Od jakiegoś czasu, bardzo powoli i skrupulatnie, pracujemy nad systemem śledzącym lot rakiety.
Chciałbym zaprezentować dotychczasowe dokonania a także relacjonować postęp prac nad systemem.
Parę słów wprowadzenia - nie jest to w pełni działający system a jedynie tzw "Proof of concept".
Urządzenie poruszające kamerą wykonał Kacper, układ sterujący wykonał Bartek (brat Kacpra).
W niedługiej przyszłości planujemy testy w Krakowie (być może nie tylko na rakietach ale i quadrocopterze).
Jak to działa?
1. Program przechwytuje klatkę z kamerki,
2. Program przetwarza obraz, szuka zakresu interesujących nas kolorów i wyznacza ich pozycję.
3. Program przekazuje do układu sterującego nową pozycję.
4. Układ sterujący porusza urządzeniem do wyznaczonej pozycji.
Powrót do 1.
Jeśli w trakcie ruchu urządzenia wykryty zostanie ruch śledzonego obiektu nastąpi wyznaczenie jego nowej pozycji.
Lecimy po kolei:
Urządzenie sterujące polem widzenia kamery i układ sterujący (rewelacyjna i szybka robota): Do urządzenia przymocowana jest kamera rejestrująca w roździelczości 1280 x 720 z prędkością 30kl/s.
Tak wygląda wykryta rakieta.

A tak wygląda aplikacja: Aplikacja wykrywa zakres kolorów. Ustawić je można ręcznie, przechowywać w pliku ini, pobrać bezpośrednio z obrazu lub wybrać z palety.
Poza tym aplikacja rejestruje również film wideo. Mam tutaj niestety pewien problem - do pliku nie zawsze jest zapisywana deklarowana ilość klatek przez co film jest nieco przyśpieszony.
Ok a tutaj nagranie z testów laboratoryjnych
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xZk-ZXcVsOQ[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oD7HYLrLJqc[/youtube]
Tutaj nagranie, gdzie obraz przetwarzał laptop (przez co urządzenie reagowało wolniej). Jest ono nagrane na dosyć dużym zoomie z aparatu (nie było to wszystko precyzyjnie ustawione) i dlatego widać skoki urządzenia, ale jak już pisałem jest to proof of concept.
Generalnie urządzenie nagrywające ma znajdować się bardzo daleko od startującej rakiety.
Docelowo chciałbym (czytaj "marzy mi się"), żeby to wyglądało tak
(Tak wiem, że to jest sterowane ręcznie)