

http://www.sinograf.com.pl/elektrody_2.html
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

HP45

Cześć

Moje obawy dotyczące technologii dysz alluminiowo grafitowych potwierdziły się. Próba silnika w klasie L nie powiodła się.

Obrazek

na zdjęciu widać moment przepalenia kielicha wylotowego, po chwili grafit został wypluty.

Obrazek

A tak wygląda dysza po próbie...

Tak więc żadnego przetaczania nie będzie. :(

<span style="font-weight: bold">Malyro</span>, jak tam sprawy grafitowe :?: Da się cosik uszczknąć z tych zużytych elektrod :?:

Walec grafitu fi 80 mm kosztuje w Niemczech 120 EUR, to mnie trochę osłabia. Ale jakby cena była przyzwoita to czemu nie.

pzdr
Grafit_alpha3
Teoretyk

Post autor: Grafit_alpha3 »

Dydstrybutorem amerykańskiej firmy POCO produkującej między innymi grafit jest firma Oberon (www.oberon.pl) w swoim katalogu wspominali o cenach 40-55 PLN/dm^3 grafitu do elektrodrążenia. Cenę podali orientacyjną.

Nie mam doświadczeń z tą firmą, grafitu jeszcze nie mam potrzeby stosować, ale może komuś pomoże. To nie jest reklama.

Wcześniej w tym temacie ktoś wspominał o tytanie. Może ktoś z kolegów wie gdzie można kupić stopy tytanu B (beta)? Tytan nie jest tak wcale tak łatwo dostępny. Promotor kolegi stwierdził ostatnio, że jak chce we wrześniu prowadzić badania na lotniczych stopach tytanu to powienien już teraz je zamówić.

BTW. Tytan alfa sie nie nadaje, powyżej 400^C bardzo szybko się utlenia zachodzi przemiana fazowa. Jest zdecydowanie gorszy niż stal.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

<span style="font-weight: bold">Grafit_alpha3</span> dzięki za fajny kontakt :!:

Jednak już widzę schody - pręty mają 3m. Jeśli nie mają tego na stanie, to "dupa zbita" ...

Ale zobaczymy, w poniedziałek dzwonię.

Tak czy owak byłoby przyjemnie zbudować fest dyszę z jakiegoś odpadu :D

pzdr
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Robercik, nie pomyliło Ci się? 300mm to 30cm.

http://www.oberon.pl/okragle.htm
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

He, he, no pewnie, dzięki, ostatnio już widzę to co chcę zobaczyć :lol:

Natomiast pytanie - czy taki grafit nie jest zbyt miękki :?:

pzdr
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Obawiam si,ę, ze bez przetestowanie, to się nie dowiemy. Podane parametry wytrzymałościowe są niezłe. Zaczynam się tylko zastanawiać nad możliwością pęknięcia dużego bloku grafitu przy tak zmiennych i dużych obciążeniach termicznych. Grafit jest twardy, ale kruchy.
ODPOWIEDZ